Menü

2005.09.26.     Hozzászólás 0

A hurrikán jó irányba billentett egy roncsot

Az utóbbi idők természeti katasztrófiáiról szóló beszámolókban értelemszerűen az áldozatokról esett szó elsősorban. Néha azonban egy-egy vihar teljesen váratlan eseményeket produkál...


Florida Keys népszerű merülőhelye, a Spiegel Grove roncsa hihetetlen módon egyenesbe állt a Dennis hurrikán júliusi pusztítása után. A 155 méter hosszú, kiszolgált haditengerészeti hajót mesterséges zátonyként süllyesztették el 2002-ben. Ám mivel problémák adódtak a művelet közben, a hajó az oldalára dőlt 39 méteres mélységben. Most viszont pontosan úgy áll, ahogy annak idején tervezték.
A hurrikán magja legalább 100 mérföldnyire nyugatra haladt el, de a hatalmas hullámok mégis elmozdították a roncsot. Bár a hullámok pontos magasságát nem mérték, valószínűleg az általuk gerjesztett váratlanul erős áramlásnak köszönhető mindez.
A Spiegel Grove a legnépszerűbb mesterséges zátony Florida Keys környékén, és eddig már nagyjából 75,000 búvár merülte. Most viszont szinte új merülési élményt jelent majd, hiszen megváltozott a helyzete. Az egyedüli vesztesei az elmozdulásnak azok a tudósok, akik folyamatosan nyomon követték eddig, hogy veszi birtokba az élővilág a roncsot, hiszen most minden megváltozott, és újra kell kezdeniük az adatgyűjtést.
A búvárok merültetése előtt természetesen a helyi hatóság, a Florida Keys National Marine Sanctuary emberei ellenőrzik, hogy stabil-e a roncs a helyzete, és a kikötésre szolgáló bójákat is át kell helyezni.
Forrás: www.divecenter.hu