Kerékpárral Fótra

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/07/29
Útvonal: Budapest - Északi összekötő vasúti híd - Fót - Dunakeszi - Északi összekötő vasúti híd - Budapest Táv: kb. 45km; 1 túranap Túrajellemzők: Viszonylag egyenletes túra, bár Fót környékén már megjelennek a dombok, jelezve a Gödöllői-dombság jelenlétét. Kerékpár: Váltós, többsebességű kerékpárral induljunk el a túrára. Országútiaknak figyelmébe: Az Északi összekötő vasúti hídon és Budapestről kifelé figyelmesen tekerjünk, mert sok a lyuk, kátyú. A túra a Gödöllői-dombság lábához vezeti a kerékpárost. Sok érdekes látnivalót rejt számunkra e túra. Ajánlom hétvégi kiruccanásként, vagy kezdő túrázóknak.
Hirdetés

A túra leírása:

Budapestről kijutni megint egy nagy feladat (mint minden esetben, így itt is a kezdet a nehéz). Bejárt útvonalként ajánlom a következő utcákat: Északi összekötő vasúti híd - Bocskai utca - Temesvári utca - Berda József utca - Tél utca - Elem utca - Szerencs utca - Rákos út - Régi Fóti út. Szerencs utcánál szintbeli kereszteződésben találkozunk a vasúttal, így fokozott figyelemmel haladjunk, valamint a kátyúkra is figyeljünk, hiszen ez az út hírhedt lyukjairól.
A Régi Fóti út bevezet Fótra, ahol - javaslom részletes térkép segítségével - körülnézhetünk (lásd alább a látnivalókat).

Hazafelé kövessük a Dunakeszinek vezető táblát. A települést elérve egészen a vasútig kell haladni a Fóti úton, az evangélikus templomig, s a felüljáró előtt balra a pályaudvar irányába haladunk tovább a Verseny utca, majd Pálya utcán. Itt lesz balra egy igen keskenyre és homokosra sikerült kerékpárút, melyet senki nem használ érthető okokból. A kissé hullámos terepviszonyok mellett haladunk délnek, Pest felé, egészen addig, míg az M0-s magas fölüljárójáig elérünk, s annak tövében a vasúti sínek alatt átbújó kis egysávos aluljáróban áttekerünk Káposztásmegyerre. Vigyázat! Keresztbe vízelfolyó rácsokat helyeztek el, kerékpáros számára életveszélyesen. Halagyunk lassan!
Mikor kibújunk az aluljáróból keresztezzük a Külső Szilágyi útat, melyre balra kanyarodunk rá, de egyből az elsőn jobbra le is térünk (122-es busz végállomása). Innen a következő útvonalon haladunk a hídig: Körönd út - Homoktövis utca - Megyeri út - Váci út - Északi összekötő vasúti híd.
Látnivalók:
Fót: Károlyi-kastély; Ybl-kastély; Garay-emlékház; R.k. templom; Németh Kálmán-emlékház; Fáy-présház;
Dunakeszi: Helytörténeti gyűjtemény; Római őrtorony maradvány; R.k. kápolna; R.k. templom; Ev. templom; Ref. templom;

Írta: "Góliát"
Forrás: goliatka.fw.hu

Hirdetés
Hirdetés