Menü

2014.05.16.     Hozzászólás 0

(x)

Nyári felfedezőúton Alsó-Ausztriában

Jó hír: senkinek nem kell lemondania a csodás és izgalmas tájakról


Közeledik a nyár, ezért egyre többen törik a fejüket azon, merre induljanak idén a családdal, barátokkal. Az egzotikus úticélok sokak számára elérhetetlenek a borsos árak miatt, ám van egy jó hírünk: senkinek nem kell lemondania a csodás és izgalmas tájakról, ugyanis közvetlen szomszédunkba ellátogatva, 6 különböző élményekkel teli régió várja az utazókat Alsó-Ausztriában!

6 régió, 6 kalandos úticél: kedves folyami vidékek, dombos szőlőkertek, meredek hegyoldalak, romantikus gyümölcsösök és sűrű erdők – Alsó-Ausztriában sokszínű a táj, ez kétségtelen. Az itt eltöltött nyaralás, így garantáltan változatos és élményekben gazdag lesz, elég csak körbejárni a régiókat, melyek mindegyike más és más arcát mutatja meg Alsó-Ausztriának.

 

A Duna - menti régió kincsei
„A szép kék Dunánál…“ - már Johann Strauss világhírű Duna-keringőjét is a nagy folyam inspirálta. Valószínű, hogy épp az Alsó-Ausztrián átfolyó 286 kilométernyi Duna-szakasztól jött az ihlet – sokak szerint a folyónak ez a legszebb tájú, kulturálisan legsokoldalúbb és gasztronómiailag legváltozatosabb része. A Duna-menti természet lélegzetelállító: néha ősi pompájában díszeleg, mint a Donau-Auen nemzeti parkban, néha viszont művészien impozáns, mint a kolostorok és a kastélyok parkjaiban vagy a meseszépen elrendezett kertkiállításon a tullni kertben. Van azonban a kerteknek egy másik műfaja, ahol legszívesebben az ínyencek és a gasztronómiát kedvelők szeretnek időzni, hiszen az itteni Duna-menti szőlőskertek adják a világ legjobb borait. A Wachau és a Carnuntum közötti terület szőlőtermelő vidéke körül pazar gasztronómiai szcéna alakult. A nagyszerű vendéglátóegységek között megtalálhatóak a pincesorok borozói, az elegáns vidéki fogadók és kiváló éttermek. De vannak további gasztronómiai kincsek is a vidéken, amikért a turisták szívesen keresik a régiót. A kötelező specialitások közé tartozik a wachaui sárgabarack vagy a szintén wachaui laberl (zsemle), a marchfeldi spárga, továbbá a kevésbé ismert, de semmivel sem kevesebbet érő wachaui sáfrány, wagrami dió vagy a marchfeldi articsóka.

A Duna mentén egy kiváló kerékpáros-és túraútvonal is fut a folyóparton. A hömpölygő folyam és szőlőteraszok: kevés szebb hely létezik, amit érdemes lenne két keréken bejárni. Különös figyelmet érdemel ezen kívül a Wachaun keresztül tett hajókázás. A kényelmes dunai gőzösök mellett a kalandvágyók is vízre szállhatnak fából készült halászhajóval. A Duna-régiót tavasztól a (szüreti) őszig érdemes felkeresni.

 

Aggstein Forrás: Stern Communications

 

A vad és szelíd Mostviertel
A Mostviertel tájain utazva feltűnik, hogy régiónak két nagyon különböző arca van. A körtefáiról híres északi lankás hegyvidék, tavasszal gyönyörű látványt nyújt a sok ezer virágzó fa, bokor miatt. A tájegység egyik jellegzetessége a fanyar körtemust (erjesztett körtelé). A közkedvelt itóka köré egész élvezeti kultúra épült ki. A körtelé nemcsak a helyi gasztronómiába épült be, de a turizmust is jócskán fellendítette: mustbárók (modern lovagok, akik arra esküdtek fel, hogy a körtemustot gondozzák és fejlesszék), a must nyomát követő kerékpárosút, parasztgazdaságok, ahol nyaralni is lehet – „a körtét követve” a legjobb helyekre juthat el a turista.

