Menü

2007.12.19.     Hozzászólás 0

www.compass-sport.hu

Téli futás kellékei III.

Hideg van?!, kéne mozogni… De nagyon hideg van!
A szél áthatol minden ruhán és csontig hat. Párás ködös idő mindenki kedvét elveszi a kinti futástól. A kutyát se küldeném ki ilyen időben, de mozogni azért kéne, a szobakerékpár a futópad nem az igazi, a TV-től és a könyvektől, meg csak a szemizom fárad el.


A lábbeliket, és a fejlámpákat már átnéztem, de a ruha is fontos, hogy a téli edzéseink ne csak hatékonyak legyenek, hanem komfortosan és biztonságosan tudjunk sportolni a hidegben. Azaz a test karbantartása közben ne vegyen vissza minket a meghűlés esetleg az influenza, mert a felhevült testünk egy kis pihenőt követően hírtelen lehűl és kész a baj.

Szóval nem elég csak hogy felvesszük az anorákot és aláveszünk egy gyapjú vagy műszálas meleg pulóvert, hanem, a meleg ruha alá magunkra húzhatunk technikai alsóruházatot is, mint egy trikót vagy egy harisnyát, hogy a bőrön kiizzadott verejték gyorsan elpárologjon onnan.

 
Nézzük, mit kell tudnia és mit tudhatnak ezek a technikai alsó ruhák, amiből van trikó és harisnya is.

Az aláöltözet egy relatíve vékony, általában testhez simuló szabású valamilyen technikai/szintetikus anyagból készült öltözet.
Az összetételétől függ, hogy mire van inkább kihegyezve. Alapelvárás velük szemben, hogy nagyon jó izzadtságelvezetéssel rendelkezzenek,
Hogy ezt hogyan oldják meg? Nem biztos, hogy a technológia mindenkit izgat, mi hogyan is történik, inkább az, hogy mi történik, a technikai aláöltözet hordásával.

 

 

Nézzük milyen előnyöket nyújthat egy ilyen alsóruha

• kifelé elvezeti az izzadtságot a testről, ezáltal komoly izzadás esetén is marad a "száraz érzés"
• komfortos marad a hőérzet, mivel a nedvesség párolgása nem hűti tovább a testünket
• nem lesz olyan érzésünk mintha egy vizes holmiban ellenszélben, a futással hűttetjük a testünket.
• nagyon könnyű szinte nem is érezzük, hogy rajtunk van
• testre feszül így maximális a mozgásszabadság
• egyszerűen mosható és gyorsan szárad

 
Az aláöltözetnek az a fő funkciója, hogy a felső meleg rétegeknek átadja az izzadtságot. Amely ezután kiereszti a szabadba és a küldő szigetelő réteget hűti míg a meleget a ruha alatt tartja. És ha szárazon tartja a tested, akkor ugyebár nem párolog a nedvesség közvetlen a bőrödről, tehát nem fagysz meg.

 


 

Általános negatívumok az aláöltözetek esetén amit tudnunk kell:
A Polar típusú anyag esetén kiváló hőszigetelés, de megizzadsz, oda a meleg mert a rajtad csorgó nedvesség gyorsan hűt),
A technikai lélegző anyagok jó nedvességelvezetők, de már egy közepes esőben is simán átáznak, ezért minden esetben meg kell oldanunk az esővédelmet valami technikai Gore Tex vagy egyéb anorákkal.
Nájlon (nem ázik át, nem engedi át a szelet, de dunsztol, és ott szakad ki, ahol nem kéne)

 

 

Amit ajánlunk a svéd Craft alsóruházat, amely széles választékban nyújt alternatívát és megoldást a téli edzésekhez.