Menü

2011.06.10.     Hozzászólás 0

Tolna.hu

Vízi tanösvény segíti a természeti értékek felfedezését

Tavasztól őszig vízi járművekkel, télen a jégen, gyalog is lehet majd kalandozni a holtágon


 

Tizenöt kilométernyi evezés. Lehet ez egy komoly edzésadag, kimerítő erőpróba is, de szemet-lelket gyönyörködtető, tudást gazdagító, kellemes kalandtúra úgyszintén.

A tolnai Alois Dallmayr-Tolnatext Kajak-Kenu SC által a Felső-holtágra megálmodott, a környéken egyedülálló, hamarosan elkészülő vízi tanösvény teljes távja történetesen mintegy tizenöt kilométer. És bár a tolnai kajakosok elsősorban edzésre használják a holtágat, a leendő vízi tanösvény nem a versenysportot szolgálja majd. Azaz a holtági tanösvényen minden bizonnyal kellemes élmények várnak azokra a felfedezőkre is, akik nem szoktak a kimerítő lapátoláshoz.

Barina Balázs a klub vezetőedzője, és Szivi Orsolya projektmenedzser tájékoztatásából kiderült, hogy a sportegyesület szabadidős jellegének erősítésének céljával pályáztak a Norvég Civil Alaphoz, ahonnan közel húszezer eurós támogatást nyertek a tanösvény kialakítására, a működtetéshez szükséges eszközök beszerzésére.

 

A vízi tanösvény lényegében az adott vízterület egyes partszakaszain kialakított állomásokat, az ott elhelyezett táblákat jelenti, amelyek a környék természeti értékeit, élővilágát, környezetét mutatják be. Mivel vízi, szükség van vízi járművekre is. A tolnai klub biztonságos túrakajakokat és túrakenukat vásárolt, amelyek egyszerre összesen közel negyven főnek tudnak helyet adni a vízen.

A tanösvényen tíz állomást alakítanak ki: a központi bázis a vendégek fogadására is alkalmassá váló, komfortosabbá alakítandó kajakháznál lesz, egy másik, stéggel is ellátott pihenőhely pedig a legtávolabbi ponton, a nádszűkület után. További táblákat a gyárkútnál, a bárkánál, a Stern-teleppel szemben, a Pipi-ligetnél, a Gutai-pusztánál, a Bartal-zsilipnél és a nádszűkületben helyeznek el. Igény szerint kísérővel, vagy anélkül is igénybe lehet majd venni a lehetőséget, és természetesen mindenki maga dönti el, mekkora kört kíván tenni.

A tanösvényt feltehetően elsősorban iskolások, kisgyermekes családok veszik majd igénybe, így a legfiatalabb korosztály szemléletformálására is alkalmas lehet: az élményszerűen, közelről látott természeti értékek megismerése hozzájárulhat a környezettudatos szemlélet kialakulásához.
A tolnai iskolások számára ingyenes lesz a kenuk igénybevétele: a holtágon például emlékezetes környezetismeret órákat lehet majd tartani.

 

A projekt non-profit jellegű, a bevételt kötelezően az infrastruktúra karbantartására, fejlesztésére kell fordítani. Azt remélik, hogy a tanösvény révén is szélesebb körben ismertebbé válik nemcsak a holtág, hanem a tolnai kajak-kenu bázis is, ezáltal pedig a klub utánpótlás bázisa növelhető. A tanösvény talán már idén ősztől, de jövő tavasztól biztosan fogadni tudja az érdeklődőket.

 

A város is tovább fejlesztené a Duna-partot

A holtág város alatti, központi szakaszának turisztikai célú rendezését célozza az a pályázat, amelyet nyár elején adott be az önkormányzat. Mint arról korábban írtunk, a pályázati anyagban többek között a vízi színpad és környékének rendezése (vízi színpad, móló, sétány, közmű- és térburkolat építés, térbútorok elhelyezése), a korábbi fürdőház mintájára egy közösségi móló létesítése (csónakkikötő, vízi sportok, nyilvános illemhely, vízi jármű kölcsönzés), illetve játszótér fejlesztés is szerepel. Az ehhez szükséges bruttó mintegy száznyolcvan millió forintos beruházási költséghez negyvenmilliós önrészt vállalt a képviselő-testület.

Olvass többet a témáról: tanösvény