Menü

2007.09.11.     Hozzászólás 0

Ne erőlködj, hatásosabb könnyedén

A testmozgás hatékony a testsúlycsökkentés, a koleszterinszint és a vérben lévő zsírmennyiség szabályozása terén. Ehhez azonban nem kell megerőltetni magunkat, sőt! Lassan járj, tovább érsz!


A legtöbb embert az riasztja el az edzések elkezdéséről, hogy félnek a megerőltető testmozgástól. Úgy gondolják, hogy csupán a megerőltető testedzés lehet eredményes. Nagyon úgy fest, hogy a kemény, sanyargató edzésnél hatásosabb a laza testmozgás.

Cris A. Slentz és munkatársai az amerikai Duke Egyetemen 240 túlsúlyos középkorú önkéntes jelentkezőt vizsgált. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire csökkenti az intenzív, illetve a könnyed testmozgás a résztvevők testsúlyát, koleszterinszintjüket és a vérükben lévő zsír mennyiségét. A résztvevőket véletlenszerűen négy csoportba osztották, feladatuk az volt, hogy hat hónapon keresztül különböző mértékű és mennyiségű testmozgást végezzenek. Az első két csoport tagjai intenzíven edzettek: heti 32 és 19 kilométer kocogással egyenértékű feladatot kellett elvégezniük edzőtermi gépeken. A harmadik csoportba tartozó alanyok hetente 19 kilométer könnyed sétának megfelelő edzésmunkát végeztek, míg a résztvevők utolsó csoportja nem végzett semmilyen testmozgást.

A kutatók megmérték a résztvevők koleszterin- és vérzsírszintjét, testsúlyukat és derekuk kerületét a vizsgálat kezdetekor, majd hat hónap múltán is. A fél év végén az önkéntesek abbahagyták a testmozgást. Két héttel később újra megvizsgálták őket, így Slentz és munkatársai elemezni tudták azt, hogy mennyire tartós a testmozgás hatása, miután az ember abbahagyja az edzést.

Eredményül azt kapták, hogy a testmozgás mennyisége a döntő, nem az intenzitása. Sőt, bár minden testmozgást végző csoport vérzsírszintje csökkent a hat hónap alatt, két hét elmúltával csak azoknál az embereknél bizonyult ez a csökkenés tartósnak, akik könnyed edzést végeztek. Sajnos a vérben lévő koleszterin mennyisége gyorsan visszatért a rendszeres edzés megkezdése előtti szintre, miután a résztvevők abbahagyták a mozgást: tartós csökkenést csak az igen intenzív mozgást végző embereknél találtak a kutatók.

Hasonló eredményre jutott Peter Katzmarzyk, a kanadai Queen’s Egyetem kutatója. Egy hatalmas, több mint 19 ezer férfi egészségügyi adatait tartalmazó adatsort elemzett munkatársaival. Úgy találták, hogy már a nem megerőltető testmozgás is jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és az ehhez köthető halálozás veszélyét. Azok közül, akik hetente négy-öt alkalommal végeztek harminc perces testmozgást, fele annyian haltak meg a vizsgált 16 évnyi időszak alatt. Ez a testmozgás heti 130-138 perc sétának felel meg. A vizsgálat megállapítása szerint a testmozgást végző férfiak halálozása annak ellenére is csökkent passzív társaikhoz képest, hogy koleszterinszintjük sok esetben nem különbözött azokétól.

A nőkre is hasonlóan jótékony hatása van a testmozgásnak. Már igen csekély életmódváltással is sokat tehetnek a középkorú nők hosszú távú életkilátásaik érdekében, mondja Sheila Dugan, a chicagói Rush Egyetem kutatója, aki több mint háromszáz nő bevonásával készített felmérést. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük testmozgási szokásaikról, emellett komputertomográffal megmérték a hasüregen belüli, a szerveket körbevevő zsírszöveteik tömegét. Ez a zsírtömeg az egyik legfontosabb jele a később esetleg kialakuló szívbetegség kockázatának. Eredményeik igazolták feltételezéseiket: azoknak a nőknek, akik többet mozogtak, kevesebb zsír rakódott le szerveik falán.

A fentiek alapján elmondható, hogy az egészséget könnyed testmozgással is megőrizhetjük, azonban fontos, hogy nem szabad abbahagynunk. Elegendő lehet mindössze napi 15-30 perc séta is, vagy egy kellemes kirándulás valamelyik közeli vidéken.