Elsüllyedt világok nyomában Budapest alatt

Underworldkupa;http://www.underworldkupa.hu
Underworldkupa;http://www.underworldkupa.hu
2011/07/01
Egy elsüllyedt civilizáció által hátrahagyott épületek, lépcsők, használati tárgyak állnak itt örök némaságban
Hirdetés

Korábban már ejtettünk szót a Kőbánya alatt található hatalmas pincerendszerről, amely otthonául szolgál az Underworld Kupának, de a téma van annyira érdekes, hogy újra foglalkozzunk vele, sőt vannak olyan részletek, amiket eddig nem is sejtettetek!

 

81657-buvar.jpg
81657-buvar.jpg

Arūnė Zuzevičienė, www.bellafoto.lt
A búvárkodásról készült videókhoz klikk a képre!

 

A X. kerület alatt elterülő végeláthatatlan középkori pincerendszerbe bejutni kevesek kiváltsága, a terület gondosan el van zárva a kíváncsi tekintetek elől, pedig biztos, hogy sokan alászállnának. Ha a járatrendszer 20-30 km-es alapterületet vesszük alapul, jó sokáig lehetne kódorogni a kihalt járatokban.

A mai Kőbánya terméskövének kitermelésére IV. Béla király adott bányajogot. Az azóta kibányászott több millió köbméternyi könnyen faragható mészkőből épült fel Budapest épületeinek nagy része, a kövek után pedig üres terek maradtak a föld alatt: egy több mint húsz kilométer hosszú, 6-7 méter magas és ugyanilyen széles tárókból álló pincerendszer. A 19. századtól, a bányászat felhagyásával párhuzamosan ezt a szinte feltérképezhetetlen földalatti világot számos módon próbálták hasznosítani.

 

81657-buvar1.jpg
81657-buvar1.jpg

Arūnė Zuzevičienė, www.bellafoto.lt
A búvárkodásról készült videókhoz klikk a képre!

 

Az új fénykor arra az időszakra tehető, amikor a felszínen, az alakuló kőbányai városközponttól pár méterre felépült a Dreher-sörgyár. Bár az 1800-as évek közepén már érleltek sört a pincékben, a lehetőséget a gyár zseniális alapítója, Dreher Antal kamatoztatta igazán, és a komló csíráztatására használva a tárókat megalapozta cégének legfőbb jövedelmi forrását. De folyt itt pezsgőgyártás, sőt, a második világháború alatt a 282 táró egy részében Messerschmitt-repülőgépeket szereltek össze – amíg a szövetségesek fel nem fedezték azt.

A csaknem húsz hektáros területet a rendszerváltás után a kerület nem hagyta szétaprózódni: ma nagyobb része, 14,7 hektár önkormányzati tulajdon. A terület még ma is számos titkot tartogat, rendszeresen bukkannak még fel nem tárt pincejáratokra; legutóbb a nyolcszög alaprajzú szeszfőzde alatt találtak hatalmas, kicsempézett termeket, amelyek nem szerepeltek egyetlen térképen sem.

 

81657-buvar3.jpg
81657-buvar3.jpg

Arūnė Zuzevičienė, www.bellafoto.lt
A búvárkodásról készült videókhoz klikk a képre!

 

Még izgalmasabb az egykori gépház esete: a 44 méteres mélységbe lenyúló, ötszintes építményt a szivattyúzás abbamaradása után elöntötte a talajvíz. Az egykori lejárat téglalépcsői ma kristálytiszta vízbe futnak; a gépház romjainak különleges, víz által birtokba vett világát pedig búvárok segítségével tárják fel.

A mélybe merülő búvárok elé egyszerre hátborzongató és varázslatos látvány tárul, egy elsüllyedt civilizáció által hátrahagyott épületek, lépcsők, használati tárgyak állnak itt örök némaságban. Ha keveseknek adatik meg, hogy bejárják a sötét tárnákat, akkor még kevesebb azok száma, akik alámerülhetnek az ismeretlen mélységbe, amely itt fekszik a lábaink alatt. Felette autózunk, vagy épp zötyögünk a villamossal úgy, hogy nem is sejtjük milyen titkok tátongnak alattunk.

 

81657-buvar4.jpg
81657-buvar4.jpg

Arūnė Zuzevičienė, www.bellafoto.lt
A búvárkodásról készült videókhoz klikk a képre!

 

Az augusztus 13-án megrendezésre kerülő MOFÉM Underworld Kupa alkalmával mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy indulóként kerékpárral vagy nézőként gyalog beléphessen a föld alatti járatrendszerbe. Ha kedvet kaptál a föld alatti kalandhoz, nem kell mást tenned, mint nevezned  versenyre, amely a Maglódi úti Merkapt Maraton Sportközpontban kerül megrendezésre. Ám, mivel az indulók száma korlátozott, nem árt gyorsnak lenni!

Hirdetés
Hirdetés