Alpesi versenyszámok

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/10/26
Lesiklás: A versenyszámot egy futamban rendezik meg. Úgynevezett nyitott iránykapukat tűznek le, amelyek 4 stangliból és két zászlóból állnak, mint az óriás műlesiklásnál, csak kevesebb kanyarral több egyenes siklással. A verseny előtt hivatalos edzésen a versenyzők begyakorolhatják a pályát.Az öltözéket a lehető legáramvonalasabban alakítják ki, a lesikló sík telemark íve rendkívül nagy, hogy elősegítse a biztos iránytartást egyenes siklás közben.
Hirdetés


Szlalom:

Két futamban kerül megrendezésre. Két stangliból áll egy kapu, a kék és piros kapuk váltogatják egymást. Ennél a versenyszámnál vannak legközelebb tűzve az egymást követő kanyarok. A stanglik közötti távolság 4-6 m, a kapuk egymástól való távolsága 0,75-15 m-ig terjed. A maximális terjedelme 45-75 kapu. A kapuk elhelyezés szempontjából lehetnek nyitottak, zártak vagy ferdék, könyökök és telegrammok. Az első futam rajtszámsorrendben történik, a második futamban általában az első 15 legjobb időeredményt elért versenyzőt fordított sorrendben indítják. Az időeredmények összeadódnak. Az újabb szabályzatban meghatározzák a maximális emelvény méretét. A versenyzők védőfelszerelést viselnek.
Óriásműlesiklás: Két futamban kerül megrendezésre. Négy stangliból és két zászlóból áll egy kapu, a kék és piros kapuk váltogatják egymást. A stanglik távolsága 4-8 m, a kapuk távolsága nem lehet kisebb, mint 10 m. A kapuk elhelyezés szempontjából lehetnek nyitottak, zártak vagy ferdék. A pálya nyomvezetése nagyobb ívekből áll, ez biztosítja a gyorsabb haladást. A két futam lebonyolítása hasonlóképpen történik, mint a műlesiklás versenyszámában.
Szuper óriásműlesiklás: A legfiatalabb versenyszám. A pálya csak nyitott és zárt kapukból áll. Az óriásműlesiklás és a lesiklás közötti versenyszám.A nyitott kapuk 6-8, a zárt kapuk 8-12 m távolságban vannak. Ha terep megengedi kis ugrató is beletehető a pályába. A versenyt egy futamban rendezik.
Alpesi összetett: A verseny lesiklásból és műlesiklásból tevődik össze. Az egy-egy versenyszámban elért időeredményeket átszámolják pontokra, majd azokat összeadják. A legkisebb pontszámmal rendelkező versenyző nyeri a versenyt. Csak az a versenyző értékelhető, aki sikeresen teljesítette mindkét versenyszámot. Kiírhatnak egyéb összetett versenyeket is több számból. Akár kapcsolhatnak más sportokat is, pl.: sí-vitorlázás vagy sí-vizisí, stb.
Paralel versenyek: Maximum 32 indulót engedélyeznek. Egyenes kieséses rendszerben két futamban. Ez esetben 16 nyertes marad, akik újra összemérik tudásukat. Az egyik csapat halad a piros pályán a másik a kéken. Az utolsó öttől nyolc helyet időeredmény alapján döntik el. A 3. 4. helyért viszont újra indulnak.