Startol a bringa-szezon Alsó-Ausztriában: új kerékpárutak az Ybbstal és a Bécsi Erdő vidékén

Startol a bringa-szezon Alsó-Ausztriában: új kerékpárutak az Ybbstal és a Bécsi Erdő vidékén

Támogatott tartalom
Támogatott tartalom
2017/05/02
4200 km, 8 TOP-kerékpáros útvonal, 3 új bringaút a Bécsi-Erdő, az Ybbstali- és a Thayakör mentén, felfedező csillagtúrák, e-bike kölcsönzési lehetőségek, csomagajánlatok.

Új útvonalak és ajánlatok, új célközönség

Alsó-Ausztriában számos új projekt lendíti fel az idei kerékpáros turizmust. A régió által kínált sokszínű lehetőségekbe egy kizárólag erre az aktív pihenési formára létrehozott, magyar nyelvű honlap nyújt átfogó betekintést. Közép-Európában nincs még egy olyan régió, amelyik olyan széleskörű ajánlatokkal várná a bringásokat, mint Alsó-Ausztria.

Kamptal kerékpárút Forrás: (c) Alsó-Ausztria
Kamptal kerékpárút
Kép forrása: (c) Alsó-Ausztria

Galériáért katt a képre!

 

Most érdemes próbára tenni a szerencsét is: 2 fős hétvégét nyerhetsz az Ybbstal-kerékpárúton!

Gyerünk, játssz és nyerd meg TE az utazást -> a játékért kattints >> IDE! <<

 

4200 km és 8 TOP-kerékpáros útvonal a kínálatban

4200 km hosszú kerékpárút hálózat, 8 TOP-kerékpáros útvonal példaértékű infrastruktúrával, csillagtúrák az egyes régiókban, újonnan kialakított kerékpárutak: Alsó-Ausztriában már korán felismerték a kerékpáros turizmus fontosságát, így fejlesztésére nem véletlenül, nagy hangsúlyt fektetnek. A kerékpározás ma már az alsó-ausztriai turizmus egyik alappillére.

Új útvonalak a kényelmes bringázáshoz

Alsó-Ausztria leginkább a kényelmes tempóban tekerőknek kedvez. Az útvonalak nagy része folyók, vagy egykori vasútvonalak mentén halad, megerőltető emelkedők nélkül.

Idén 3 új bringaút is ki lett alakítva, ezek a Bécsi Erdő-, az Ybbstali- és a Thaya kör-útvonalak.

 

1# Bécsi-Erdő körút

Eurovelo 9 kerékpárút Forrás: (c) WA_FranzZwickl
Eurovelo 9 kerékpárút
Kép forrása: (c) WA_FranzZwickl


A Bécsi Erdő körúton Bécs környéke fedezhető fel kényelmesen, két keréken. A 215 km-es útvonal sokrétű tájakon át vezet a Duna, a Traisen, a Gölsen, ill. a Triesting folyók mentén, míg végül a bécsújhelyi csatorna partján folytatódik. Bárhol megkezdhető az út, lehet tekerni csak egyes etapokat, vagy részt lehet venni egy öt napos túrán.

 

2# Ybbstali-kerékpárút

Ybbstali kerékpárút Forrás: (c)schwarz-koenig.at
Ybbstali kerékpárút
Kép forrása: (c)schwarz-koenig.at


Az Ybbstal-kerékpárút megannyi természeti szépséggel és pompás bringás élménnyel várja látogatóit. Családoknak, a kerékpár szerelmeseinek különösen ajánlható az útvonal központi szakasza Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között. Maga a kerékpárút valóságos remekmű, amely az elegáns vonalvezetés és látványos szépségű táj kombinációjával jött létre. Romantikus boltíves hidakon és egy rövid alagúton kelünk át, végigkerekezünk egy vadregényes szurdokon, csöndes homokpadokon élvezhetjük a napsütést és a folyó kristálytiszta vizét. Néhol a kovácsmesterség ódon remekműveire bukkanunk, s útközben egyedi kialakítású pihenőhelyek csábítanak egy kis lazításra.

Az Ybbstali-kerékpárút központi szakaszának befejezése még folyamatban van a Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között, amely az egykori Ybbstalbahn nevű vasútútvonal mentén halad. A felavatás előtt álló szakasz a biztonságot, az útvezetést és a tájrendezést tekintve még Ausztriában is példaértékű. A Lunz és St. Georgen am Reith közötti szakaszt már most ki lehet próbálni. A Lunz és Waidhofen közötti teljes útvonalat (55 km) június 17-én nyitják meg „szánj időt magadra” mottóval.

