Biztonságos búvárkodás - élményteli nyaralás

7 Tenger Búvárklub;http://www.7tengerbk.hu
7 Tenger Búvárklub;http://www.7tengerbk.hu
2010/07/27
Nem mindennapi kalandot jelenthet a búvárkodás, ám fontos betartani pár alapszabályt, hogy az ne váljon kellemetlen élménnyé.
Hirdetés

A snorkelezést, azaz a búvármaszkkal és légzőcsővel való szabadtüdős merülést és a még ennél is több élményt kínáló könnyűbúvárkodást egyre több magyar próbálja ki horvátországi nyaralása során, hiszen az itthoni szeszélyes időjárással szemben a mediterrán térségbe utazókat garantált kánikula várja. Bár nem mindennapi kalandot jelenthet a búvárkodás, néhány alapszabályt fontos betartani, hogy az ne váljon kellemetlen élménnyé. A 7 Tenger Búvárklub éppen ezért tanácsaival segíti a nyaralásuk alatt vízben nézelődni vágyókat.

 

 

80910-veszely.jpg
80910-veszely.jpg

 

A legfontosabb – hívja fel a figyelmet Szentesi Árpád, a 7 Tenger Búvárklub oktatója – a megelőzés. Ha biztos információk birtokában, tudatosan készülünk a búvárkodásra, akkor sokkal kisebb az esélye egy esetleges vészhelyzet kialakulásának.

A leggyakrabban előforduló kellemetlenségek forrása az erőteljesen tűző nap, az otthon megszokottól eltérő környezet, valamint a helyi élővilág behatóbb ismeretének hiánya.

 

80910-karosnapsutes.jpg
80910-karosnapsutes.jpg

 

Miközben a víz felszínén hosszasan úszkálva búvárszemüvegünkön keresztül csodáljuk a víz alatti világ szépségeit, könnyen megfeledkezhetünk arról, – fogalmaz a búvároktató – hogy a sekély vízben a nap hatásai ugyanúgy érik a testet, mint a szárazon. Ennek megelőzésére használjunk vízálló naptejet, a nap hatásaitól is védő, kifejezetten e célra készülő öltözetet (ún. dive skin), vagy egyéb lehetőség híján viseljünk a vízben is egy fehér pamutpólót.

 

Gyakran előfordul, hogy a napozás után felhevült testtel valaki minden átmenet nélkül veti bele magát a hűsítő vízbe, ami komoly veszélyforrás lehet. Elkerülése érdekében ne sajnáljunk rá pár másodpercet, hogy vízbemenetel előtt fokozatosan bevizezzük testünket, kezdve az arcunk és fülünk tájékával, majd folyatatva a felsőtestünkkel. – Mindez életet menthet.

 

80910-buvarfelszereles.jpg
80910-buvarfelszereles.jpg
 

 

Horvátország tengerpartja jellemzően sziklás erősen csipkézett felületű, az ezen való óvatlan közlekedés könnyen kisebb, de kellemetlen sérülésekhez vezethet. Ajánlott ezért strandoláshoz gumi fürdőcipőt viselni, búvárkodáshoz pedig búváruszonyt, melynek papucsa megfelelő védelmet nyújt a lábfejünknek, emellett általa jóval könnyebben és gyorsabban mozoghatunk a vízben.

 

 

80910-veszelymeduza.jpg
80910-veszelymeduza.jpg

 

Horvátországban az ember számára komoly veszélyforrást jelentő élőlényekkel nem igazán találkozhatunk sem fürdőzés sem búvárkodás közben, viszont néhány faj szerezhet kellemetlen pillanatokat számunkra, ha óvatlanok vagyunk. Ilyenek például a tengerisün, a medúza, ritka esetben a skorpióhal. Ezek az állatok soha nem támadnak szándékosan az emberre, sérülést okozó eszközeiket csak életük védelme érdekében vetik be. Ezért tartsuk mindig szem előtt a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” aranyszabályt. Ha mégis pórul járnánk, ajánlott a sérülést mihamarabb tiszta meleg vízzel alaposan átmosni, majd szakemberhez fordulni további ellátásért.

 

80910-harombuvar.jpg
80910-harombuvar.jpg

 

Jó hír az utazók számára, hogy Horvátországban a magyar állampolgárok a két ország között létrejött szerződés értelmében sürgősségi betegellátásra jogosultak. Ettől függetlenül egy teljes körű utasbiztosítás megkötése az utazás előtt mindenképp ajánlott.

Hirdetés