Risoul - Vars

Risoul - Vars Sípálya információk

A síterep zárva
75.090.020.0
1268km
1650-2750m
28 Húzólift
17 Ülőlift
2 Kabinos felvonó
2024-04-01
0
km
2024-05-29
Kezdőknek
Profiknak
Freeride-ra
Családosoknak
Snowboardosoknak
Hirdetés

Risoul - Vars

Vars a magyarok körében kiemelkedően népszerű francia síterep, köszönhetően az évtizedek óta rendszeresen ide szervezett buszos sítáboroknak. Az utóbbi évek nagy autópálya építéseinek köszönhetően az egykori majd’ egy napos út mára még busszal is 14-16 órára redukálódott, autóval pedig 11-12 óra alatt már a szálláson lehetünk. A régióban megszokott, klasszikus francia síterepről van szó, hatalmas apartmanházakkal és rengeteg pályával. A hely olyannyira klasszikus, hogy amennyiben problémánk akad, a francia nyelv ismeretének hiányában még ma is nehéz boldogulni. 

A pályák

A síterep a nevében is szereplő két falu közötti hegyeken található. A pályarendszer összesen 185 kilométer pályából áll össze, melyek a nagy magasságból és a jó mikroklímából adódóan a délies fekvés ellenére is hóbiztosak. Ilyen sok pályán nem meglepő, hogy akad bőven mindenféle szintből. A számtalan kék, piros és fekete pálya mellett az extrémebb felfogású sízők sem fognak itt unatkozni, több komoly funpark, illetve félcső is van a repertoárban. További extra a gyorsasági lesikló pálya, ahol rendszeresen versenyeket is rendeznek, így akár „űrruhás” sízőket is láthatunk 200 körül repeszteni. Amit viszont érdemes szem előtt tartani az az, hogy kifejezetten kezdőknek (gyerekeknek) kialakított, varázsszőnyeggel ellátott részek csak Risoulban vannak. Varsban csak egy tanulópálya van, az is a kabinos felvonó tetejénél, igaz, a lankás kék pályák egy-két nap után már alkalmasak lehetnek a továbbtanulásra. A síterepet egyébként összesen 35 felvonó szolgálja ki, melyek közül mindössze kettő zárt, így szeles időben sokat fogunk fagyoskodni felvonózás közben. Az időjárás egyébként a már említett déli fekvésnek köszönhetően többnyire napos, a napkrémet mindenképpen érdemes magunkkal vinnünk.  
A pályán kívüli sízés külön említést érdemel ezen a síterepen. A varsi rész legmagasabb hegyoldalai kifejezetten alkalmasak a freeridolásra, főleg, hogy az útvonalak nagy része a felső felvonóktól minimális gyaloglással, vagy akár gyaloglás nélkül is elérhető. Jó pont az is, hogy hogy a freeride „köröknek” nem nagyon van kárba vesző része, az izgalmas, meredek kanyarok után rögtön a felvonókhoz csúszhatunk vissza és már kezdhetjük is a következő kört. A hely ennek okán rendszeresen otthont ad a Freeride Magyar Bajnokságnak. Egyébként, mivel francia pályamunkások nem igazán szeretnek korán kelni, egy kiadósabb havazás után a pályákon is találunk bőven szűz havat, ugyanis csak a nagyobb pályákat tolják le reggelre. Ez a kifejezetten kedvez azoknak, akik még csak tanulják a sízés ezen formáját.

69971-vars.jpg

Szállások, gasztronómia

Bár a franciák nem hüttéikről híresek, ezen a helyen számos hangulatos kis éttermet találunk a pályák mellett. Igazi helyi specialitást nem nagyon lehet kiemelni, de a sonka/sajt tálak után még senkit nem hallottunk panaszkodni. Szállások tekintetében a síterep nem különbözik a többi francia sítereptől. Az óriás, sokszor 8-10 szintes apartmanházakban viszonylag olcsón szálhatunk meg, azonban az alacsony árért többnyire a komfort nélkülözésével (is) kell fizetni. A legjobb ajánlatokat általában csomagban kaphatjuk (síbérlettel együtt), így Vars és a többi francia síterep továbbra is „olcsó” alternatívája az egyre dráguló szomszédos országoknak. Olcsó, amennyiben itthonról visszük az élelmiszert, ugyanis a helyi kis bolt(ok) választéka nem túl nagy és az árak sem hasonlítanak az itthon megszokottakhoz. Jó alternatíva még az úton, Brianconban bevásárolni, ahol a nagy szupermarketben óriási a választék és az árcédulák is barátságosabbak!

 

Risoul - Vars síbérlet, síjegy árak

Előszezon

Felnőtt
--
Gyerek
--

Főszezon

Felnőtt
50 €
Gyerek
37 €
1 Napos
39.5 €
50 €
75 €
(Összehasonlítva Franciaország síterepeivel)
Hirdetés

Útvonal Risoul - Vars sípályához

Szerintetek Risoul - Vars...

2013-12-01
Kezdőknek: Sok nekik való pálya.
Profiknak: Sok szűzhavazás, kezeletlen feketét, jegeseket.
Családosoknak: Nem túl szerteágazó rendszer, könnyen megtalálja az ember a neki valót.
Snowboardosoknak: Nagyon jó showparkok, tökéletes pályarendszer nekik.
2013-11-29
Kezdőknek: Van bőven zöld pálya és lehetőség megtanulni a felvonózást.
Profiknak: Kellemes, hosszú, széles pályák.
2013-11-28
Freeride-ra: Peyrefolle csúcsról el lehet tévedni egy olyan rész felé, ahol egy patakmeder alakított ki egy természetes félcső szerű részt. Nagy hó esetén igen élvezetes!
2013-11-28
Kezdőknek: Sok zöld pálya van, 0km-eseknek talán nem annyira.
Profiknak: Igazán kemény pálya nem sok van.
Freeride-ra: Aki keres, az talál.
Családosoknak: Mint minden giga rendszeren, itt is elég sok, változatos pálya van.
2013-11-21
Kezdőknek: általában nehéz, technikás pályák
Profiknak: nagyon jó, technikás pályák, de nem eléggé hosszúak
Freeride-ra: nagyon sok szűz terület, de lavina veszélyes kopasz hegyek
Családosoknak: eléggé meredek, nehezen belátható terepviszonyok
2013-11-20
Kezdőknek: Széles pályák, nincs tömeg, figyelnek a kezdőkre
Freeride-ra: elég sok lehetőség van freeridera
Jártál már RISOUL - VARS síterepén? Mondd el a véleményed!