Menü

2008.11.05.     Hozzászólás 0

www.velo.hu

A kerékpározás 10 parancsolata

A kerékpár reneszánszát éli. A szabadidős sport e műfaja mellett manapság egyre több városi kerékpáros tűnik fel a forgalmas főútvonalakon, bicikliutakon. De vajon tudják-e, hogy milyen technikai és közlekedési szabályok vonatkoznak rájuk?

A T-Mobile kampánya a biztonságos kerékpározásért

Kér keréken gurulni – a mozgás és a szabadság öröme. Persze bizonyos kereteken belül, hiszen a kerékpár épp úgy közlekedési eszköznek számít, mint akár a nála jóval robosztusabb busz, villamos vagy autó. Ma már egyre többen választják a gyors és környezetbarát kétkerekűeket, de vajon tudják-e, milyen szabályok vonatkoznak a kerékpározókra? A T-Mobile, a sokak számára vonzó szabadidős mozgalom és kerékpáros életmód elkötelezett híveként most a biztonságos kerékpározásért indítja útjára legújabb társadalmi kampányát.

 

Vitathatatlan tény: a kerékpár reneszánszát éli. A szabadidős sport e műfaja mellett manapság egyre több városi kerékpáros tűnik fel a forgalmas főútvonalakon, bicikliutakon. Nem meglepő a látvány, ha reggelenként öltönyös urak csomagtartójukon laptoppal vágtáznak végig a dugóban rekedt autósok között, vagy ha anyukák viszik csemetéjüket kerékpárülésen az óvodába. A kerékpározó gyerekek közül is sokan tudják, hogy az eleinte olyan furcsának tűnő bukósisak, vagy fényvisszaverő csíkokkal ellátott mellény nélkül nem szabad útra kelni. De vajon tudják-e, hogy milyen technikai és közlekedési szabályok vonatkoznak rájuk? Mire kell figyelni például, ha a kerékpáros kanyarodik, tudják-e, hogy a biciklisnek épp úgy számolnia kell a féktávolsággal, mint egy autósnak? Tisztában vannak-e azzal, hogy minden körülmények között látniuk és látszaniuk kell a forgalomban?

 

A T- Mobile 2004 óta nyíltan és deklaráltan is szerepet vállal a hazai kerékpáros kultúra fejlesztésében és a kerékpározáshoz szükséges biztonságos feltételek megteremtésében. A T-Mobile támogatta kerékpáros rendezvényeken eddig is fontos, kiemelt szerepet kapott a biztonság gondolatköre, a vállalat társadalmi felelősségvállalásának köszönhetően pedig most a biztonságos kerékpározásért indítja útjára legújabb kampányát. Mindenki számára egyértelmű: a bukósisak, a fényvisszaverő mellény viselete, a kerékpáros kézjelzése irányváltoztatáskor, a visszapillantás, fékezés, váltás, kanyarodás szabályainak ismerete – életet menthet. Az alábbiakban a kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb szabályokat foglaljuk össze, hiszen a biztonságos kerékpározás alapjainak elsajátítása valamennyi két keréken guruló, elhivatott, amatőr, kicsi és nagy kerékpáros közös érdeke.
Hogy biztonságban, jól érezd magad a kerékpáron!

 

1. Elindulás előtt győződjünk meg arról, hogy fékünk fog, lámpáink épek és égnek, hogy a kerékpárlánc feszes. Próbáljuk ki a csengőt is, városi közlekedésnél igen hasznos eszköz. Ne feledkezzünk meg a bukósisak helyes beállításáról sem!

2. Induláskor nézzünk körbe, irányjelzéssel jelezzük: bekapcsolódunk a forgalomba. Ha többen kelünk útra, mindig egy sorban, egymás mögött haladjunk, jobbra tartva, szorosan az úttest szélén. Kerékpárúton egymás mellett is haladhatunk, ha ez a többi kerékpáros és gyalogos közlekedését nem akadályozza. Amennyiben nincs kerékpársáv és az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, a gyalogosforgalom zavarása nélkül, legfeljebb 10km/h sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

3. Az irányváltoztatást – hátratekintés után – a megfelelő oldalra kinyújtott kézzel kell jelezni. Kerékpárútról és lakott területen kívüli főútvonalról balra kanyarodni csak úgy szabad, ha leszállunk a bicikliről, és áttoljuk a másik oldalra.

4. Csak 18 év feletti személy szállíthat pótülésen 10 év alatti gyermeket!

5. A KRESZ szabályai, a közlekedési lámpák, táblák a kerékpárosokra is vonatkoznak, a várakozni és megállni tilos táblák a bicikliseknek is szólnak. Kereszteződésekben mindig lassítsunk, még akkor is, ha nekünk van elsőbbségünk, az autósok és a gyalogosok helyzete itt a legnehezebb!

6. Ne közlekedjünk elengedett kormánnyal – balesetveszélyes. Ne használjuk a kerékpárt kutyafuttatásra! Forgalomban soha ne kapaszkodjunk más járműbe!

7. Igyekezzünk kellő oldaltávolságot tartani az autósoktól!

8. Szürkületkor, sötétedéskor, éjszaka kapcsoljuk be a lámpánkat! Legyen alapszabály a látni és látszani elv! Azaz nem elég csupán, ha mi látunk az utakon, nekünk is látszani kell, ezért a hátsó lámpánk is égjen! A fényvisszaverő prizma (macskaszem) tovább növeli a biztonságot, de nem helyettesíti a lámpát.

9. Lakott területen kívül kötelező a fényvisszaverő mellény használata. Lakott területen belül saját biztonságunk miatt viseljünk fényvisszaverő boka- vagy csuklópántot, nyakba akasztható fényvisszaverő mellényt.

10. Kerékpározáshoz mindig az évszaknak megfelelően, rétegesen öltözködjünk, esős időben viseljünk ruhánkra húzható vízálló nadrágot vagy vízmentesen záró kamáslit (lábra) és légáteresztő dzsekit.

 

Ne feledjük, a biztonság hozzátartozik a kétkerekűek nyújtotta szabadságérzethez, odafigyeléssel mi is, mások is jól érezhetik magukat a közlekedésben!

További információkért kérjük, látogasson el a www.velo.hu weboldalra.

Olvass többet a témáról: bicikli, kerékpár