Az Amstetten és Waidhofen/Ybbs közötti terület nemcsak a Mostviertel központi része, hanem az a történelmi régió is, amelyet több mint ezer éve először említettek "Ostarrichi", azaz Ausztria néven. Minél délebbre utazunk, annál kopárabb a táj. Érdekes sziklaformációk, mély szakadékok, vízesések és patakok vezetnek az Ötscher, a Hochkar és a Dürrenstein körüli mostvierteli hegyvilágába. Ez a "fekete grófok" - ahogy anno a kalapácsforgatókat nevezték - a kovácsok, a faszénégetők és a favágók hazája. Az Eisenstraße (vasutca) kultúrpark számos múzeuma és tematikus túrája mutatja be, hogy alakult a kibányászott érc éles pengévé. Mára a vad Mostviertel a túrázók és kerékpárosok eldorádójává vált. A látványos túrahelyekhez tartozik az Ötschergräben repedezett kanyon vidéke, az Ötscher-Tormäuernemzeti park alpesi legelői vagy a vadromantikus Medlingtal, ahol megtalálható Európa utolsó működő faúsztató rendszere, amely a vízenergia segítségével szállítja a hegyről a völgybe a farönköket. A túrázókhoz hasonlóan mountainbike-osokat is kalandos útvonalak várják, a Mostviertelben 65 kiválóan kitáblázott szakaszon kerekezhetnek.

Itt télen természetesen mindenki felcsatolja a léceket: a Mostviertel sírégiója a Mitterbach Gemeindealpétól, ahonnan az Annabergre nyílik panorámakilátás, és Lackenhoftól egészen Göstlingig tart. Göstling Hochkarral együtt nemcsak Alsó-Ausztria legnagyobb síterülete, de az Alpok egyik leghóbiztosabb terepe is.

A vason és a muston kívül azonban vannak még további érdekességek a Mostviertelben. Akik a kultúrát részesítik előnyben, azok is meg találják számításukat és nem fognak csalódni a régióban: St. Pölten a tartományi főváros egy épülettörténeti kincs, ahol a barokk, a szecesszió és a modern harmonikusan megfér egymás mellett.

 

Otscher Forrás: Stern Communications

 

Eredeti és letisztult - ilyen a Waldviertel
A Waldviertel tájain utazva úgy érezhetjük, hogy megállt az idő - érintetlen természet, tiszta források és tavacskák, fjordokhoz hasonlatos öblök, idilli lápvilág és mocsárvidékből kiemelkedő titokzatos gránitformációk. Alsó-Ausztria észak-nyugati régiója a mai napig meg tudta őrizni csodálatos eredetiségét. A Waldviertel Alsó-Ausztria egyik legegészségesebb területének számít: egyrészről Ausztria "ökorégiójaként" tökéletes környezetet biztosít egészségmegőrző nyaralásokhoz és különféle kúrákhoz, valamint a Waldviertel gyógyturizmusra specializálódott szolgáltatói magas színvonalú és sokoldalú programajánlattal várják az ideutazókat. A régió híres életmód-, és sportgyógyászatáról, valamint prevenciós-programjairól, amelyekben a testi-szellemi megújulásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Másrészről, a mozgás gyógyító erejét kihasználva, számtalan sportolási lehetőséget kínál a környék. A kampi tavak vidéke - akár egy darabka Skandinávia Ausztria közepén - egy igazi fürdőparadicsom.

A Thayatalt kenuval a legizgalmasabb felfedezni. A gyönyörű környezetben létrehozott hét golfpálya mindegyikén öröm a golfütőket a magasba lendíteni. Paradicsomi környezet várja a kerékpárosokat, mountainbike-osokat és a túrázókat is. Éppen a Waldviertel az a régió, amelyik példaértékűen befogadta a moutainbike-rajongókat, de a túrázók is maximálisan elégedettek lehetnek. Bärnkopf, a Waldviertel déli hegyvidéke Ausztria legnagyobb zárt erdőivel az egyik legkiválóbb túraterületnek számít. Egy másik különlegesség, hogy itt délen, Langenlois környékén található Ausztria legnagyobb bortermelővidéke is, és az ország legismertebb és leginnovatívabb borászai közül is sokan helybeliek. Északon a sörfőzőké a főszerep: Zwettl, Schrems és Weitra a sörspecialitásairól közismert.

