Menü

2007.06.13.     Hozzászólás 0

A kerékpáros kultúra virágzása és hanyatlása

Számos területen számítunk "követőnek", vagyis megfigyeljük más országok szokásait, majd átvesszük azokat, melyeket hasznosnak, jótékonynak vélünk. Míg nálunk még csak most alakul ki az igazi kerékpáros élet, addig Kínában és Indiában éppen hanyatlani látszik.

Természetesen ebből nem szabad azt a következtetést levonni, hogy egy bizonytalan idejű virágkor után itthon is visszaesik a kerékpárral közlekedők száma.

Annál is inkább, mivel például Amszterdamban a helyi közlekedés 35 százaléka biciklivel történik, sőt sok más holland és dán kisvárosban ennél is több.Nagy-Britanniában azon törik a fejüket, hogy miként lehet elérni, hogy 2012-re négyszer annyian kerékpározzanak, mint jelenleg. Kopenhágában több ezer ingyenes kerékpár áll a városban élők számára, Németországban 40 ezer kilométernél is több kerékpárút van és a közlekedés szervezésekor különös figyelmet fordítanak a kerékpárosokra.

Kerékpár-parkoló Amszterdamban

Itthon a multik jóvoltából is növekszik a kerékpárútra igényt tartók száma, mert a társadalmi felelősségvállalás jegyében számos más program mellett dolgozóik kétkerekű közlekedésre ösztönzése is a célkitűzéseik között szerepel.

Ezzel szemben a világ kerékpártermelésének 60 százalékát uraló Kínában a 90-es évekhez képest felére csökkentek az eladások, s Indiában a kerékpár-tulajdonosok száma a tíz évvel ezelőtti 45 millióról 31 millióra csökkent. Pekingben már számos kerékpárutat át is engedtek a személyeutóknak a kihasználatlanság miatt.

Eltűnőben lévő látvány Kínában?

Mi lehet az ellentétes irányú változások oka? Mível a távol-keleten a kerékpár számított az alapvető közlekedési eszköznek, így a lakosság túlnyomó többsége használta ezt a közlekedési formát. Az alternatívák bővülésével így egyértelmű, hogy a biciklisek száma negatív irányba változik. Európában ezzel szemben zömmel más járműveket (ló, szekér, lábbusz) használtak, így a kis számú kerékpáros közlekedőből könnyen lett és lesz egyre több és több.

Talán így van, talán nem, az egyelőre biztos, hogy itthon erősen fejlődő stádiumban tartunk és remélem ez a tendencia csak egyre erősödni fog, s mind jobb körülmények adódnak a tekeréshez.

- Mozgásvilág.hu -