Menü

2014.04.28.     Hozzászólás 0

Dunamenti kerékpárút nyereményjáték eredményhirdetés

Dunaparti bringázás, borkóstolás, piknik, kultúra és két éjszaka szállás reggelivel


30 éves a Duna Menti kerékpárút

Európa egyik legjobbja a Passau - Linz - Bécs között húzódó Duna menti kerékpárút
A Duna menti kerékpárút 2014-ben ünnepli fennállásának 30 éves jubileumát. A sikertörténet tulajdonképpen a hajóvontató utak (a múltban a hajók árral szemben történő vontatásához elsősorban lovas fogatokat használtak és ehhez több helyen is külön utakat építettek a folyók partján) egyes szakaszainak kijavításával és megerősítésével, valamint kitáblázásával vette kezdetét. A Duna menti kerékpáros turizmus létrejöttével születtek meg az első kerékpáros térképek és kerékpáros útmutatók is, amelyek a turisták eligazodását és tájékozódását voltak hivatottak segíteni. Ezt követően lépésről-lépésre épültek ki a szervizszolgáltatások is, mint például a Duna kerékpárút mentén található információs állomások, amelyek hasznos tudnivalókkal szolgálnak a közeli települések turisztikai kínálatáról, valamint szálláslehetőségeket is ajánlanak a kerékpárosoknak. A 30 évvel ezelőtti kezdetek óta a Duna menti kerékpárút mára egy tökéletesen kiépített, folyamatosan és egységesen jelzett kerékpárúttá fejlődött.

 

Duna menti kerékpárút a Wachauban Forrás: © Donau Niederösterreich / Steve Haider

 

Minőségi kerékpározás a Duna menti kerékpárúton
A Duna menti kerékpárút kimagasló színvonalú kikapcsolódást kínál a kerékpárosoknak. Köszönhető ez egyrészt a via donau (az Osztrák Közlekedési, Innovációs és Technológiai Szövetségi Minisztérium által 2005-ben alapított társaság feladata a Duna, mint vízi út fenntartása és fejlesztése) által folyamatosan karbantartott, tökéletes minőségű kerékpárútnak, másrészt pedig az állandóan bővülő és javuló szervizszolgáltatásoknak. A Duna menti kerékpárút például egységesen kialakított pihenőhelyeket kínál, ahol érdekes információkat olvashatunk a környékről, valamint történelmi érdekességeket a rómaiakról, mivel a Duna menti kerékpárút egybeesik az egykori római védelmi határvonallal (limes). 2012-ben a Duna menti kerékpárút „megpróbálta lehozni a csillagokat az égről”. A Német Általános Kerékpárklub (ADFC) szigorú vizsgálatát követően a Duna menti kerékpárút példaértékű vonalvezetésének és a hozzá tartozó infrastruktúrának köszönhetően négycsillagos értékelést kapott. Következő lépésként az ADFC a Duna kerékpárút mentén található turisztikai szálláshelyeket (egykori top kerékpáros pihenők Felső-Ausztriában) minősítette. Ennekfolyományaként a Duna menti kerékpárút osztrák szakaszán összesen 55 „bett+bike” kerékpárbarát szálláshely található, amelyek megfeleltek a szigorú minőségi kritériumoknak.

A kerékpárút bővítése és továbbfejlesztése
A kor kihívásainak megfelelően a Duna menti kerékpárutat folyamatosan fejlesztik, bővítik és optimalizálják. 2014-ben adják át a Wesenufer és Schlögen közötti vadonatúj szakaszt, amellyel még tovább bővül a Duna mindkét partján vezető kerékpárút-hálózat. A legújabb trendeknek megfelelően Európa egyik legjobb kerékpárútja az elektromos biciklik terén is szolgál újdonságokkal. A fejlesztések új súlypontjaként fogalmazták meg az elektromos töltőállomások kialakítását. Ennek köszönhetően a Duna menti kerékpárút Passau és Bécs közötti szakaszán már most számtalan kerékpárbarát szálláshely kínál ingyenes töltési lehetőséget az elektromos kerékpárokhoz. Emellett 41 speciális útvonalat is kijelöltek kifejezetten az elektromos kerékpárral kirándulók számára. Ezek az útvonalak lehetővé teszik, hogy lekanyarodjunk a főútról és így megismerhessük a Dunától távolabb eső területeket is. 

 

Duna menti kerékpárút Forrás: © Donau Niederösterreich / Steve Haider

 

DONAU-Card, először 2014-től
Duna menti kerékpárút a változatos természeti környezet, a kulturális látnivalók, valamint a tökéletes infrastruktúra egyedülálló kombinációjának köszönheti vonzerejét. A Duna menti régiók turisztikai kínálatának megismerését könnyíti meg 2014-től a DONAU-Card. A különleges üdülési kártyával a kerékpárosok, valamint minden más üdülővendég is kedvezményes áron veheti igénybe a Duna felső-ausztriai szakaszánál található turisztikai attrakciókat. 

RAD TOTAL – 2014. május 4-én megnyitóval és jubileumi ünnepséggel
16 évvel ezelőtt hívták életre a „Rad Total a Duna völgyében” elnevezésű rendezvényt, amely egyrészt a Duna menti kerékpárút szezonkezdő eseményének számított, másrészt pedig a Passau és Schlögen közötti kerékpárút-építés felgyorsítását szolgálta. Ezen a napon ugyanis a Passau–Schlögen szakaszon minden utat lezártak a Duna mentén, hogy a kerékpárosok szabadon közlekedhessenek. Évről-évre változatos keretprogram gondoskodik az élményteli szezonkezdésről: kölcsönözhető elektromos biciklik, kerékpár-szimulátorok, ORF színpad, a régióból származó kulináris finomságok, gyermekprogramok, sétahajózás stb. garantálják a vidám kikapcsolódást. A következő „Rad Total a Duna völgyében” 2014. május 4-én kerül megrendezésre és két különleges fénypontot is tartogat a látogatóknak: Franz Hiesl helyettes tartományi tanácsos megnyitja a Wesenufer és Schlögen között újonnan elkészült Niebelungen-országutat, amelynek része egy vadonatúj kerékpárút is a Duna partján. Ezzel egyidejűleg kerülnek megrendezésre a Duna menti kerékpárút fennállásának 30 éves jubileumi ünnepsége is.

További információk:
WGD Tourismus GmbH
info@donauradweg.at
www.donauradweg.at

Alsó-Ausztria Idegenforgalmi képviselet
informacio@noe.co.at
www.also-ausztria.info/duna menti kerékpárút

Élet a javából Forrás: Alsó-Ausztria

  

Kerékpározás Tullnban Forrás: © Donau Niederösterreich / Steve Haider

 

Nyereményjáték
Borászok. Nyár. Wachau (két fő részére)
- Két éjszaka szállás reggelivel
- Borkóstoló a ház boraiból
- Boros piknik a szőlőskertben
- Hajókázás a Kremsből Spitzbe
- Kerékpárkölcsönzés egy napra
- Belépő a Karikatúra múzeumba, vagy a Kunsthalle Kremsbe

Nyertes
Pataki Márta - Sárvár