Kirándulás a szlovák karsztvidéken

A Kirándulás a szlovák karsztvidéken hossza 6 Km. Az útvonal szintemelkedése 250 m, szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

A magyar határtól csupán 5,5 km-re található szlovákiai Kassa-régió területén található ez a különleges karsztvidék, amelynek legszembetűnőbb formációja a Szádelői szurdokvölgy. A szurdokra a fölötte elhelyezkedő fennsíkról nyílik a legszebb kilátás, amelyet az apró Áj községből érünk el közvetlenül. A turisták körében annyira még nem lehet ismert ez a vidék, ugyanis néhány helyi kirándulón kívül nem is találkoztunk senkivel.

Az erdei út néhol meredek, köves, alapvetően árnyékos ösvényen halad ForrĂĄs: www.mozgasvilag.hu
Az erdei út néhol meredek, köves, alapvetően árnyékos ösvényen halad
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

Útvonal:

1. A Kassa-vidéki Áj községbe behajtva elmegyünk egészen a falu végéig, ahol két házsort látunk, közötte egy, a községen hosszanti irányban átfolyó patakkal. Az autót hátrahagyva a bal kézre eső házsor két épülete között visz fel az turistaút az erdőbe, ezen kell elindulni.

2. Az erdei ösvény kezdetben elég meredek, néhol köves-gyökeres, ám szerencsére végig árnyékban halad. Kb. fél óra kapaszkodás után kibukkanunk a tetején, ahol már szinte síkon sétálunk. Az elágazáshoz érve, jobbra fordulva a széles-napfényes mezőre lyukadunk ki, balra fordulva pedig továbbhaladva egy újabb erdei ösvényen, kiérünk a sziklaperem szélére.

A sziklaperem lenyűgöző látvány! ForrĂĄs: www.mozgasvilag.hu
A sziklaperem lenyűgöző látvány!
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

3. Ahogy kibukkanunk a kellemes kis ösvényről, először csak csodálkozunk, amint megpillantjuk a sziklaperemet, oly meglepően tárul a szemünk elé. A peremen egész hosszasan el lehet sétálni, sőt egy nyúlványa is van, amelyre szintén ki tudunk gyalogolni. Ez a rész kicsit keskeny, így nem árt az óvatosság, tériszonyosok jobb, ha a háttérben maradnak. A völgyben elhelyezkedő Szádelő felé páratlan a kilátás, vele szemben pedig a szurdokvölgy belseje felé tekintünk.

4. Minthogy a közelben ez a fő látványosság, mi ezúttal nem mentünk tovább, ám megfelelő térkép birtokában biztosan jó nagy túrákat lehet tenni és felfedezni a további szépségeket. Túratérképhez Kassán az információs turisztikai irodában juthatunk hozzá.

Messzebbről látszik csak igazán, milyen magas a sziklafal ForrĂĄs: www.mozgasvilag.hu
Messzebbről látszik csak igazán, milyen magas a sziklafal
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

Tipp: ha már itt vagyunk, érdemes a Szádelői völgy aljában, a Szár patak mentén is túrázni, amely tulajdonképpen ezt a látványos hasadékot kimosta.

 

Hirdetés
Hirdetés