Gerecse I: Vértesszőlőstől a Fényes-forrásokig

2019/05/18

Figyelmeztetés! Ez az esemény már lezajlott!

A túra során betekintést nyerhettek a Vértes és a Gerecse karsztvizeinek történetébe, valamint végig követhetitek Vértesszőlőstől Tatán keresztül az Által-ér folyását, annak élővilágát. Az i-re a pontot pedig a Fényes-források tanösvény teszi fel. Utána halas finomságok.

Vértesszőlős
2019-05-18
Hirdetés
Gerecse I: Vértesszőlőstől a Fényes-forrásokig-1

Gerecse I: Vértesszőlőstől a Fényes-forrásokig - Kiírás

Rajt: Vértesszőlős, vasútállomás, 09:00

Táv: 14 km
Szint: elenyésző, szinte 0 m

Útvonal: Vértesszőlős - Derítő-tó - Által-ér meder - Öreg-tó - Tatai vár - Fényes tanösvény

Útvonal letöltése >> ITT <<

A túra Vértesszőlős vasútállomásáról indul, lefelé az Által-érhez. Annak folyását fogjuk követni a kiépített kerékpár út mellett. Amint elértük a Derítő-tavat, letérünk a kiépített útról és egy szűkös ösvényen követjük az ér folyását, az ösvény be fog csatlakozni a tatai Öreg-tó körüli - egykoron atlétikai és torna pályához tartozó - tókörhöz. Itt teszünk egy kitérőt az ún. "tófarok" kilátóhoz: innen nagyon szép kilátás nyílik az egész Öreg-tóra, várral, berepkedő madarakkal. Az Öreg-tavat megkerülve, a Váron és Tata belvárosán át gyalogolunk el a Fényes tanösvényig. Itt - a fokozottan védett területek felett - kiépített pallókon járva ismerkedhetünk meg a környék faunájával és flórájával, valamint a mélyben rejtőző vizekkel. A tanösvény bejárása után visszasétálunk a tatai autóbusz állomásra, ahonnan busszal érkezünk vissza a kiinduló ponthoz.

Gourmet tippek:

- Tatán a vár mellett, a Platán étteremben Pesti István Michelin-csillagos chef fogásait tudjátok kóstolni

- Ha valaki nem Michelin-csillagos, de nagyon finom halas menüre vágyik, akkor hagyja ki a hazabuszt, és gyalogoljon velünk tovább az Öreg-tó másik oldalán a - meglehetősen eklektikus és békebeli megjelenésű - Szálka Bárba egy nagyon finom és bőséges halebédre (vagy vacsorára?)

 

Szükséges felszerelés: nincs

Étel, ital: önellátó, de az út során temérdek vendéglátó egység található.

Gerecse I: Vértesszőlőstől a Fényes-forrásokig - Nevezés

A túrán a részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött.

A résztvevők száma legfeljebb 40 fő lehet!

Figyelmeztetés! Ez az esemény már lezajlott!

Hirdetés
Hirdetés