Menü

2008.05.19.     Hozzászólás 0

outdoor-online.hu

1050 km futás a Tisza mentén

Ma kezdte meg futását a kalandor, extrém sportoló Hídvégi Üstös Pál. Célja: a Duna leghosszabb mellékfolyójának környezetvédelmére felhívni a figyelmet.

A futás egyben felkészülés is Pali további terveihez, miszerint szeretné végigfutni a világ összes sivatagát. A Tiszához egyébként gyengéd szálak fűzik: a Tisza Nagykövete címet is kiérdemelte 2006 őszén elkövetett hihetetlen akciójával, amikor is 255 óra alatt leúszta a folyó teljes úszható szakaszát (852 km).
A futását ma, május 19-én kezdi meg a kárpátaljai Fekete-Tisza forrásánál. A folyó mentén haladva öt országot érint: Ukrajna, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szerbia. A szerbiai torkolathoz (ahol a folyó a Dunába ömlik) tervei szerint valamivel több mint 20 nap alatt ér majd. A napi etapok 40 és 80 km között váltakoznak.

A hivatalos nevén Tisza Running várhatóan legnehezebb része az út eleje lesz (hasonlóan a Tisza úszáshoz is, ahol ez a szakasz vadvíz besorolású) a hegyvidék miatt.

 

 

Hídvégi Üstös Pál elmondta: Futásommal a Tisza megóvásáért és a Tisza-völgye gazdasági fellendítéséért szeretnék tenni a magam eszközével. Pali egy üres könyvet visz magával, amiből minden Tisza parti településen kitép egy lapot. Ezt átadja az ottani polgármesternek, hogy írja fel rá: miként képzeli el települése jövőjét. A futás végén begyűjti a lapokat, így összeáll a kötet, és összeállhat a Tisza jövőképe…

 

Olvass többet a témáról: futócipő, futás, vadvíz