Bialka Tatrzanska

Bialka Tatrzanska Sípálya információk

A síterep zárva
14.43.9
423km
680-910m
10 Húzólift
9 Ülőlift
2024-01-25
0
km
2024-04-17
Hirdetés

Bialka Tatrzanska

A kezdők kedvenc lengyel síterepe

Tatrzanska Bialka egy, a Magas-Tátra lengyel oldalán, a központi csúcsoktól jóval északra található síterület. Valaha, az első világháború előtt itt húzódott a magyar-lengyel határ. Nem tudni, hogy ez e az oka, de a síterep igen népszerű a magyar síelők körében. Bár a síterület nem a Tátra hatalmas csúcsai között terül el, jó időben tisztán látszanak az olyan impozáns sziklacsúcsok, mint a Gerlachfalvi-csúcs vagy a Rysy, így az alacsony tengerszint feletti magasság ellenére is magashegyi feelingje lehet az embernek. A falu Zakopanéhoz hasonlóan Budapestről nagyjából 5 óra alatt érhető el autóval, így csak hosszabb sívakációra érdemes ezt a pályát választani. Az árak a ma megszokott síbérlet árakhoz képest alacsonyak, egy napijegyet nagyjából 13 ezer forintnyi zlotyiért válthatunk meg a 2023/24-es síszezonban.

A pályák

Tatrzanska Bialka a Podhale kulturális régió legnagyobb síterepe. Három külön sípálya Bania, Kaniówka és Kotelnica egyesülésből jött létre. A számok alapján ezt nem feltétlenül gondolnánk, ugyanis mindössze 18,3 km pálya található itt, azonban a Tátra adottságai nem hasonlíthatók össze az Alpokéval, így már annyira nem is meglepő ez a tény. Népszerűségét (nem csak a magyarok körében) rengeteg könnyű pályájának köszönheti, melyek kiválóan alkalmasak kezdőknek, miközben azért a haladók sem unatkoznak, ugyanis a nehezebb pályák kellően technikásak és egy nagy funpark is a profik rendelkezésére áll, ahol kiélhetik extrém vágyaikat. A pályák mindenhol szélesek, így a különböző tudású síelők nagyon jól megférnek egymás mellett. A kevés pályakilométerhez sok lift párosul, így a hosszas sorbanállás ritka a felvonóknál. A síterep viszonylag alacsony fekvése ellenére hóbiztosnak mondható, a pályák fekvése keleti tájolású. A pályák alapvetően két irányból, Kotelnicából és Kaniówkából érhetők el, de a 9-es és a 10-es kék pálya találkozásánál is találunk egy kis parkolót, ahol a többi parkolóhoz hasonlóan ingyenesen parkolhatunk. 

Esti síelés, szolgáltatások

A megszokott napi rutin mellett időszakosan lehetőség nyílik esti síelésre is, amikoris egészen este 8 óráig használhatjuk az ilyenkor már kivilágított pályákat. Az aktuális nyitvatartásról a síterep honlapján érdemes tájékozódni (https://bialkatatrzanska.pl/en/opening-hours). Nap közben a Kotelnica hegyállomástól indulva sífutni is van lehetőségünk, illetve család nem síelő tagjai is bőven találnak elfoglaltságot Tatrzanska Bialkában, ugyanis számtalan szánkózási lehetőség, uszoda és pl. motorosszán kölcsönző is rendelkezésre áll. Természetesen, ahogy az egy igazi sífaluban elvárható, síiskola, kölcsönző és síszervíz is várja az idelátogatókat. 

A pályák zárása után (és természetesen nap közben is) számos bár és étterem várja a fáradt síelőket, ahol mindenképp érdemes megkóstolni a lengyelek egyik kedvenc ételét a pierogit (lengyel gombóc), melyet többféle formában, pl. sajtosan, húsosan vagy gombásan is kérhetünk. Ha a kalóriák pótlása után még maradt energiánk, csatlakozhatunk valamelyik aprés-ski partyhoz a pálya mellett, pl. a Kotelnica völgyállomás éttermében vagy a Baniánál található „esernyő” bárban. 

Szállások

Szállások tekintetében óriási a választék a környéken. Az alacsony felszereltségű apartmanoktól kezdve a több százezer forintos éjszakákat kínáló szállodákig minden megtalálható a környéken, azonban nem jó hír, hogy az árak bár a skála olcsóbb felén annyira nem vészesek, mégsem olyan hívogatóak, mint a síbérletárak. Érdemes időben foglalni, hogy a legjobb ár-érték arányú szobákat be tudjuk biztosítani magunknak!

Bialka Tatrzanska síbérlet, síjegy árak

Előszezon

Felnőtt
--
Gyerek
--

Főszezon

Felnőtt
155 pln
Gyerek
145.5 pln
1 Napos
150 pln
155 pln
165 pln
(Összehasonlítva Lengyelország síterepeivel)
Hirdetés

Útvonal Bialka Tatrzanska sípályához

Szerintetek Bialka Tatrzanska...

Nincs értékelés

Jártál már BIALKA TATRZANSKA síterepén? Mondd el a véleményed!