Menü

2017.02.26.     Hozzászólás 11

(x)

A Doctor válaszol - kerékpár karbantartás 1.0

Kerékpár lánc és hajtási rendszer karbantartása


Az első és legfontosabb a lánc tisztán tartása, hisz minden időjárási körülmény között szennyeződik, amely nem kívánt kopáshoz, korrózióhoz vezet. Minden bringázás után tisztítsd le.

 

Helyes lánctisztítás

Száraz gépronggyal (kedvesed megunt tangájával), vagy egy erre a célra kifejlesztett láncmosóval. (a láncmosóhoz mosó folyadék szükséges pl: Motorex Easy Clean Spray). A lánc váltó által feszített alsó részére markolj rá a ronggyal, és hátrafelé forgasd a hajtókart. Lehetőleg a láncot ne mozgasd oldalirányba, mert akkor leeshet. Tisztítás után pár fordulatot tekerd előre, az esetleges félreváltás miatt.

 

Lánctisztítás Forrás: Mozgásvilág

Galériához klikk a képre! 

 

Tisztítás után azonnal kend be a láncot egy erre a célra alkalmas láncolajjal. A megfelelő láncolaj ismérve: biológiailag lebomlik, ellenáll az időjárási viszontagságoknak, (UV, eső) és könnyen behúzódik a lánc szemei közé. Étolaj, kacsazsír, WD40 NEM alkalmas!

  

Lánc olajozás Forrás: Mozgásvilág

Galériához klikk a képre! 

 

Általános használatra: Motorex Chain Lube, száraz körülmények között Motorex Dry Lube, amely nem szedi össze a port, és nem bomlik le az erős UV hatására.

Esőben vagy téli időjárásnál Motorex Wet Lube, amely ellenáll a nedvességnek. A lánc olajozása szintén a lánc alsó részén történik, hasonlóan a tisztításhoz. Csurgass/fújj vékonyan felülről láncolajat a lánc mindkét futófelületére hátrafelé tekerés közben. Ügyelj arra, hogy a féktárcsára, felnire ne kerüljön!

Hagyj pár percet arra, hogy az olaj bekússzon a láncszemek közé, majd a felesleget távolítsd el.

 

Láncproblémák felismerése

Nyikorog a lánc: kenés teljes hiánya, két dobásból kimaradsz!

Ugrik a lánc: a lánc megnyúlt, balesetveszélyes. Megoldás: lánccsere, vagy erősebb kopás esetén teljes hajtáscsere.

Hajtás közben kerreg a lánc: hajtás/váltó beállítási hiba, erre majd későbbi cikkünkben kitérünk.

Szabályos időközönként ugrik a lánc: szétnyílt, deformált láncszem, amely szakadáshoz vezet!

 

Hajtási rendszer (hajtómű, hátsó lánckeréksor) tisztítása

A lánchoz hasonlóan a hajtási rendszert is ronggyal, fogkefével érdemes tisztítani. A hátsó lánckeréksor fogaskerekei között felhalmozódott olajsarat vékony csavarhúzóval is ki lehet kipiszkálni. (ha kiveszed a hátsó kereket jobban hozzáférsz). Ha a hajtási rendszer nagyon koszos, használj tisztító folyadékot (pl. Motorex Easy Clean Spray). Fújd be vele a hajtóművet és a lánckerekeket, hagyd rajta 5-10 percig, aztán a kulacsodból/vödörből/kisnyomású slagból locsold le vízzel, sikáld át, aztán töröld szárazra, vagy hagyd, hogy megszáradjon. Ezt a két elemet külön nem kell kenni. Ide a lánc hordja fel a kenőanyagot, tekerés közben.

 

Fogaskeréktisztítás ronggyal Forrás: Mozgásvilág

Galériához klikk a képre! 

   

Hajtási rendszer leggyakoribb problémái

Kattogó, recsegő hajtőmű: por-sár jutott a csapágyba, szükséges a kivétele és tisztítása.

Időnként beleér az első váltóba a lánc: ferde lánckerék, vagy kotyogó középrész. Mindkét esetben csere javasolt.

Ferde, kóválygó pedál: görbe hajtókar vagy a pedál kitekeredett a karból. Ha a pedál kitekeredett akár egy kicsit is, ne bringázz vele tovább. A pedál könnyen szétroncsolhatja a hajtókar menetét amit javítani nem, csak cserélni lehet (sufnituning-mentesen).

Hátsó lánckeréksor kóválygása: menetes agy esetén görbe tengely, kazettás agynál kopott vagy fellazult kazettatest.

