A világ legtöbbet utazó embere

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/06/21
1962-ben, az akkor 22 éves német szerszámkészítő mester, Heinz Stücke, fogta magát és háromváltós kerékpárját, és mindössze 300 dollárnyi pénzzel a zsebében elindult Hövelhofból, Németországból, hogy körbebiciklizze a világot.
Hirdetés

42 év és 482 ezer kilométer után még mindig akad látnivaló!
Valamikor a nyolcvanas években, 2 évtizednyi tekerés után, úgy határozott, hogy megváltoztatja az úticélját, és minden országba el akar jutni.
Eközben világossá vált számára, hogy nem fogja abbahagyni a kerékpározást, míg bele nem hal, ezért 1996-ban, miután az utolsó országba, a Seychelles-szigetekre is elért, egyszerűen csak folytatta útját. Először csak a kíváncsiság hajtotta, majd a félelem, hogy vissza kell térnie „haza”, a gyárba a faluja beszűkült látókörű lakóihoz.
Saját bevallása szerint úgy 110 kilométert teljesít naponta, több mint 35 kilós felszereléssel. Összesen kb. 130 ezer dollárt költött el, kb. 26 millió forintot, amit önéletrajzának és képeinek árulásából, továbbá eseti adományokból szedett össze. 1963-ban például, Etiópia akkori uralkodójától, Haile Selassie-tól kapott 500 dollárt. Útja során több „próbát” is kiállt:
- Chilében, az Atacama sivatagban elütötte egy kamion.
- Kergette a haiti maffia.
- Eszméletlenre verték egyiptomi katonák.
- Kamerunban bebörtönözték kis időre, azzal a váddal, hogy „rágalmazta az országot”.
- Vad darazsak támadták meg Mozambikban.
De még a Zimbabwei felkelők sem tudták megállítani, pedig ők lábon lőtték!
„Afrika közepén amúgy sincs más választásod, nem tudsz csak úgy a legközelebbi reptérre hajtani és hazarepülni!” mondta az esetről Stücke.
Manapság, a 64 éves Stücke egy ideiglenes boltban árulja portékáját Párizsban. 2001 óta pénzügyi nehézségek miatt csak évi 6 hónapot tud kerékpározással tölteni, de további 22 területet, mint pl.Grönland vagy a Karácsony szigetek, akar bringájával felfedezni, ami a „Világ legtöbbet utazott embere” cím megszerzéséhez kell.