Aki „okos”, az sportol!

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/01/22
S zámos helyen hallhattuk már és ugyanennyi érv is elhangzott, hogy miért is érdemes sportolni mindenkinek. Arról is informálódhattunk, hogy a szenvedélybetegek is végeznek rendszeres testmozgást a gyógyulásuk érdekében, merthogy ezt is elősegíti, igazi lélekgyógyászként funkcionál. Most azonban, egy kevésbé ismert tényre szeretnénk felhívni becses figyelmüket!
Hirdetés

A sportolás eszesít!!! Közismert tény, hogy akár sétálás közben is, 20 százalékkal több vér jut az agyunkba, és ezzel arányosan az oxigén ellátottság is megnő.

Sportolás közben nem csak a pulzusa emelkedik az embernek, de megnő a szervezete adrenalin és a noradrenalin termelése is. Sőt még számos ingerületátvivő képződése is felgyorsul.

Ezek voltak az általánosan ismertnek mondható tények.

Német tudósok újszerűen közelítették meg a kérdést. A Nervenheilkunde nevű szaklapban publikáltak egy cikket, amelyben elmondják hogy, sportmozgás közben, a hipokampuszban, valamint olyan agykéregi területeken, ami a tanulásért és a gondolkodásért felel, új neuronok (idegsejtek) képződtek. A gondolkodás strukturális alapját az ingerületátvitelek száma határozza meg. Finomneurológia vizsgálatokkal bizonyították, hogy ilyenkor az átvitelek száma is jelentősen megnő!

Ezen tudás birtokában, sokkal érthetőbb, hogy a sportorvosok miért javasolják az iskolák számára, hogy a tornaórákat a nap elején, az első órákban tartsák a diákok számára, hiszen ha igaz, amit olvastunk, akkor a diákok sokkal jobb szellemi állapotban vághatnak neki a többi órának, egy kiadós testedzés után.

Hirdetés
Hirdetés