460 év után újra a felszínen a Mary Rose horgonya

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/10/17
Pontosan 23 évvel a roncs megtalálása után október elején kiemelték VIII. Henrik zászlóshajójának acél horgonyát. A két tonnás, 16 láb hosszú és 8 láb széles (5 és 2,5 méter) horgony négy és fél évszázadot töltött a víz mélyén. Az orrész néhány másik darabját is kiemelték vele együtt, míg a törzs nagy részét 1982-ben hozták fel. Így hát a horgony egyike volt annak a pár, még meg nem talált darabnak az 1545-ben Portsmouth közelében elsüllyedt hajóról, amit továbbra is kerestek.
Hirdetés

Mint azt John Lippiett, a Mary Rose Trust vezetője elmondta, a sérülékeny alkatrészek felhozatala után be lehet temetni a többi maradványt, hogy megóvják őket. Károly herceg, a Mary Rose Trust elnöke (aki maga is többször merült a roncsnál) üzenetben fejtette ki, hogy mivel 23 éve ő is figyelemmel kíséri az eseményeket, megérti a kutatók izgatottságát, és bízik abban hogy a leleteknek köszönhetően mindenki jobban megismerheti a Tudor-korabeli haditengerészetnek eme egyedüli maradványát.
Az egész műveletet a védelmi minisztérium finanszírozza, ami korábban egy új csatornát akart vágni a lelőhelyen, hogy a repülőgéphordozók áthaladhassanak a körzeten. Végül úgy döntöttek, hogy más útvonalat használnak majd. A védelmi minisztérium az adatok szerint 400,000 fontot költött el a merülésekre és az ásatásokra az utóbbi három évben.

Forrás: www.divecenter.hu
Hirdetés
Hirdetés