 

Derűs lazaság a Weinviertelben
„Nomen est omen", tartja a mondás, és ha valaki a Weinviertelbe utazik, már a régió nevéről (a Wein szó magyarul bort jelent) eszébe juthat ez az idézet. Bor, élvezet és lazaság! És nem is fogunk csalódni: a Bécstől északra fekvő lankás hegyvidékű Weinviertel 14 000 borásza, Ausztria bortermelésének harmadát adja. Nem csoda hát, ha a régióban lépten-nyomon a borral találkozunk. A bor mindenhol jelen van: a heurigékben, a biciklitúrákon, a kirándulásokon, a traktoros szőlőbirtok látogatásokon a különböző szüreti mulatságokon vagy éppen a régióra oly jellemző pincesorokon. A pincesorok mögött kezdődnek a szőlőbirtokok. De nem csak a szőlő terem meg ezen a csodás, a Duna, a March és a Thaya által körülvett területen. A zsenge spárga, az ízes hagyma, a finom tök és több értékes gyümölcs szintén itthon érzi magát a Weinviertelben. Nyáron kezdődik itt a „Weinvierteli vacsorák” rendezvénysorozat, amelyben a környék legjobb séfjei a környék legszebb helyein főznek. A természet lágy ölén, hosszú, elegánsan megterített asztalokon szolgálják fel a különleges és a hagyományos ételeket, amiket az adott vidék alapanyagaiból készítenek el. Az ételekhez természetesen bor is jár, mindenekelőtt a zöld Veltliner, a Weinviertel minősített bora.

 

Schneeberg Forrás: Stern Communications

 

A méltóságteljes Bécsi Alpok
A Bécsi Alpok alsó-ausztriai szakasza a nagy Alpok vonulatának kicsinyített mása. Keleten a Bucklige Welt lankás hegyeit követi a Schwaigen a Wechsel alpesi tája. A Semmering elegáns villáival, varázsos tájával és az UNESCO világörökség részét képező híres Semmering vasúttal nyűgözi le a közönséget. A Rax és a Schneeberg az alpesi 2000-sek közkedvelt kilátóhelye, nem kevésbé kedvelt az 1100 méteren elterülő Hohe Wand fennsík. A Bécsi Alpok az a régió, ahol az első hegyi vasutak, menedékházak és sífelvonók épültek.

 

Bécsi-erdő: a fenséges üdülőparadicsom
A Bécs kapujában található sűrű, vadban gazdag erdős terület a középkortól egészen a 18. század végéig egy erősen őrzött hercegi vadászterület volt, amelyre jogosulatlanok jobb, ha be sem tették a lábukat. Később azonban II. József császárnak köszönhetően, megnyílt a 135 000 hektárnyi terület az alattvalók előtt is. Azóta a főváros lakossága is használatba vehette, mint pihenő övezetet. Tavasszal a környék a medvehagymától illatozik, nyáron pedig a Duna partján sütkérezhetnek a pihenni vágyok, vagy felkereshetik a gazdag hagyományokkal rendelkező fürdőket Badenben és Bad Vöslauban. Ősszel a különböző színekben pompázó lombkoronákat csodálhatjuk meg, míg télen a sífutóké a terep. Számos sétány, túraútvonal és moutainbike-útvonal vezet az erdőkön keresztül, ahol mozoghatunk, pihenhetünk és inspirálódhatunk. A régió négy természetparkja is kedvelt kirándulóhelynek számít, akár hosszabb, akár rövidebb időtartamra. A páratlan és sokoldalú Bécsi erdő 2005 óta az UNESCO bioszféra rezervátum programjának védett tagja.

 

Különleges szálláshelyek Alsó-Ausztriában
Az ún. Genießerzimmer-szállásadók nemcsak kiemelkedő színvonalú szolgáltatásaikkal kényeztetik vendégeiket: a régió jellegzetes ételeit és italait a hozzájuk kapcsolódó történetek és tudnivalók kíséretében varázsolják az asztalra,

felhívják a figyelmet a legfontosabb kirándulóhelyekre és sok-sok hasznos tippel, ötlettel is szolgálnak a környék felfedezéséhez. Aki Alsó-Ausztriát igazán autentikus forrásokból táplálkozva, minden érzékszervével szeretné feltérképezni, az nem is választhatna jobb kiindulópontot barangolásaihoz, mint valamelyik Genießerzimmer-szálláshelyet. www.geniesserzimmer.at

 

További információk, tippek és foglalás:
informacio@noe.co.at
www.also-ausztria.info

Olvass többet a témáról: ausztria, Alsó-Ausztria