Menü

2006.11.23.     Hozzászólás 0

www.buvarinfo.hu

A világ ötödik (?) búvárszentélye: ÚJ-KALEDÓNIA

A déli szélesség 22, és keleti hosszúság 166 fokán, Ausztrália keleti partjaitól kb. 1500 km-re található ez a 18 500 km2 alapterületű trópusi sziget. A szigetre, mint sok másikra a térségben Cook kapitány lelt rá 1774-ben. Azonban nem tartotta lényeges felfedezésnek és továbbhajózott Új Zéland irányába. 1792-ben egy francia hajós Entercasteaux talált rá ismét a szigetre és ettől a pillanattól kezdve a terület francia fennhatóság alatt áll.

1853-ban Despointes admirális embereivel megszállta a szigetet, leigázta a melanéz bennszülötteket, majd az anyaországból rabokat szállított ide és ezzel megkezdődött a sziget benépesítése. Napjainkban kétszázezren lakják a területet. Fö megélhetési forrásuk a nikkelbányászat (a világ vezető exportőré), a túrizmus és a mezőgazdaság. A sziget fővárosa Noumea.

Miért is írtam a címben, hogy ez a világ ötödik búvárszentélye?

A szárazföldet körülöleli egy 10-50 km széles korallgyűrű, melyen belül egy hatalmas laguna található, átlagosan 9-10 m-es vízmélységgel. A legmélyebb pontja sem több 22 m-nél. A lagunában az ún. Pass-okon keresztül lehet hajóval bejutni, azonban ezekből nem sok található. A hajózás rendkívül veszélyes a sok korallzátony miatt. Ennek tudható be a sziget körül található számtalan hajóroncs. Van itt száz éve elsüllyedt bárka, de 15 éves roncs is. Természetesen igen gazdag élővilággal, de ugyanez jellemző a lagunára és a nyílt részre egyaránt. Az Adriához és a Vörös-tengerhez szokott búvár számára megdöbbentő méretű és mennyiségű hal található itt. De van tengeri kígyó, teknős, manta, muréna és mintegy nyolcfajta cápa. Júniustól októberig a púposbálnák is a sziget déli csücskénél vonulnak, természetesen ezekre túrákat is szerveznek. A bátrabbaknak van lehetőségük cápaetetésen részt venni…

Csodálatosak a különböző színű és formájú korallok is. Hála a sziget fekvésének (nagy távolság a szárazföldtől), a környezetszennyező hatások sem pusztítják az élővilágot. Egyébként az egész korallzátony egy ún. Marine park, és mint ilyen természetesen védett is. A helyiek ezt komolyan is veszik, és akit rajtakapnak, hogy apró ajándékokat gyűjt a tengerből, az bizony komoly büntetésre számíthat.

Számtalan jól felszerelt bázis található, többségük CMAS, de fellelhető az összes többi rendszer képviselője is. Ha valaki ismeri a merülőhelyeket és merülőtárssal is rendelkezik, akkor lehet vízitaxit is bérelni, ami jóval olcsóbb a szervezett merüléseknél. A sziget földrajzi adottságai folytán a lagunában csak minimális áramlással kell számolni. A legtöbb helyen elég egy ABC felszerelés és máris a szemünk elé tárul ez a csodálatos világ. A vízhőmérséklet lehetővé teszi, hogy akár több órát is a vízben töltsünk.

Összefoglalva, úgy érzem ez a Csendes-óceáni kis sziget, méltán érdemli ki a búvárszentély jelzőt.


Hasznos információk:

Hivatalos nyelv: francia - a szállodákban és bázisokon beszélnek angolul, másutt nemigen
Pénznem: Caledoniai frank CFP; 1 CFP ~ 2 Ft
Utazás: Air France Parizs - Noumea - Párizs útvonalon, szezontól függően
250 - 360 000 Ft között, vagy Sydneyböl a Quantassal Kb. 65 000 Ft.
Magyar állampolgároknak vízum nem kell.
Időeltolódás: GMT +10 óra
Szállás: célszerű előre foglalni, vagy ún. utazási csomagot vásárolni repülőjeggyel együtt, így lényegesen olcsóbb. Pl.: Noumea**** szálloda, 1 hét teljes ellátással beleértve az italt is, repülőjeggyel kb. 290 000 Ft (szezonon kívül)
Hálózati feszültség: 220 V 50 Hz európai szabvány
Árak: sör 250-400 CFP, hamburger 200 CFP, egytálétel 600 CFP, benzin 96 CFP
Merülések: 1 napos túra - két merüléssel (felszerelés nélkül) 8-11 000 CFP
5 napos túra - napi két merüléssel 36-50 000 CFP
Éjszakai merülés 6 000 CFP
Felszerelés bérlet (naponta) 2-3 000 CFP
Nitrox merülési lehetőséggel nem találkoztam. A szigeten decokamra nem üzemel.
Időjárás: trópusi, de a hatalmas vízfelület és az állandó szél kellemessé teszi.
Legkedvezőbb időszakok: júniustól - októberig, ill, december - január, ezután monszun és a ciklonos időjárás szinte lehetetlenné teszi a merülést.
Láthatóság: évszaktól függően 10-30 m
Vízhőmérséklet: (éves átlag) 25 C°

Bővebb információ a www.pi-travel.com és a www.newcaledonia-diving.com Internet oldalakon található, illetve a 368-0098 telefonszámon a DIVEX búvárközpontban.

(Garamvölgyi Csaba - CMAS* búvároktató)