Ambíciózus uniós terv a tengerekért

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/11/01
Az Európai Bizottság ez év októberében egy olyan tervet tett közzé, ami a remények szerint 15 éven belül egészségessé teszi kontinensünk tengereinek élővilágát. A Thematic Strategy on the Protection and Conservation of the Marine Environment (Stratégia a tengeri élővilág védelméért és megőrzéséért) elnevezésű dokumentum azt célozza, hogy 2021-re környezetvédelmi szempontból minden tenger ép legyen.
Hirdetés

A Bizottság 2006-ra tervezett Maritime Policy (Tengeri Irányelvek) dokumentumának fontos része lesz majd ez a stratégia.
A környezetvédelmi biztos, Stavros Dimas elmondta: "Európa tengerei és óceánjai nagyban befolyásolják életünk minőségét, ám kárt okoz számukra a túlhalászat, a szennyezés, a klimaváltozások és más tényezők. Ezen a területen egyértelműen szükség van az egységes európai cselekvésre. Biztosítani szeretnénk, hogy az európai polgárok most és a jövőben is számíthassanak az ép, egészséges és gazdag tengerek és óceánok nyújtotta előnyökre."
Napjainkban folyamatosan tanúi lehetünk a tengeri biodiverzitás csökkenésének, amely a már említett okokra vezetgető vissza. Már visszafordíthatatlan változásokkal fenyeget a folyamat, mint az például a Balti-tengeren megfigyelhető. Mindez hosszú távon hatással lehet a gazdaságra is, hiszen érinti a halászatot és a turizmust.
A folyamat megváltoztatása érdekében a Bizottság irányelveket dolgozott. Pontos cselekvési terveket fektettek le, ami rögzíti, hogy érhető el 2021-re a tengerek megfelelő állapota.
Az Európai Unió egyes tagországai számos tenger állapotáért felelősek, és mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. Bár a Bizottság közös célokat tűzött ki, minden egyes területre egyéni cselekvési lépéseket dolgoznak ki. Tehát az érintett tagországoknak felelősek lesznek azért, hogy komolyan együttműködjenek a munkában. Szükséges az állapotfelmérés, és annak rögzítése is, hogy adott területen minek kellene teljesülnie ahhoz, hogy egészséges élővilágról beszélhessünk. Bár EU-szinten nem állapítanak meg mérőszámokat, minden tervet jóvá kell hagyatni a Bizottsággal.
Ráadásul az EU-tagországok más nem uniós országokkal közösen felelnek a tengerekért, tehát a cél érdekében hatékony együttműködésre van szükség ezen országokkal is.

Forrás: www.divecenter.hu

Hirdetés
Hirdetés