Menü

Hozzászólás 0

KERÉKPÁR, UTAZÁSI IRODA, BUDAPEST

Máltai Idegenforgalmi Hivatal

1 BUDAPEST, 1 1
+36 1 225 8816
info@visitmalta.com
www.visitmalta.com

MÁLTA – a vadregényes természet, eklektikus kultúra és kalandok hazája

Málta Szicíliától 93 km-re délre, Afrikától pedig 288 km-re északra található. A szigetvilág három szigetből áll: Málta, Gozo és Comino. A partvonal hossza 196,8 km (nem beleszámolva számolva 56,01 km-t Gozo esetében).

 

14-szikla_tenger2.jpg


Málta a legnagyobb sziget, és egyben a kulturális, kereskedelmi és államigazgatási központ szerepét is betölti.
 Gozo a második legnagyobb sziget: sokkal vidékiesebb, a meghatározó ágazatok a halászat, az idegenforgalom, a kézműipar és a mezőgazdaság, míg Comino jórészt lakatlan.

Mindhárom sziget olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a különféle sportok, kalandok és szabadidős tevékenységek kitűnő színhelyévé varázsolják a helyet. A szerencsés éghajlat, a megfelelő szolgáltatások és infrastruktúra, a sziklákkal és völgyekkel tarkított drámai tájak és a vonzó tenger rengeteg sportlehetőséget biztosít az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.


Málta igazi búvárparadicsom

A Földközi-tenger közepén elhelyezkedő Málta a mediterrán térség első számú búvárhelyszínévé vált. A máltai vizek közrefogják a Földközi-tenger négy tengeri ökorégióját, tengeri élőfajok széles skáláját vonultatva fel. A nagyszerű, körülbelül 30 méterig terjedő víz alatti látási viszonyoknak köszönhetően a búvárkodás rendkívüli élményt nyújt. Minden jelentősebb nemzetközi iskola és mindenféle búvártanfolyam megtalálható itt, valamint a kiszolgáló infrastruktúra is felülmúlhatatlan. A standard nyílt vízi és haladó nyílt vízi kurzusokon kívül speciális kurzusok is vannak, éjszakai búvárkodással és barlangbúvárkodással együtt. Máltán jelenleg több mint 30 búváriskola üzemel, melyek között egy magyar bázis (Lagoon) is megtalálható.

14-_dsc3381-kopie.jpg


Kajakozás, szörfözés, kiteboardozás, SUP

Az egyéb vízi sportok szerelmesei is hasonlóan változatos lehetőségeket találnak: kajakkal fel lehet fedezni a kimagasló sziklákat, a rejtett zugokat, a szurdokokat és a homokos öblöket. Vagy megtehető mindez luxuskörülmények között – egy bérelt jacht vagy saját jacht fedélzetén, a kiváló kikötői és parti szoláltatásoknak köszönhetően. Számos egyéb vízi sportlehetőség van: rengeteg kihívás várja az adrenalinra vágyókat. Ezek közé tartozik a szörfözés és a kiteboardozás, két felvillanyozó és kemény sport az évnek arra az időszakára, amikor erős széllökések ostromolják Máltát. Ha arra vágysz, hogy némileg pihentetőbb módon szelídítsd meg a hullámokat, kipróbálhatod a paddle surfing-et, egy új és igazán egyedülálló sportot, amely a szörfözés és az evezés technikáit ötvözi.

Málta egyre népszerűbb célállomása a nyaranta Észak-Európában megrendezésre kerülő úszóversenyekre készülő sportolóknak is – ezek az úszók gyakorlás céljából látogatnak Máltára, valamint hogy akklimatizálódjanak télen (mivel itt a tenger hőmérséklete és a körülmények télen hasonlóak az északabbra lévő területek nyári időjárási körülményeihez).

