Menü

2009.05.21.     Hozzászólás 0

Agyváltós biciklit a városba!

Álló biciklin a városi dugóban lehetséges fokozatot váltani? Természetesen igen, és erre a célra a legalkalmasabb a közelmúltig hazánkban kevésbé ismert agyváltós kerékpár!


A városi kerékpározás sajátossága, hogy gyakori a megállás, és ezért viszonylag sokszor kell fokozatot váltanunk. Ezt a hagyományos külső váltóművel csak a pedál tekerése közben tudjuk megtenni. Ügyelve arra, hogy váltás közben lágyabban tekerjük a pedált, különben kellemetlenül kerregés lesz a köszönet. Erre különösen hegymenet során kell figyelnünk. Továbbá a külső váltó hátránya gyakori használat mellett a környezettel szembeni védtelensége, vagyis érzékenyebb az ütésekre, amelyek a váltó elállítódását okozhatják, illetve gyakrabban igényel tisztítást.

Agyváltó


 


 Az agyváltós kerékpár lényege, hogy tisztább, és akkor is lehet kapcsolni, ha a bringa áll. A városi forgalomban tehát jóval előnyösebb társánál. Szerkezete, és működése viszont jóval összetettebb. Az agyváltókban egy kisméretű bolygóműves váltószerkezetet építenek be, amely egymáson, illetve egymás körül elforduló fogaskerekekből áll. Agyváltós kerékpároknál a váltást, a külső váltókhoz hasonlóan szintén bowden segítségével végezzük, viszont maga a váltás megvalósítható álló helyzetben, erőteljes-,előre-, sőt hátrafelé pedálozás közben is.. Ennek köszönhetően dugóban, piros lámpánál várakozva is válthatunk sebességet. A fokozatváltás a finomabb szerkezet miatt érezhetően pontosabb és halkabb, mint a külső váltók esetén. Az agyváltónak külső alkatrészei nincsenek, ezért, ha rászánunk egy kis plusz pénzt, és teljesen zárt láncvédővel vásároljuk meg agyváltós kerékpárunkat, annak karbantartási igénye a minimálisra csökkenthető, csak a lánc szorul majd némi olajozásra félévente. A váltás kedvező módja és az alacsony karbantartási igény miatt az agyváltós kerékpárokat leginkább városi, napi használatra ajánljuk. Az agyváltós bicikliket egyébként szabadonfutós, vagy kontrafékes kivitelben is megvásárolhatjuk.

 


Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.