Az óvatlan búvárok ellen lépnek fel

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/05/02
El a kezekkel az élővilágtól, nyilatkozta egy magas rangú turisztikai illetékes a Fülöp-szigeteken. "Nagyon helytelen zaklatni, megérinteni vagy kézben tartani bármit", nyiltkozta Cynthia Carrion, miután egy lap címlapján olyan fotó jelent meg, amin a búvár egy "teknőssel játszott". Elmondása szerint az általa vezetett, a sportbúvárkodást irányító szervezet (PCSSD) sokat dolgozik azért, hogy a búvárokkal megértesse, ne okozzanak kárt az élővilágban. Állítólag már így is a biodiverzitás látta kárát az óvatlanságnak.
Hirdetés

Cynthia Carrion szerint a búvárok egy része rászokott a korallok letörésére, ellopására, pedig ezzel szemben a búvárokat arra tanítják, hogy ne zaklassák az élőlényeket, különösen a teknősöket. Arra is emlékeztetett, hogy a tengerbiológusok szerint a Fülöp-szigetek világelső az egy ökoszisztémában található fajok száma és változatossága terén. "Más országokban büntetendő a fogdosás - ezért kértem én is a kongresszust, hogy kapjunk több jogkört", jelentette ki. Az újság szerkesztőségének írt levelében kifejtette, hogy a megjelent fotó azt a képet sugallja, helyes dolog a teknősök megérintése, fogva tartása, ám az a valóságban elfogadhatatlan.
Közben arról is hírt adtak, hogy a Fülöp-szigetek elnökasszonya, Gloria Arroyo néhány napot a Tubattaha-zátonynál tölt, hogy kedvelt sportjának, a búvárkodásnak hódolhasson.

Forrás: www.divecenter.hu
Hirdetés
Hirdetés