Menü

2006.09.05.     Hozzászólás 0

A tiltott sziget

Fernando de Noronha, Brazília

„Az Atlanti Óceán Galapagosa” és még jó néhány jelzövel illethetjük Brazília 21 szigetecskéböl álló szövetségi területét, mely szigetcsoport a nevét a köztük legnagyobb szigettöl a Fernando de Noronha (ejtsd: noronya) kapta. A Galapagoshoz hasonlóan a szigetcsoport közel Dél-Amerikához, az egyenlítö táján fekszik, de nem a Csendes-, hanem az Atlanti Óceánban. Ismertebb társánál zöldebb és állatvilága hasonlóan gazdag úgy a szárazföldön, mint a víz alatt. Az egész szigetcsoport nemzeti park.A nagy sziget körül – úgy gyakorlott, mint kezdö búvárnak – 10 engedélyezett „top” merülö hely van, de ez csak töredéke a számtalan lehetöségnek. „Engedélyezett”, mert a sziget körül néhány tevékenység, így a turista létesítmények építése szigorúan tiltott, ugyanígy a halászat és más víz alatti aktivitás is korlátozva van annak érdekében, hogy a természet egyensúlya érintetlen maradjon. Az 50 m-es látótávolsággal és páratlan élövilággal Noronha Brazília és a világ utolsó búvárparadicsoma.

A nyílt óceánban, egy 4000 m magas vulkán aktivitása által létrejött sziget víz alatti része tükörképe a felszín szikláinak, csúcsainak és barlangjainak. A változatos víz alatti táj kiváló búvóhelyet ad 14 fajta cápának, láthatunk itt teknöst, ráját, néha mantát is, delfint, valamint 10 korall fajtában gyönyörködhetünk.

Búvárkodásra alkalmas idöszak (nyugodt tenger) márciustól november közepéig. A legajánlatosabb bázisnak 4 búvárhajója közül az egyik különösen kiválóan felszerelt és kényelmes a búvárkodásra. Ideális 5 merülési napot, 10 nappali és 2 éjszakai merüléssel tervezni. Jóminöségü és modern felszerelés bérelhetö, de célszerü vinni a sajátot is. A 3 mm-es ruha elegendö. Két merülés 43 USD, felszerelés nélkül (súlyok, palack).

 Technikai vagy gyakorlott, Nitrox vizsgával rendelkezö búvároknak lehetöségük van három napos, 20-30-40 m-es „bemelegítö” merülés után, Trimix keverékkel bemerülni egy hatalmas, 15 éve elsüllyedt hadihajó roncsot 44 és 62 m között, valamint egy 16-25 m (max. 35 m) hosszú, 6 m magas barlangrendszert, 80-100 m-en.

A szigeten egyidöben 420 turista tartózkodhat. Az elszállásolás egyszerü, csakis családoknál, ún. Pousada-kban, fürdöszobával, reggelivel. Bérelhetö jeep és buggy. Átlaghömérséklet 25 C, vízhömérséklet 25-27 C.

Noronhát a portugálok fedezték fel 500 évvel ezelött, és úgy vélték, hogy a valóságos Atlantiszt találták meg. Az évszázadok során volt eröd, meteorológiai állomás, börtön, katonai támaszpont, jelenleg pedig a búvárparadicsom. Bár nem könnyen megközelíthetö hely ahhoz, hogy megszokott búvárhelyünkké váljék, de mégis megéri a hosszú utat megtenni. Itt nincs tömeg, nincs sietség, a látnivaló pedig lenyügözö. Fernando de Noronha-n a víz alatti kaland elkerülhetetlen.

(Kaiser Zsuzsanna és Lövey István)