Engedélyezték a merülést az új hurghadai roncsnál

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/11/03
Mint korábban arról hírt adtunk, a Vörös-tenger első mesterséges zátonyát, a Hebat Allah nevű hajót múlt év augusztusában süllyesztették el. Ám több mint egy éve csend honolt a merülése körül. A roncs, mint új merülőhely alkalmas lehetett volna arra, hogy csökkentse a népszerű merülőhelyek terhelését Hurghada körül, hogy azok képesek legyenek regenerálódni, ráadásul mint látványosság, újabb utazókat csábított volna a térségbe.
Hirdetés

A hosszú késlekedésnek az elsüllyesztés óta az volt az oka, hogy a tervezett 30 méterhez képest jóval mélyebben, 45 méteren lelt végső nyugvóhelyet a hajó.
Így hát a roncs nem merülhető bárki által. Vezető búvárok, a helyi búvárközpontok oktatói, a hatóságok képviselői több merülést hajtottak végre, majd eldöntötték, milyen szabályokat határoznak meg ezen a helyen:
- a búvároknak legalább 100 igazolt merüléssel, és CMAS 3* vagy más rendszerek ezzel egyenértékű (merülésvezető) képesítésével kell rendelkezniük;
- a dekompresszió miatt maximum napi egy merülés engedélyezett;
- egyszerre háromnál több hajó nem horgonyozhat a roncsnál.
Szintén javasolt, hogy a búvárközpontok csak megfelelő végzettséggel rendelkező vendégeik számára engedélyezzék a behatolást a roncsba. A hatóságok a HEPCA és az EEAA együttműködésével három bóját helyeztek el a kikötés céljára, és három vezetőkötelet a dekompressziós megállók megkönnyítésére.

Forrás: www.divecenter.hu
Hirdetés
Hirdetés