Menü

2010.02.16.     Hozzászólás 0

Éjszakai futás fejlámpával - teszt

Silva Trail Runner Fejlámpa teszt Kuttor Csabával...

Minek nekünk fejlámpa?

Éjszakai futók

Lássuk csak, ki az, aki örül, ha a fejére húzhatja a Silva világító kütyüjét?

- Őrült futók, akik éjnek közepén rohangálnak az erdőben, vaddisznók és őzek között.

- Téli hónapokban minden olyan futó, aki kénytelen a 4 óra után, nem túl fényesen kivilágított útjainkon futóedzést végezni.

- Kerékpárosok, akik hajnalban munkába/suliba tekerve szeretnék látni a kátyúkat, illetve a szembe jövő bringásokkal sem kívánkoznak full-kontakt találkozni.

- Túrázóknak eltévedés esetére.

- Direkt eltévedőknek pedig mindenképpen.

- De egy osztálykiránduláson, a Balaton partján is nagy király lehet benne bármelyik srác az esti kötelező romantikázások alkalmával.

 

Technikai tudnivalók:

Fényerő: A Trail Runner 50méterre visz el, és intelligens világításának hála a középső, szem előtt lévő teret jobban megvilágítja. Vannak több mint 100méterre is elhordó fejlámpák a piacon, de futáshoz a nem túl egetverő sebességből kiindulva egy kisebb teljesítményű lámpa is megteszi.

Üzemidő: Az Akku két AA-s elemmel elvileg 80óráig bírja.

Súly: 130 gramm

Működési hőmérséklet: -20C - +60C

Vízállóság: Cseppálló
Silva Trail Runner

 

Tapasztalatok

A január ideális hónap volt számomra, hogy leteszteljem a Trail Runner-t, hiszen elég korán sötétedik. Kissé félek a Hármashatár-hegy kutyabandáitól, volt már néhány összezördülésünk a múltban, ennek ellenére úgy gondoltam, a kék jelzéstől sötétebb utat 5óra után nem találok.

 

Silva fejlámpa

 

A lámpát már induláskor bekapcsoltam, kíváncsi voltam rá, mennyi fényt ad félhomályban. Nos, bár nem sokat jelent félig-meddig megvilágított utcákban, annyi haszna persze így is van, hogy tök fekete cuccban futva is észrevesznek az autósok. Ez pedig nem hátrány, ha a futó baloldalon, KRESZ-t betartva szembe fut az autósokkal.

Amint halványodtak a város fényei, egyre többet láttam a lámpából. Az intelligens világításból nekem annyi jött le, hogy középen tényleg többet lehetett látni, viszont a három égő együtt egy „klasszikus” kör alakú fénycsóvát alkotott. Tök sötétben már próbáltam úgy beállítani a fejlámpát, hogy magam elé 6-8m-re világítson. A sebességemnek ez felelt meg a leginkább, és mivel 180cm magasból szórt le a fény, minden kátyút, lyukat rendben bevilágított. A vertikális állítás futás közben is simán ment, mert pont megfelelő erősen tart a fogatható kis konzol. Oldal irányú állítás ugyebár nem szükséges, ha nem középre világít, akkor egyszerűen arrébb húzod a homlokodon az egész lámpát.

Intelligens Világítás

A súlyát illetően biztosra mentem és lemértem: 130gramm volt elemmel együtt. Ez elsőre soknak tűnt, de nem a teljes súly húzza a homlokot, hanem csak a fele. A két elemet tartalmazó energiaforrás a tartón, pántra erősítve kapott helyet. Így egyáltalán nem zavaró a súlya. Elsőre a sapkára tettem, így szinte észre sem vettem. Utána kipróbáltam simán, úgymond nyári üzemmódban, a homlokomra téve is. Picit engedtem a pánton, melyen két cikk-cakk alakú szilikon csík biztosítja a megfelelő tapadást. Így sem mozgott a készülék, tehát nem volt zavaró a fejlámpa jelenléte. A lámpatest széle is gumírozva van, tehát ha véletlenül, például egy ütközésnél, hozzáérne a fejünkhöz, akkor sem sérti a fejbőrünket.

 

A vízállóságát nehéz letesztelni, csak bízni tudok benne, hogy a feltüntetett cseppállóság mondjuk egy órás szakadó havazásban végrehajtott futóedzésen is elegendő. A lámpám ugyanis tocsogott a víztől a végére. Még működik, tehát vegyük úgy, hogy a vízállósága megfelelő. Búvárkodni meg ne vigyük! Nem arra való.

 

A lámpa négy féle fényt tud, három féle folyamatos világítást, és egy villogót.

A halványabb fények elsősorban helyzetjelzésre jók, illetve, ha merül az elem, jobban járunk, ha lejjebb kapcsoljuk, mert előfordulhat, hogy tovább fog világítani a gyengébb fokozaton merülő elemmel, mint a legerősebb fokozaton.

A villogót is csak bringán tudom elképzelni, és gondolom a gyártó sem a futáshoz találta ki. Komolyabb sötétségben olyan érzésem volt, mintha egy diszkóban kötelező lett volna a stroboszkóp elé állnom.

 

 

Silva fejlámpa

 

Összességében azt tudom mondani, hogy kellene ez a kis Silva. Télen életbiztosításnak is jó, zsebben elfér, tehát sötétedős bringázáshoz is remek. Nyári ott alvós táborhoz pedig kötelező, hiszen a legnagyobb király gyerekek, miközben átlopóznak a lányok bungalójához, mégsem törhetik össze magukat!

 

Köszönet a Mozgásvilág.hu-nak, a Fiskars Brandsnak a Gerber és a Silva termékek forgalmazójának (fiskars@fiskars.hu), hogy éjjel is futhattam hegyen a szintúton. Új élmény volt!


Ismerd meg a Silva termékkínálatát! Klikk ide...

Olvass többet a témáról: éjszakai futás, kuttor csaba, fejlámpa, teszt