Menü

2007.09.24.     Hozzászólás 0

30ezer kerékpár a fej felett - Critical Mass

Mintegy harmincezres tömeg vonult végig az idei autómentes napon szervezett Critical Mass felvonuláson. A kerékpárosok mellett más, "bringaút-igényű" eszközzel is akadtak résztvevők.

A menet szombat délután fél négykor indult a XI. kerületi Pázmány Péter sétányról a budai alsó rakpart - Attila út - Alagút - Lánchíd - Kossuth tér - Alkotmány utca - Király utca - Bajza utca - Damjanich utca útvonalon a városligeti Nagyrétig. A felvonulás nagyobb gondok nélkül zajlott, eltekintve a Lánchíd tetején ücsörgő férfi miatti késve indulást.  A kerékpárosok mellett voltak akik görkorival, gördeszkával, bringóhintóval, egykeréken és más emberi erővel hajtott közlekedési eszközzel vonultak.

 

A Critical Mass lényege a 2004-es első alkalom óta ugyanaz: Népszerűsíteni a kerékpározás hétköznapi használatát a szmog és a túzsúfolt városi forgalom csökkentése érdekében és demonstrálni, hogy igenis jelentős számú bringás van Budapesten.

 

Szeretnék az autósok figyelmét felhívni arra, hogy a kerékpárral közlekedőknek - majdnem - ugyanolyan joga van használni az utakat, mint a motorizált járművek vezetőinek. Sajnos nem jutott el az üzenet mindenkihez, a felvonulást követő hétfő reggelen épp az orrom előtt lökött el egy - a járdára szabálytalanul, jobbról előzni kívánó - autós. Épp az ilyen, a kerékpárosokra - és ebben az esetben a gyalogosokra - sem figyelő autósoknak szólna az üzenet.

 

 

Mozgásvilág.hu