Menü

sportág: TÚRA    táv: 17 km    szintemelkedés: 620 m    szintidő: 4,5 óra     nehézség: Könnyű (Családi)

Négykilátás körtúra Kesztölc felett

A körtúra Kesztölc romantikus pincesora mellett vezet, és négy lélegzetelállító panorámát érint. 17 kilométeres könnyű, családi túra a Pilis szerelmeseinek.


Útvonal: Kesztölc, Erdészház Turistaszálló (parkoló hely) - Klastrompuszta - Kémény-szikla - Pilis-nyereg - Fekete-kő - Pilisnyereg - Sasfészek turistaház - Kétágú-hegy - Kesztölc, Erdészház

Étkezési lehetőség útközben: Kostel Panzió, Tölgyfa büfé

 

Itiner

1. A túra a kesztölci Erdészház Turistaszállótól indul. Az épületből kilépve az Iskola utcán balra indulunk el. A Széchényi utcán az Ady Endre utca kereszteződésében, a Hegyi Kocsmával szemben megcsodálhatunk egy kis ezüst színű feszületet. Tovább haladva a Klastrom utcán a Kostel étterem és panzió mellett vezet utunk. Utunk a kesztölci pincesor mellett vezet Klastrompuszta felé. Jobbról elhagyjuk a Sportpályát és a lovardát, és az aszfaltutat követve eljutunk Klastrompusztára. Itt megpihenhetünk a Tölgyfa büfében.

2. Klastrompuszta a Pálos rend első kolostorának romjairól nevezetes. A Szent Kereszt Kolostort 1246-ban kezdte építeni a rend alapítója, Boldog Özséb és szerzetestársai. A Pálosok minden szeptemberben itt tartanak szabadtéri misét, és a kolostor romjait sok zarándok keresi fel. A Kémény utcán indulunk tovább a hegy felé, és néhány méter múlva jobbra meglátjuk a zöld négyszöget. A kis kaptatón felkapaszkodunk a Kémény szikla felé vezető útra. Utunk egy ideig békésen kanyarog az erdőben, majd egy rövidebb szuszogó után egy elágazáshoz érünk. Itt jobbra fordulunk és a zöld kereszt jelzést követjük. Újabb rövid kaptató vár ránk, majd elágazáshoz érünk, innentől a zöld háromszöget kövessük. Ez a rövid út vezet el túránk első kilátópontjához, a Kémény-sziklához. A Kémény-szikláról a lábunk alatt láthatjuk Klastrompusztát, távolabb Kesztölcöt és a Kétágú-hegy vonulatát.

Kémény-szikla Forrás: (c) www.kesztolc.hu


3.
A csodálatos panoráma után visszaindulunk, előbb a zöld háromszög, majd balra fordulva a zöld kereszt jelzésen. Visszajutunk az elágazásig, és ezután a sárga jelzést követjük. Elhaladunk a rejtélyes Kapisztrán-kunyhó mellett. Az ősz elejétől egészen a tél beköszöntéig itt gyűjthetünk gyűrűs tuskógombát, amit a kesztölciek tótul romadinkinek ismernek. Természetesen a gombát mutassuk meg szakértőnek. A sárga jelzést követve eljutunk a Pilis-nyeregbe. A német csapatok 1944 karácsonyán Budáról törtek ki a körbezárt városból, és a Pilisen keresztül próbáltak eljutni a csapataikhoz. Az akkori harcokban elesett orosz és német katonáknak állítottak itt emlékoszlopot. A kis völtgyben megpihenhetünk az asztalok és padok mellett, tüzet is rakhatunk, sütögethetünk.

4. A Pilis-nyeregből a zöld háromszöget követve a kaptatón eljutunk a Fekete-kő kilátópontjához. A mélyben láthatjuk Pilisszentléleket. Az egykori Pálos kolostor alatt épült kis faluban ma háromszázan laknak, és a település Esztergomhoz tartozik. Itt forgatták a Mi kis falunk sorozatot. A Fekete-kő mellett is találunk egy tűzrakó helyet. Utunk a zöld háromszöget követve visszavezet a Pilis-nyeregbe.

