Menü

sportág: TÚRA    táv: 10,5 km    szintemelkedés: 387 m    szintidő: 2 óra 50 perc     nehézség: Könnyű

Szép kilátásos pilisi cukitúra Dobogókőre és vissza

Nagyon látványos és nem is annyira megterhelő, nagyjából 10 km-es túra a Pilis egyik legszebb részén, Pilisszentkeresztről indulva.

Utunk során érintünk egy kilátópontot, ami a Pilis-tetőre néz, sőt a kilátó is látszódik a tetején egy kicsikét. Ebből a szögből ritkán láthatjuk a Pilistető nyúlványát, éppen ezért is olyan különleges ez a helyszín. Innen továbbindulva hamarosan elérjük a Zsivány-sziklákat, majd még néhány perc és máris Dobogókőn vagyunk. A Dunakanyarra néző panorámát természetesen itt sem lehet kihagyni, majd visszafelé a piroson a nyári erdő hangulatos ösvényein juthatunk vissza Pilisszentkeresztre.

Pilisszentkereszten érdemes betérni a Hilda cukrászdába, amely a túrázók és a kerékpárosok kedvenc törzshelye itt a településen.
 


Pilisszentkereszt-Dobogókő-Pilisszentkereszt

1. Pilisszentkeresztről, a temető parkolójából indulunk. Ahogy kiérünk a főutcára, egyből balra fordulunk. Majd kb. 670 m után ismét balra, egy kis utcába, az Országos Kék Túra jelzését követve. Lassan bandukolunk fel az utcán, néhány perc múlva már el is fogynak mellőlünk a házak és beérünk az erdőbe.

Egy kis vájatba érünk, itt már megjelenik a körtúra jel, amelyet majd később követni fogunk Forrás: Mozgásvilág.huGalériáért katt a képre!

2. Mindvégig maradunk a kék jelzésen, egyenesen haladunk felfelé, kétszer keresztezve egy-egy aszfaltutat. Az ösvény jobb oldalán egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy bentebb a fák között egy tagolt sziklafal húzódik. Néhány kisebb ösvény el is indul befelé, hogy közelebbről is meg tudjuk nézni. Sajnos a nevére nem sikerült ráakadnunk, egyik túratérkép sem jelöli ezt a sziklaformációt. Továbbhaladva nemsokkal később kibukkanunk a fák közül, egy erdei kereszteződéshez érkezünk, ahol feliratos táblák jelzik mi merre található. Mielőtt Dobogókőre indulnánk, fordítsunk hátat az oszlopnak és az előttünk álló fára felfestett kék körtúra jelzést kövessük a kilátóponthoz. Az ösvényen valószínűleg kevesen járhatnak, mert eléggé be van nőve szúrós vadszeder bokrokkal. Ám ha kitartóan haladunk előre, hamarosan már láthatjuk is a kilátóra vezető keskeny ösvényt, amelyről a Pilis-tetőre nyílik kilátás. Nagyszerű panorámát élvezhetünk itt az erdő csendjében, sőt az itt található padon meg is pihenhetünk egy kicsit.

A körtúra jelzés kilátópontja, csodálatos panorámával a Pilistetőre Forrás: Mozgásvilág.huGalériáért katt a képre!

3. A kék körtúra jelzésén visszatérünk az elágazáshoz és immár a sárga kereszt jelzést követjük a Zsivány-sziklák felé. Itt a szikláknál is érdemes elidőzni egy kicsit, ha pedig kinézelődtük magunkat, indulhatunk is tovább az újra megjelenő kék jelzésen. Egy ponton áthaladunk a Kovács-patak felett, majd az utat tovább folytatva kisvártatva kibukkanunk az erdőből Dobogókő első házai között. Itt az összes turistajelzés egyesül már és egyként halad Dobogókő kilátópontja felé. A panorámát itt is érdemes megnézni - igazából ugye ezért is jöttünk - majd kis pihenő után elindulunk ugyanazon az úton visszafelé, ahol a sok jelzés egyként halad.

Nagyszerű panoráma fogad Forrás: Mozgásvilág.huGalériáért katt a képre!

4. Ahogy a fehér apró kavicsos úton haladunk és amely egy idő után jobbra tart, mi ezen a ponton balra letérünk róla és egy magas fakerítés mellett, a piros jelzésen elindulunk lefelé. Amint a kerítés véget ér, máris az erdőben találjuk magunkat.

Meseszép nyári erdőben visz az utunk Forrás: Mozgásvilág.huGalériáért katt a képre!

5. A piros jelzést mindvégig követve néhány kilométer után vissza is érünk Pilisszentkereszt első házai közé. Ahogy az erdő elfogy mellőlünk, a talaj is aszfaltútra vált, amelyen jobbra fordulva lejtmenetben vissza is érünk a központba. Itt átmegyünk szembe a zebrán és a főutcán megállunk a Hilda cukiban egy kis frissítőre, majd egyenesen tovább visszajutunk kiindulópontunkhoz, a temető parkolójába.

Összesítés

A Szép kilátásos pilisi cukitúra Dobogókőre és vissza hossza 10,5 km, az útvonal szintemelkedése 387 méter, szintideje 2 óra 50 perc, nehézsége könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Szerda Csütörtök Péntek Szombat
°C 12 / 16 3 / 11 6 / 14 10 / 18
mm 10.4 0.0 0.0 0.0
km/h 17.6 6.8 14.0 13.0

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: Zsivány-sziklák, Pilistető, Dobogókő, Pilisszentkereszt, pilis, túra