3# Thayakör-útvonal

Kamptal kerékpárút Forrás: (c) Alsó-Ausztria
Kamptal kerékpárút
Kép forrása: (c) Alsó-Ausztria


Szintén röviddel az átadás előtt áll a 111 km-es Thayakör-útvonal, amelyik javarészt a Waidhofen és Slavonice, valamint a Göpfritz és Raabs közötti egykori vasútvonal mentén halad. A szakaszokat gyér forgalmú utak kötik össze egymással, amelyeken részben két top-kerékpárút is áthalad: az EuroVelo 13 (Iron Curtain Trail – Vasfüggöny útvonal) és a Kamp-Thaya-March-kerékpárút. Ez utóbbi az elmúlt években teljes körű felújításon esett át. Az útvonalat újra aszfaltozták, minden lehetséges veszélyforrást eltávolítottak és optimalizálták az útbaigazító táblákat, így rendkívül felhasználóbarát lett a túraút.


TOP-kerékpárutak

Alsó-Ausztriában összesen 8 TOP-kerékpárút található, amelyek kitáblázottsága tökéletes, illetve amelyek mentén számos minősített bringabarát szolgáltatás, sűrű vasúthálózat, számtalan vendéglő és hagyományos borozó, ún. heuriger található. A színvonalat tovább emeli a nagyszámú e-bike töltő- és szervizállomás is, amelyek szintén hozzájárulnak a kényelmes tekeréshez. Az évi 680.000 kerékpárost számláló Duna-kerékpárút továbbra is a legnépszerűbb útvonal, a maga 270 km-res, alsó-ausztriai szakaszával, és nemcsak az osztrák látogatók körében népszerű, hanem a német kerékpár klub is a legkedveltebb külföldi útvonalnak minősítette.


Alsó-Ausztria 8 TOP-kerékpárútja összefoglalva:
- Dunai kerékpárút (EuroVelo 6) - 272 km
- Traisental kerékpáros útvonal - 111 km
- EuroVelo 9 (Bécs-Breslav-szakasz Bécstől északra, Thermen kerékpárút Bécstől délre) - 212
  km
- Triestingau kerékpárút - ca. 30 km
- Kamp-Thaya-March kerékpárút - 445 km
- Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) - ca. 400 km
- Piestingtal kerékpáros útvonal - 38 km
- Triesting-Gölsental kerékpárút - 62 km

Csillagtúrák, e-bike

Alsó-Ausztria idén különösen nagy hangsúlyt fektet az úgynevezett „csillagtúrákra” amelyek során egy kiindulópontból akár többnapos kirándulás is szervezhető; és mindez könnyedén, kevés csomaggal. A változatos útvonalak mentén különböző élményeket kínáló régiókat lehet felfedezni: Marbachban a Duna mentén lehet tekerni, Retz környékén bort lehet kóstolni, Gmündnél lápos és erdős területek is várják a turistákat, Badenben a Bécsi Erdő kulturális öröksége vár felfedezésre, míg a Púpos világ (Bucklige Welt) lankáit e-bike segítségével lehet meghódítani.

A Púpos világ régióban e-bike kölcsönzőket építettek ki, ahol 140 km-en nemcsak jól kitáblázott útvonalak várják az odalátogatókat, hanem akkumulátortöltő- és, szervizállomások illetve számos étterem is. E-bike kölcsönzők és töltőállomások egyébként a Dunai és a Traisental kerékpárúton, valamint az Ybbstali Alpok mountainbike útvonalain is elérhetők.


Kerékpározás a Waldviertelben Forrás: (c) Waldviertel_Tourismus_www.ishootpeople.at
Kerékpározás a Waldviertelben
Kép forrása: (c) Waldviertel_Tourismus_www.ishootpeople.at

Galériáért katt a képre!


Mindenkinek jobbnál-jobb ajánlatok

Aki hosszabb-rövidebb bringa túrát szeretne, jobbnál-jobb ajánlatok közül válogathat, mint például:

3 napos mostvierteli kerékpáros körút az Ybbs és Erlauf folyók, valamint a lunzi-tó érintésével – 99 Euró/fő-től

Kerekezzük körbe Bécset! - 4 éjszaka reggelivel a Bécsi Erdő kerékpáros körtúra útvonalán - 159 Euró/fő-től

Duna-menti kerekezés Wachau: 4 éjszaka, kerékpárkölcsönzés 3 napra, hajóúttal - 324 Euró/fő-től