Dohányzás és sport

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/08/25
A cikk létrejöttében sokat köszönhetek családomnak, akik mindig mellettem állnak - természetesen valamennyien égő cigarettával a kezükben. Kezdjük a dolgot egy személyes jellegű bevezetővel - ez mindig családiasabbá teszi a hangulatot és növeli a leütésszámot. Az igen távoli múltban, mint orvostanhallgató nagy benyomást tett rám a mellkassebészeti gyakorlat.
Hirdetés

A betegek jelentős része tüdőrák miatt feküdt az osztályon, szinte kizárólag dohányosok. Egy nap kedves nénikét vettem észre a kettes ágyon - abból a régi nagymama típusból - tuti biztos volt, hogy életében nem vett a kezébe cigarettát, már így első ránézésre is. Ez így is volt. Csak a férje dohányzott 30 éven keresztül.
Aztán ott az érsebészet. Gyönyörű! 8 órát állni egy műtőasztal mellett, asszisztálni, miközben az érsebész láthatatlan vékonyságú fonalakkal olyan ereken dolgozik, amikben több a mész, mint egy építőanyag áruházban. Majd ha az érműtét már nem segít, mint kezdő sebész, "fantasztikus érzés" az amputáció nevű műtétet nagykereskedelmi mennyiségben gyakorolni!
Érdekes, milyen kevés tudoányos publikációt lehet találni a dohányzás ártalmairól. Főként, ha a sporttal összefüggésben keressük. Kitartó munkám révén (abbahagytam a Diablo-t több napra!!!) mégis sikerült megtalálnom néhány tanulmányt…
"Bizonyára igen meglepő adat!"
A dohányzók egyértelműen kisebb sportteljesítményre képesek - már kamaszkorban is (pedig ők életkoruknál fogva nem rendelkezhetnek nagy dohányzó múlttal). A tüdő és ezzel összefüggésben a szív munkavégző képessége kisebb. És itt van a szénmonoxid (CO) is! Ugyanis a dohányosok vérében a vörösvérsejt (azon belül is a hemoglobin) felveszi a szénmonoxidot - amit ugye a cigaretta füstje juttat el a tüdőbe. Az így létrejött szénmonoxid-hemoglobin (mit csináljak ha ez a neve?!) - már nem képes oxigént (O2) felvenni. Persze mondhatjuk, hogy a levegő oxigén tartalmához képes ez a kis szénmonoxid elhanyagolható - csak a hemoglobin affinitása 210-szer nagyobb a szénmonoxidhoz, mint az oxigénhez, ráadásul a szénmonoxid csak nagyon lassan szabadul fel a hemoglobinból. Lehet, hogy első olvasásra kissé bonyolultnak tűnik, de átgondolva logikus, hogy a dohányosok oxigén felvevő kapacitása kisebb, főként az aerob jellegű munkateljesítményük csökken.
Rossz hír a nem dohányzók számára, hogy úgy tűnik ezek a hatások a passzív dohányzókra is igazak.
Kedves dohányzó olvasó! Ha tehát nem vagy elégedett a teljesítményeddel- fontold meg nincs-e szükséged egy kis plusz oxigénre! Ha pedig fantasztikus sportoló vagy már így is - képzeld csak el mire lennél képes a bagó nélkül!
Írta: Kati
Forrás: www.szikla.hu
Hirdetés
Hirdetés