Risoul - Vars

Risoul - Vars Sípálya információk

A síterep zárva
75.090.020.0
1268km
December 11. -
Április 25.
1650-2750m
28 Húzólift
17 Ülőlift
2 Kabinos felvonó
2022-04-07
0
km
2022-05-24
Kezdőknek
Profiknak
Freeride-ra
Családosoknak
Snowboardosoknak
Hirdetés

Risoul - Vars Sípálya információk

Vars-Risoul

Aki osztrák pályákon szocializálódott, annak tartogat némi meglepetést Franciaország. Először is az utazás, ami egy kicsit hosszú. Ez nem az az eset, amikor kiugrunk két napra egy hosszú hétvégén, hisz maga az út akár 20-24 órát is igénybe vehet Vars-ba (az eltévedések és az útviszonyok függvényében). Cserébe viszont keresztülhajtunk Szlovénia és Olaszország gyönyörű részein, miközben megcsodálhatjuk a komor, sziklás hegyeket és a vidám mediterrán építészetet.

Ha végre sikerült kiérni, akkor ne kis hegyi apartmanra számítsunk. Sokemeletes, többszáz (ezer?) fős panelek egymás hegyén-hátán. Este egész nyugodtan belepillanthatunk a szemközti tömbház szobájában kártyázó cseh srác lapjaiba, és jót nevethetünk a kettővel arrébbi panel angol viccén. Ha bulizni vagy ismerkedni szeretnénk, akkor Varsnál jobb helyet nem is választhatnánk, ha viszont csendben élveznénk a pislákoló hegyi fényeket, jobb, ha beteszünk egy ilyen filmet. Persze, a pályaszállásnak hatalmas előnye is van: nem kell korán kelni, nem kell kocsiba ülni, este lehet sétálni, futni a hangulatvilágításos, ratrakolt pályák aljában, és ami a legjobb, egyáltalán nem kell elhagyni a hó birodalmát. 

 

69971-vars.jpg
69971-vars.jpg

 

Amikor reggel elindulnánk a pályákhoz, jobb, ha számítunk rá: nyitáskor a liftekre még legalább negyed óráig nem fogunk tudni felszállni. Ráérő Varsi francia liftesek ímmel-ámmal takarítják a havat a fedetlen ülésekről, vagyis kicsi az esély, hogy egy éjjeli havazás után ne egy nagy hófolton ülve kezdjük a reggelt. Persze ha amúgy sem nyitásra mennénk, nem lesz semmi gond, 11-kor már garantáltan járnak a liftek, és a korán kelők letakarították az üléseket... 

A Varsi ratraksofőrök is szívesen alszanak. Ha egész éjszaka esett a hó, másnap csodás szűzhavas pályák várnak ránk. Ezek pár óra elteltével buckapályákká alakulnak, és ekkortól már nem sokan fognak zavarni, ha le akarunk menni rajtuk. Bár érintetlen hegyoldalakat egyébként sem nehéz találni. Vars tökéletesen alkalmas arra, hogy megtanuljuk a szűzhavazást. Kevés a fa, csupasz, napfényes lejtők várnak sok helyen, gyakran a pálya mellett is szuperül lehet csúszni, néha csak kicsit beljebb, felfedezetlen útvonalakon, ahol persze érdemes figyelni a lavinaveszélyt, mert az meglehetősen gyakori a famentes részeken. 

Ezenkívül baromi hosszú pályákon is lehet szlalomozni, lehet csúszkálni a falvak között, csak találjunk vissza zárásra a saját szállásunkhoz. A csúcsokon lélegzetelállító a kilátás, semmi nem áll a tűző nap útjába, gyönyörűen tudnak szikrázni az egymásba csúszó hegyoldalak.

Fontos, hogy vigyünk magunkkal igazolványképet, mert a Varsi síbérlet csak arcképpel működik. Nincs is elektromos beléptetés, üdv újra a huszadik században, egy-két erre való ember vet csak rövid pillantást a bérletünkre.

A pálya lábánál kis élelmiszerbolt üzemel, a helynek megfelelő árakkal, vagyis ne ide tervezzük a nagy bevásárlást. Van bár is, ha valaki nem síelte volna ki magát napközben. Mondjuk szórakozásunk a szomszédok közelsége miatt akkor is lesz, ha nem ülünk be sehova. 

Viszont érdemes bemenni a pályarendszer valamelyik falvába, ahol finomabbnál finomabb sajtok várják az ínyenceket. Jobban tesszük, ha kellő mennyiséget bekészítünk a kocsiba, mert az út bizony hosszú hazafele, és hátha otthon is fel szeretnénk még idézni a régió ízeit.

 

Risoul - Vars Síbérlet árak

Előszezon

Felnőtt
--
Gyerek
--

Főszezon

Felnőtt
41.5 €
Gyerek
35.3 €
1 Napos
34 €
41.5 €
59 €
(Összehasonlítva Franciaország síterepeivel)
Hirdetés

Útvonal Risoul - Vars sípályához

Szerintetek Risoul - Vars...

2013-12-01
Kezdőknek: Sok nekik való pálya.
Profiknak: Sok szűzhavazás, kezeletlen feketét, jegeseket.
Családosoknak: Nem túl szerteágazó rendszer, könnyen megtalálja az ember a neki valót.
Snowboardosoknak: Nagyon jó showparkok, tökéletes pályarendszer nekik.
2013-11-29
Kezdőknek: Van bőven zöld pálya és lehetőség megtanulni a felvonózást.
Profiknak: Kellemes, hosszú, széles pályák.
2013-11-28
Freeride-ra: Peyrefolle csúcsról el lehet tévedni egy olyan rész felé, ahol egy patakmeder alakított ki egy természetes félcső szerű részt. Nagy hó esetén igen élvezetes!
2013-11-28
Kezdőknek: Sok zöld pálya van, 0km-eseknek talán nem annyira.
Profiknak: Igazán kemény pálya nem sok van.
Freeride-ra: Aki keres, az talál.
Családosoknak: Mint minden giga rendszeren, itt is elég sok, változatos pálya van.
2013-11-21
Kezdőknek: általában nehéz, technikás pályák
Profiknak: nagyon jó, technikás pályák, de nem eléggé hosszúak
Freeride-ra: nagyon sok szűz terület, de lavina veszélyes kopasz hegyek
Családosoknak: eléggé meredek, nehezen belátható terepviszonyok
2013-11-20
Kezdőknek: Széles pályák, nincs tömeg, figyelnek a kezdőkre
Freeride-ra: elég sok lehetőség van freeridera
Jártál már RISOUL - VARS síterepén? Mondd el a véleményed!
Hirdetés