Buddháért futva

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/06/14
Tartsd a lábaidat melegen!” ez volt az egyetlen tanács, amit kaptam, jelentette Genshin Fujinami Ajari, egy 46 éves Buddhista szerzetes. Természetesen indulás előtti napon elkezdett havazni. „Hát ez nehéz lesz”! gondolta magában. A megvilágosodás sosem könnyű. Két évvel ezelőtt szeptemberben, Fujinami, a Tendai nevezetű japán szekta tagja, véghezvitte azt, amit rajta kívül csak 49-n tudtak megtenni 1585 óta. Végigcsinálta Hiezian Sennichi Kaihogyot, egy közel 45 000 kilométeres futópróbát, ami Kyototól északkeletre lévő 5 hegycsúcs körül vezet. Ha egy kicsit közelebbről megnézzük, akkor rájövünk, hogy miért csak ennyien csinálták ezt végig!
Hirdetés

A próba első három évében, 100 egymás utáni napon keresztül, Fujinami éjjel ébredt, imádkozott, majd futva és gyalogolva megtett 30 kilométert (közben 250szer állt meg imádkozni), aztán a monostorban megcsinálta a napi házimunkaadagot, evett és lefeküdt. A negyedik illetve ötödik évben a 100 napot 200 napra növelte. A hatodik évben 100 napon keresztül már 60 kilométert gyűrt le, és utána teljesítette a doirit, azaz 7 napon keresztül étel és ital, vagy alvás nélkül, együltő helyében 100 000 mantrát mondott el.
A hetedik év első száz napjában, 90 kilométert túrázott, általában hajnal egytől délután ötig, a második száz napban, pedig ismét „csak” 30 kilométer volt az adag.
Fujinami esőben, hóban, még tájfun közben is megtalálható volt a Hiei hegy körül, mindössze fehér pamut alsóban és felsőben, egy szandálban, és ha kellett esőkabátban. Nála volt még egy kés és egy kötél, hogy le tudja magát szúrni, vagy fel tudja magát akasztani, ha esetleg feladná a próbát. Arról nem szól a fáma, hogy volt-e valaha olyan Tendai futó, aki ezt megtette, de kötelező mindenkire nézve, ha esetleg úgy alakul.
Fujinami már azt tervezi, hogy idén visszamegy egy 100 napos túrára. Arra a kérdésre, hogy miért csak azt felelte: „Hogy minél jobban tiszteljenek.”