A Via Ferrata-k kialakulása

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/02/22
Sokan úgy tudják, hogy az első via ferráták 1914 és 1918 között épültek a Dolomitokban, ez azonban nem teljesen pontos. Valójában a háború alatt a katonák olyan technikákat alkalmaztak, amelyeket Ausztriában a turisták és hegymászók már 70 éve ismertek.
Hirdetés

Egyébként sem mondhatjuk ki, hogy a ”fix létrás és drótköteles beszerelés ezen a napon és a ezen a helyen született meg”. A vadászok és a szerzetesek régóta használják őket, gondoljunk csak a Meteorák kolostoraira! Nem is beszélve VIII.Károly hegymászóiról, akik már 1492-ben meghódították a Mont Aiguille-t.

Kétség kívül a mai napig a Dolomitok a Via Ferráták paradicsoma, hiszen réteges felszíne ideális terepet biztosít az ilyen jellegű utaknak. Az 1980-s évek közepén az olasz alpinista szövetség, a CAI nyomására leállították az újabb ferráták létrehozását, mert sok mászó úgy találta, már nincs több logikusan kiépíthető útvonal, és meggondolatlanul, össze-vissza nem szabad drótköteleket beszerelni. Érdekes, hogy Franciaországban pontosan ebben az időszakban, 1988-ban születtet meg az első „igazi via ferrata” egy helyi túravezető, Lionel Condemine ösztönzésére.
Pascal Sombardier: Francia Alpok, Via Ferrátk az Alpokban,

Gulliver Kiadó, 2001