 

Megoldás?

Ha sikerült azonosítani a hibákat ne várj a szereléssel. Ha nem érzel késztetést, hogy magad állj neki ne habozz felhívni a Doctorbike-ot, aki a cikk elkészítésében a segítségünkre volt!

Olvass többet a témáról: kerékpár karbantartás

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • okoska 2017.03.06.   00:48

  okoska

  Szerintem fordítsd meg a bringát és rögtön minden rendben lesz.

  válasz erre...

 • Atika 2016.06.16.   15:35

  Atika

  Igen. Teljesen mindegy melyik fokozaton van. Nem kell hozza nagy ero alap tekeres kozben is ugrik. Nem csak egy tanyeron hanem az osszesen...

  válasz erre...

 • SiMoon 2016.06.16.   15:32

  SiMoon

  Ha az "ugrik a lánc"-ot úgy érted, hogy a különböző fogaskerekek között ugrál, akkor váltóproblémára lehet gyanakodni. Ha ugyanazon a fogaskereken és tányéron marad, de ugrik előre, akkor valóban kopás lehet az egyik ludas, de mivel cseréltél mindent, lehet, hogy lánc és a fogaskerekek nem kompatibilisek egymással. Egy szerelő két tekerés alapján meg tudja állapítani, hogy mi okozza a bajt.

  válasz erre...

 • Atika 2016.06.16.   15:22

  Atika

  Segitsegeteket szeretnem kerni! Ugrik a lanc hajtas kozben minden fokozatban. Lanccsere megvolt... Hatso fogaskerek csere megvolt... Elso fogassor csere megvolt... Csereljek valtot is?? Nem egy nagy kat. Bringarol van szo... Huszon ezres kerekpar... De mar lassan tobbe van a szerviz mint a bringa... Tudnatok segiteni? Letezne, hogy a csere cuccokkal lenne baj??

  válasz erre...

 • Ricsi 2016.06.02.   11:44

  Ricsi

  szétment a racsni a hátsó agyban. csere.

  válasz erre...

 • SiMoon 2016.02.17.   14:03

  SiMoon

  Szerintem ezzel a problémával inkább vidd el egy szervizbe a bringát, eléggé nem hangzik jól. Fixiről van szó?

  válasz erre...

 • David 2016.02.17.   13:48

  David

  Nekem egy olyan probleman van hogy ha hatra tekerem a pedalt megy a kerek viszont ha elore akarok vele menni a lancot forgatja de a kereket nem porgeti szoval nem lehet menni vele vmi okossag h mi baja lehet?

  válasz erre...

 • atlagenber 2014.05.29.   13:15

  atlagenber

  A jó öreg brigéciolnál nincs jobb tisztító. https://www.google.hu/search?q=brig%C3%A9ciol&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=NyOHU96bL-_34QSXm4CYAw&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=643 Egy ecsettel felviszed, és slaggal, neaggyisten magasnyomású mosóval lenyomatod. Száradás után lehet láncolajjal bekenni. (Bár én nekem sima motorolajjal kenve is megfelel.) A lényeg szerintem a tisztítás gyakoriságán van. Kenheted akármilyen szuper láncolajjal, ha nem tiszta előtte.

  válasz erre...

 • Ani77 2014.05.29.   06:56

  Ani77

  Nekem a TF2-t ajánlották láncra... Vélemények?

  válasz erre...

 • unicum79 2014.05.15.   08:02

  unicum79

  Alapvetően örülök az ilyen oktató jellegű bringás írásoknak, mert terjeszt valamiféle tudást, de.... - a dzsuvás lánc letakarítását egy dzsuvás láncon lenne jó megmutatni - leszedés nélküli korrekt tisztítás szerintem nem lehetséges - a ronggyal fogkefével stb tisztogatás során lepotyogó olajos aprólék, olajsár, stb elég nagy mocskot hagy minden felületen meg a tulaj kezén - érdemes lenne kicsit bontva tárgyalni a témát, pl. egy jó időben országúton használt láncon egy hónap után és egy pár órás saras esős montizás után mik a javasolt teendők - kezdőkenk szerintem túl kevés az infó, akik meg turkáltak már töb időt alkatrészmosóban azoknak pontatlan az írás - reklámnak amúgy teljesen jó :)

  válasz erre...

 • d75ave 2014.05.14.   15:03

  d75ave

  Nekem a láncspray nem jön be, inkább a csurgatós (a spray-nél mindent öszefújkálok vele [felni, féktárcsa, gumi]).

  válasz erre...