Menü

2008.07.15.     Hozzászólás 0

Búvártanfolyam, búvárutak: merülj a Vörös-tengeren még nyáron!

Egészen biztos, hogy nyitottad már ki a szemedet a víz alatt, vagy úszószemüveggel kémlelted kíváncsian a víz alatti világot. Összeszedtük a tudnivalókat a búvártanfolyamokról és a legjobb búvártúrákról.

Ha már tapasztalt búvár vagy és a különböző búvártúrák iránt érdeklődsz, a következő részt nyugodtan kihagyhatod, görgess lejjebb pár sort oda, ahol a búvártúrákról írunk. Ha viszont még csak most határoztad el (vagy az elhatározás szélén állsz), hogy szeretnél minél többet megtudni a búvártanfolyamokról és hogy mi kell ahhoz, hogy Te is búvárkodhass, olvasd el összefoglalónkat!

 

Első lépések, az iskola megválasztása

Elhatalmasodott rajtad a vágy, hogy szeretnél megismerkedni a búvárkodással, de hogyan is fogj hozzá? Elmehetsz akár egymagad is és szabadtüdős stílusban úszószemüvegben bekukucskálhatsz a víz alá. Hamar magával ragad ez a világ és azt veszed észre, hogy egyre csak többet és többet szeretnél megismerni belőle, ehhez azonban már komolyabb ismeretekre lesz szükséged. Mind a víz alatti világ, mind a saját szervezeted viselkedését illetően fontos megismerned az alapvető tudnivalókat, s ebben nyújtanak segítséget a búvároktatók.

Következő lépés tehát, hogy oktatóhoz fordulsz. Beütöd a gugliban a "búvárkodás", vagy a "búvároktatás" keresőszót és egyszerre úgy érzed máris elsüllyedtél a kínálat tengerében. Hogyan válaszd most ki a legjobbat? Fontos persze, hogy lakhelyednek megfelelő iskolát keress, de mivel a merülőhelyek eleve szét vannak szórva az országban, illetve a nagyvilágban, ennek a későbbiekben kisebb szerepe lesz. Észre fogod venni, hogy a különböző iskolák más-és-más oktatási rendszer alapján oktatnak (SSI, UEF, PADI, stb.). Nyílván mindegyik iskola el fogja mondani a saját rendszeréről, hogy nemzetközi minősítést nyújt és az egész világon elismerik (a hazai minősítések közül ez mindre igaz). Fontosabb azonban ennél az, hogy az adott búvároktató az oktatási rendszerben milyen fokozattal rendelkezik, illetve az, hogy ne az alkalmazott rendszerre hivatkozzanak az iskola minősítése végett. Az iskolát jobban jellemzi az oktatási/oktatói hozzáállás. Fontos az, hogy az oktatás során a foglalkozások minél személyesebbek és jobb minőségűek legyenek.

 

 

Az a búvároktató, aki rendelkezik a megfelelő képesítéssel és a klubuk weboldalán található galériában számos alkalommal látod amint élvezettel hódol a búvárkodásnak, valószínűleg tényleg szereti és ismeri is a munkáját. Az ilyen oktató azon túl, hogy megtanít a kötelező tudnivalókra, a búvárkodás élvezetét is igyekszik majd átadni.

 

Az oktatás

A megfelelő oktatási tematika nélkül egyik iskola sem ér semmit. Az oktatás három részből áll: elmélet, uszodai és nyílt vízi oktatás. Az elméleti órák a szabályokat, a környezeti hatásokat, felszereléseket és technikákat mutatják be, az uszodában a felszerelés használatát sajátíthatod el biztonságos körülmények között, a nyílt vízben pedig élesben is kipróbálhatod mindazt, amit előzőleg megtanultál. Az oktatás során találkozol majd könyvekkel, ábrákkal, tesztekkel, filmekkel és eszközökkel (ha mégsem, akkor valami nem stimmel az iskolával).

 

 

Az oktatás végén igazolványt kapsz, ami a tanfolyam fajtájától függően jogosít különböző típusú merülésekre. Erre már a tanfolyam elkezdése előtt kérdezz rá, mert nem mindegy, hogy a megszerzés után mire kapunk engedélyt. Van, amelyik csak felügyelettel történő merülésre, vagy egy velünk azonos képesítésűvel egyszerre való merülésre jogosít, de lehet, hogy a maximális merülési mélységet is meghatározza.

Az oktatás időtartama inkább függ Tőled, mint az iskolától. Minél több időt vagy képes áldozni, annál hamarabb meglehet a "papírod", akár néhány héten belül is. Azonban ha nagyon sürgős, ezt előre jelezd az iskolánál, mert meglehet, hogy nincsenek kellően felkészülve az expressz okmánykiállítási igényekre.

