Nagy-Britannia nemzetközi bajmoksága

Ismeretlen szerző
Ismeretlen szerző
2005/08/23
A XIX. század második felében, Angliában szinte gombamódra szaporodtak a sportegyesületek. 1868 nyarán London egyik peremvárosában, Wimbledonban egy új egyesület alakult: az All England Crocket Club. 1875-ben támogatva az új és népszerű sportot, teniszpályákat is építtettek a sporttelepen. Egy napon a klub titkára megállapította, hogy az egyesület fenyegető anyagi helyzetbe került, így az elnökség elhatározta, hogy teniszversenyt rendeznek, ahol a versenyzők 1 font nevezési díj, a nézők pedig 1 shilling belépődíjat fizetnek.

1877. július 9.-én kezdődött meg az első wimbledoni tenisztorna, egyetlen versenyszámban, a férfi egyéniben, ahol 22 játékos küzdött a végső győzelemért. Az első bajnok Spencer W. Gore volt, aki eaz egykori leírások szerint győzelmét kitünő röptejátékának köszönhette.
Az egyesületnek ekkora már a teniszsport lett az arculata, ezért át is keresztelték All England Lawn-Tennis Clubnak. 1879-ben rendezték az első férfi páros bajnokságot, 1884-től pedig már a hölgyel is pályára léphettek. 1920-ban bonyolították le az utolsó tenisztornát a régihelyszínen, met a nagyszámú közönség miatt a klubnak költöznie kellett. A következő évre elkészült az új tenisztelep, (nem sokkal messzebb a régitől) ami az angol hagyománytiszteletnek köszönhetően megőrizte a Wimbledon nevet, amit a mai napig is a teniszsport fellegvárának tekintünk.

Hirdetés