A fitness kialakulása

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/02/19
Az egészséges életszemlélet, és a testkultúra gyökerei az ókori Görögországba nyúlnak vissza. A szellem és a test harmóniája az egészséges, boldog élet alapja-állították az ókori filozófusok és nevelték az embereket a kalokagathia szellemében. (Kalokagathia : a tökéletes testben, széplélek elvét valló görög nevelésfilozófiai eszmény.) A palaesstra és a gymnasium szolgálta a testi-szellemi képzést, ahol a retorika és filozófiai előadások mellett, futottak, birkóztak, gerelyt hajítottak, azaz végezték a korabeli testgyakorlatokat, gimnasztikáztak. Keleten fejlődtek ki a csapatjátékok, Nyugaton inkább az egyéni és páros vetélkedések kerültek előtérbe.
Hirdetés

A XVI-XVIII. században a természet- és társadalomtudományok felfedezései megteremtették a lehetőséget a fizikai felkészítés eszközeinek és módszereinek alkalmazásához. Kialakultak a sportélet szervezeti formái az egyletek. A XIX. század végén az emberek érdeklődése ismét a görög kultúra felé fordult, ahol az egészséges, szépen kidolgozott test volt az ideál. A civilizált társadalomban a technikai forradalom azonban rövid idő alatt mozgásszegény életmódot teremtett. A tüdő, a szív és az érrendszer, valamint az izomzat terhelés hiányában csökkent működésre kényszerült. Ennek következményeként egészségügyi problémák jelentkeztek, amelyek összefüggésben voltak a táplálkozás minőségével, a testedzés hiányával, és a stresszel.

Az Amerikai Egyesült Államok az egészséges életszemlélet és életmód kialakításában élen járt. A társadalmi sport, és az iskolai testnevelés intézményes rendszere a XIX. századtól vert gyökeret Európában. A testkultúra rekreációs mozgalmairól az 1850-es évektől beszélünk. Első szervezetét 1851-ben az amerikai egyházközösségek alakították. Az életműködés megújítására irányuló fitness- és trimm szervezetek az észak- amerikai kontinensen az elpuhultság elleni harc évtizedében (1950-1960) kerültek az egészségpolitika és a közérdeklődés élő-terébe. Az 1960-as évek elején egy amerikai orvosprofesszor, Dr Kenneth H. Cooper neve vált egyre ismertebbé, először a szakemberek és a sportolók, később a hétköznapi körében. Megfigyelései szerint, a fitség leglényegesebb összetevője az állóképesség, ezért ennek fejlesztésére olyan módszereket dolgozott ki, amelyekkel később a NASA űrhajósait is edzették. Az 1960-as évek második felétől egyre erősebbé vált a fitness mozgalom az USA-ban. Százezrek kezdtek aerobikozni, futni, kocogni, sétálni. 1968-ban váltak ismerté a fittségi próbái (Cooper Teszt). Az első átfogó rekreációs programokat a skandináv országok dolgozták ki, itt nem a bajnokok kiválasztása és Ünneplése a cél, hanem a tömegek rendszeres foglalkoztatása.

Hazánkban a fitness mint tömeg és versenysport a 90-es évektől vált ismerté. Fő célja a testi-lelki harmónia, az egészség megteremtése, megőrzése. A wellness és fitness központok a testépítő klubokból fejlődtek tovább. Megjelentek az első kardió gépek, segédeszközök, s a reformtáplálkozást segítő táplálék kiegészítők. Alap, közép és felsőfokú, államilag elismert szakirányú képzések indultak.

Pécsi Nikolett - személyi edző 60-70-457-5638
Fülöp Zsolt - személyi edző