7 maraton, 7 nap alatt, 7 kontinensen- szívinfarktus után

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/05/31
2003 Június 7.-én Sir Ranulph Fiennes , egy Brit felfedező, olyan súlyos szívinfarktust kapott, hogy azonnal meg kellett műteni. Mégis 2 és fél év múlva, - még mindig drótokkal a testén, a baleset eredményképpen- barátjával Dr.Michael Strouddal hónuk alá kaptak egy defibrillátort és felpattantak az első Chilébe tartó gépre, hogy 7 nap alatt,7 kontinensen, 7 maratont fussanak le. Eredetileg az Everestet akarták megmászni, de miután kiderült, hogy 3 hónap alatt aligha fejezik be, inkább a könnyen és gyorsan teljesíthető maratonokat tervezték be. Persze, ez a túra legfeljebb nekik lehettet könnyű, miután még 1993-ben 95 nap alatt szelték át az Antarktiszt 200 kg-os szánokat húzva maguk mögött.
Hirdetés

Maga a maraton terv megvalósításához, már önmagában a repülőút is maratoni volt: 11 járat, 45 000 mérföld, 75 óra a levegőben.
British Airways ugyan megsegítette őket első osztályú jegyekkel, de így is kapkodniuk kellett magukat, ha tartani akarták a tervet. Két alkalommal is mindössze 6 órájuk volt, hogy landoljanak, átverekedjék magukat a vámon, lefussák a maratoni versenyt, és elérjék a következő járatot.
Az első verseny Chile déli csücskében Patagóniában került megrendezésre. Onnan a Falkland szigetekre vezetett útjuk (utolsó pillanatban az Antarktiszi járatot törölték vihar miatt), majd Sydney, Szingapúr, London, Kairó, és utolsónak, úgy levezetésképpen a New York Maraton.
Az elsőt 3 óra 45 perc alatt „megették”, az utolsó esetben 5 óra 25 perc kellett a képzeletbeli célszalag átszakításához a New Yorki Central Parkban. Abban egyetértettek, hogy a Szingapúri volt a legrosszabb, ahol a hőség és a magas páratartalom miatt, majdnem mindketten feladták. Sőt Stroud Úr vizelete „barnás piszkot” is tartalmazott. Mivel az úr maga egy jó nevű gasztroenterológus, így hát megállapította magán, hogy az erős igénybevételtől 500szorosára nőtt izomrostjainak elpusztulása.
Semmi gond, felépülésképpen hazaérkezés után egyből bement dolgozni!