 

Ha már a sietségről esett szó... Meglehet, úgy gondolod, Te inkább csak belekóstolnál a búvárkodásba, de nem szeretnél igazolványt. Van erre is lehetőség, amikor egy rövid beszélgetéses oktatás után már mehetsz is a mélyvízbe, ám ennek az ára alig alacsonyabb, mint egy komplett tanfolyamé. Érdemes tehát elgondolkozni, hogy nem járnál-e jobban mégis, ha pár hétig még türelemmel lennél.

 

Az Aquanauta búvárcentrumban már egész gyermekkortól kezdve oktatnak. Kifejezetten gyermekek számára indítják a szabadtüdős és a gyermek búvártanfolyamot. A jól átlátható tanfolyam-rendszer speciális oktatást is ajánl, mint a mélymerülő- a roncsmerülő-, vagy a szárazruhás búvártanfolyam, de akár mentő-, vagy mesterbúvár képesítés megszerzésére is van lehetőség.

 

 

Az Elite Divers (régi nevén: Búvárakadémia) klub mind az oktatást, mind a túraszervezést igen komolyan veszi. Oldalukon nem egy publikációt olvashatsz akár az oktatásról, akár a búvárkodásról, melyekből kitűnik, hogy valóban komolyan veszik amit csinálnak és egytől-egyig igazi hódolói is annak. Megtanítanak a búvárkodás alapjaitól kezdve a speciális és technikai szinteken túl a hivatásos szintig, már persze csak ha Te is akarod.

 

A K2 Seastar búvárklub szerint két fajta ember létezik: "az egyik búvár, a másik búvár lesz". A szakképzett csapat folyamatosan szervezi a legkülönfélébb búvárutakat a haladók számára és mellette azon dolgozik, hogy mások is velük tarthassanak. Ennek érdekében számtalan oktatási típust kínálnak weboldalukon.

 

Búvártúrák

Na ez már egy érdekesebb rész, hogy milyen élményben is lehet része annak, aki beletanul a búvárkodásba. A hazai vizektől kezdve a barlangi és roncsmerüléseken át egészen az egzotikus világrészek víz alatti paradicsomáig kínálnak túrákat a hazai klubok. Hazai klubbal utazva kényelmesebb és egyszerűbb is, nem kell a nyelvi és a távolsági nehézségekkel megküzdeni.

 

 

Jellemzően az iskolapadban elhangzottak és az uszodai medencében megtanultak élesben kipróbálását is a hazai vízekben végzik, de a közelsége miatt a már tapasztaltabbak számára is érdekes lehet a magyar tavakba merülés. A Dorogi-tó egy szegletét sikerült elorozni a horgászoktól, ahol a kezdő gyakorlatok próbálgatására is lehetőség van, de a víz alatti múzeumot is végigjárhatjuk. Telefonfülkét, és roncs szimulációt, de fürdőkádat és internet központot is találunk út közben.

Kétség kívül az igazán látványos merüléseket tengerben lehet megélni, ezért nagyon népszerű a közeli Adria. Akik a búvárrá válásukat, vagyis az alaptanfolyamukat mindenképpen a tengerben szeretnék megélni, azoknak a rövid Adria túra ideális választás, de azoknak is érdemes részt venni rajta, akik a közelben keresnek izgalmas tengeri merülési élményt.

Az Adriára ezen kívül számos túrát szerveznek, többek között Sveta Marina festői szépségű öbleibe, a Budapesttől 580 km-re lévő Pag sziget vízi világába, vagy akár a Rab-sziget körüli, roncsokkal tarkított merülőhelyre.

 

 

Sharm el Sheikben a Vörös-tenger pompás élővilága, a számtalan kulturális látnivaló, a szállodák homokos tengerpartja, és a pazar éjszakai élet vár. Sharm el-Sheikhről a környék összes merülőhelye elérhető hajóval. A merülőhelyek 30 perc és maximum 3 óra közötti távolságban találhatók a parttól és egymástól. Az Északi Roncs Szafari kifejezetten a roncsok szerelmeseinek szól, míg az Hurghadai Szafarin egy teljes héten keresztül a csapat igényei szerinti merülőhelyet keresik fel.

 

 

Ha a fenti utazások már nem elég izgalmasak számodra, vagy egyszerűen csak valami izgalmasabbra vágysz, válogathatsz az egzotikus búvártúrák közül is. Ilyen egzotikus utazás a Mexikói körút és búvártúra, ami amellett, hogy pazar merülőhelyeket jár végig, alaposan belemerül a mexikói kultúrába is. A Karib-tenger és az Atlanti óceán öleli körül Kubát, ahol a karibi térség egyik legszebb és második legnagyobb korallzátonyánál lehet merülni. Bali földünk egyik legváltozatosabb merülőhelye. Búvárkodhatunk hajóroncsoknál, kanyonokban, cápákat rejtõ barlangokban, korallfalaknál, áramlásban, s még ki tudja, mennyi környezetben.

Olvass többet a témáról: adria, aquanauta, búvártanfolyam, elite divers, búvártúra