Menü

2009.02.04.     Hozzászólás 1

Búvár Kund is megirigyelné!- Búvármunkák napjainkban

Némelyek nagyszerű hobbinak tekintik a búvárkodást, ám vannak olyan honfitársaink is, akiknek ez a hivatásuk. Munkájuk rendkívül nehéz, sokrétű, és példásan precíz munkavégzést kíván.

Búvár Kund

Az első búvármunkák

Természetesen hazánk is bővelkedik érdekes búvártörténeti eseményekben, ezért szemezgettünk néhányat a legérdekesebbek közül:

Az első, és feltételezhetően mindenki számára ismerős eset, Búvár Kund -1052-ből származó- legendája.  Egy XIV. századból fennmaradt Képes Krónikából tudjuk, hogy az I. András seregében szolgáló Zotmund (ismertebb nevén Búvár Kund) nevű katona az éjszakai sötétséget kihasználva a víz alatt megfúrta III. Henrik német-római császár hajóit, amelyek rövid időn belül megteltek vízzel és elsüllyedtek, ezért Henrik utánpótlás híján kénytelen volt visszavonulni.  Az XIX. század közepén az al-dunai szabályozás kapcsán is olvashatunk búvármunkákról, itt búvárok készítették elő a sziklák robbantását, megfúrását, a töltetek elhelyezését, a Lánchíd pilléreinek építésénél pedig szintén alkalmaztak búvárokat.

Rouquayrol - Denayrouze

A következő feljegyzésekben is szereplő, jelentős alkalom volt, amikor id.Lóczy Lajos gróf felkérésére a Fiumei Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság két nehézbúvára merülést hajtott végre 22 méteres mélységig a Hévízi tóban. A merüléshez a korabeli legfejlettebb Rouquayrol – Denayrouze nehézbúvár felszerelést használtak. A kutatássál a meleg víz előtörésének helyét akarták megállapítani.

 

Búvárbaleset - 1942
Meg kell említenünk hazánk első halálos búvárbalesetét is, amely 1942-ben az újvidéki híd kiemelési munkálatai során történt.

 

Az ipari búvárkodás

 Az ipari búvárkodás OKJ-s szakmunkásvégzettséghez kötött tevékenység, így csak hivatásos, vizsgázott búvárok végezhetik. A sikeresen levizsgázott búvárok rendelkeznek azzal a biztonságos munkavégzéshez szükséges ismeretanyaggal, amellyel munkájuk során építkezéseknél, roncsoknál, kikötőkben, fúrótornyoknál, és egyéb patinás, bizalomgerjesztő objektumoknál dolgozhatnak. Egy- egy merülés, legalább három szakember együttes, összehangolt munkáját kívánja meg; a helyszínen kell lennie a merülésvezetőnek, a merülőbúvárnak és a biztosítóbúvárnak.  A merülőbúvár munkája során állandó kapcsolatban van a felszíni munkairányítóval egy úgynevezett „köldökzsinóron” keresztül, amely levegőt is biztosít számára. Nagy mélységben történő munkák esetén akár több hétig is egy állandó nyomást biztosító kamra vendégszeretetét kell elviselniük, nehogy a nagy nyomás vagy a nitrogén narkózis komolyabb egészségügyi problémákat okozzon a szervezetükben. Az igazán extrém mélységekben ezért ma már inkább speciális robotok helyettesítik a búvárokat.

Ipari búvárkodás

 

Ipari Búvár-képzés hazánkban

A jelentkezők egy mindenre kiterjedő elméleti és gyakorlati oktatáson vesznek részt, ahol elsajátíthatják azt a tudásanyagot, amellyel megfelelhetnek a szakképesítésre vonatkozó szigorú európai előírásoknak.

Az oktatás a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által jóváhagyott képzési terv alapján történik. A tanfolyamra minden, a vizsgáig 18. életévét betöltött, minimum alapfokú végzettségű, megfelelő egészségügyi állapotú, alapfokú búvár-előképzettséggel rendelkező egyén jelentkezhet. A képzés időtartama körülbelül fél év, a tanfolyam díja pedig fél millió forint, amihez még a vizsgadíjat is hozzá kell számolnunk. Bővebb információt a képzésről az Ipari Búvárok Országos Szövetségének weboldalán kaphatunk, a www.ibosz.org címen.

 

Tűzoltóság búvárszolgálata

Ennek a különleges búváregységnek a tevékenységi köre szintén rendkívül sokrétű. Minden olyan vízzel kapcsolatos eseményhez riasztják őket, ahol vízben elmerült emberek, tárgyak, járművek felkutatása, megkeresése, és ezek kiemelése, illetve a kiemelésben való közreműködés szükséges. A különleges búváregység tagjai mind hivatásos tűzoltók, akik nemzetközi búvárvizsgával rendelkeznek.

Tűzoltó Búvár

 

Vízimentő búvárszolgálat

A vízimentők búvárszolgálatának tagjai tapasztalt szakemberek lévén képesek vízben eltűnt emberek, tárgyak, elsüllyedt hajók vagy bármilyen szerelési és javítási feladatok ellátására. Korszerű felszerelésük lehetőséget biztosít kisméretű fémtárgyak felkutatására, elsüllyedt tárgyak felszínre juttatására egészen öt tonna súlyig. Mentőhajóikkal vízi rendezvények biztosítását is gyakran vállalják.

Vízimentő búvárszolgálat