Fekete-kő kilátópont Forrás: (c) www.kesztolc.hu


5.
A Pilis-nyeregből zöld négyszög jelzi az utunkat a Sasfészek turistaházig. A széles, kanyargós kocsiúton haladunk, majd jobbra fordulunk a zöld négyszöggel jelzett úton. Itt már kiírás is jelzi a Sasfészek kulcsosház felé vezető utat. A Sasfészeknél próbáljuk ki a hatalmas hintát, majd nézzünk ki a kulcsosház erkélyéről. Magunk előtt láthatjuk a Dunát, Esztergomot és jó időben a muhi atomerőművet, sőt, ha szerencsénk van, a távolban láthatjuk a Tátra csúcsait is. A Sasfészek trikolór macskája szereti a turistákat, ne okozzunk neki csalódást, kedveskedjünk neki sajttal, kolbásszal. A Sasfészeknél is van tűzrakóhely. A kulcsosházban meg is szállhatunk, 12 ágyuk van.

Sasfészek kilátópont Forrás: (c) www.kesztolc.hu


6. Utunk a Kétágú-hegy felé vezet, előbb a sárga négyszög, majd a lépcső után a széles úton jobbra fordulva a sárga jelzésen haladva.
Ne tévesszen meg minket, hogy a jelzés egy idő után zöldre vált. Az erdőből kijutva újabb panoráma tárul elénk a Kétágú-hegy nyergéből. Kesztölc, Dorog, szemben a Nagy-Gete és a Gerecse. Innen is látszik a Duna, és Esztergom egy része. Láthatjuk a kesztölci szőlőket, és a kesztölci templom tornyát.

Kétágú-hegy nyereg kilátópont Forrás: (c) www.kesztolc.hu


A szirtről leereszkedve becsatlakozunk a Kék-túra útvonalába.
Elhaladunk a Pálos Gyógynövénykert mellett. Itt kakukkfüvet és zsályát termesztenek, de a tervek szerint lesz izsóp, borsikafű, levendula és rozmaring is. A padokon megpihenhetünk, és beszippanthatjuk a gyógynövények átható, tiszta illatát. Utunkat folytatva betonútba csatlakozunk, és itt balra fordulunk. A kesztölciek büszkén Hungaroringnek nevezik ezt az utat, a térképen Pincesorként szerepel, és a nyolcvanas években nagyon sikeres termelőszövetkezet építette ki.

7. A temető előtt az út jobb oldalán megnézhetjük Szent Orbán szobrát. A szőlőművelők védőszentje a kesztölci szőlők alatt vigyáz a jó termésre. Kesztölcön sokan foglalkoznak szőlővel, minden évben megrendezik a borversenyt, és ilyenkor több, mint hetven család mutatja meg, hogy milyen lett a bora. Három nagyobb borászat is működik Kesztölcön. Utunk a kesztölci temetőn vezet át. A környék legszebb fekvésű temetőjének kálváriáját érdemes megnézni, régi kesztölci gazdák támogatásával épült, színesre festett, szépen karbantartott stációkkal. Így érünk el a Szent Kelemen templomhoz, melyet 1800-ban építettek a török kor pusztítása után Nyitrából érkező szlovák telepesek. A templom mellett vezető meredek úton leballagva eljutunk a Széchényi utcára, ahol néhány méter után jobbra kanyarodva az Iskola utcán jutunk vissza túránk kindulópontjához, az Erdészház turistaszállóhoz.

 

Az Erdészházban megszállhatunk, két szobában 12 ággyal várják a vendégeket. A szállót télen is jól fűtik. Lehetőség van bográcsozásra, és az üzemeltető a szomszédos pincét is felújítja, így 2018-ban egy kis borkostolóra is betérhetünk majd.

Összesítés

A Négykilátás körtúra Kesztölc felett hossza 17 km, az útvonal szintemelkedése 620 méter, szintideje 4,5 óra, nehézsége könnyű (családi). Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda
°C -3 / 4 -1 / 4 -1 / 3 -1 / 5
mm 0.0 0.5 1.8 2.7
km/h 6.8 9.7 10.4 20.5

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: túra, Kesztölc, pilis