Málta földrajzi helyzete, kis szigetek csoportja a Földközi-tenger közepén, különféle nemzetközi események színhelyévé teszi az országot. Ezek között szerepel például az évente megrendezésre kerülő Málta Triathlon.

14-2297.jpgTúrakedvelőknek: 4 napos vadregényes gyalogtúra Gozo szigetén!

A városokon kívüli gazdag természetet és látványos tájakat gyalog is fel lehet térképezni. A távolságok viszonylag kicsik, ezért akár délutáni sétákat is lehet tenni a völgyeken keresztül vagy a vadregényes part menti tájakon, ahol a természet összeolvad a környéken szétszórtan elhelyezkedő, elbűvölő történelmi és kulturális nevezetességekkel. Nagyobb túrákra is van lehetőség, amelyek közül a legélvezetesebb talán a Gozo, a máltai szigetvilág két legnagyobb szigete közül a kisebbik partja mentén haladó négynapos túra – ez Gozo változatos part menti tájain visz keresztül a déli part tenger menti szikláitól az északi part meredélyein és öblein át.

14-4375.jpg


Gozo szigete az extrém sportoknak is kedvez, mint pl. a sziklamászás, boulder, abseiling és deep-water soloing

Hasonlóan nagyszerű időtöltés a sziklamászás. A szigetek tele vannak sziklákkal, amelyek egyre népszerűbbek a sziklamászók körében. Két sziklamászásról szóló útikönyv foglalkozik a különféle nehézségi fokú mászási útvonalak részletes leírásával; sportmászási útvonalak tucatjai érhetőek el, és még ennél is több hagyományos mászási útvonalból lehet válogatni. Egy másik csábító lehetőség a deep-water soloing és a bouldering; csak Gozón, ahol a környezet a legváltozatosabb, több mint 200 deep-water soloing útvonalat alakítottak ki. A táj lapos dombjait kőbe vájt teraszok és kiszáradt medrek tagolják. A sziklamászók, akár közvetlenül a tenderparton, vagy a tenger fölé benyúló sziklafalakon is kísérthetik sorsukat, de a sziget belső területein is lehet falat mászni.  Kedvelt műfaj az abseiling, vagyis a sziklafalról kötélen való leereszkedés. Minden területen megfelelően kialakított, biztonságos pályák várják a kezdőktől a gyakorlott mászókig az extrém sport kedvelőit.

14-3920.jpgKerékpározás hegyek-völgyek között, kalandos utakon

Nagyon sok vidéki útvonal van továbbá, amely kiváló biciklizési lehetőséget nyújt. És bár a távok rövidek, a hegyes-völgyes tájnak köszönhetően mégis nagy kihívást jelentenek. Választhatsz a máltai szárazföldi völgyek között, vagy bicikliddel könnyedén felfedezheted Gozón a drámai szépségű partvidéket és a sziget belsejének gyönyörű vidékét. Vagy részt vehetsz olyan állóképességet tesztelő versenyeken, mint a biciklizés és a futás.


Mivel az infrastruktúra jól fejlett, egyedül is részt vehetsz különböző kalandokban vagy sportokban, illetve csatlakozhatsz kalandtúrákra specializálódott utazási irodákhoz is. Máltán még sportsérülésekkel kapcsolatos kezeléseket is nyújtanak; a különféle gyógyfürdőkben, egészségügyi központokban, magánklinikákon megtalálhatóak mindenféle kezelésre alkalmas korszerű gépek, sportmasszőrök, fizioterápiára, hátgerickezelésre, sőt, még olyan kínai gyógymódokra szakosodott szakorvosok is, mint például a tuina.

Néhány sport esetében a sziget saját határain is túltesz. A Málta Marathon a legjobb nemzetközi versenyzőket vonzza

 

Fontos elérhetőségek:
 
Máltai Idegenforgalmi Hivatal 
www.visitmalta.com
info@visitmalta.com
T: +36 1 225 8816
 
Közvetlen repülőjáratok Máltára:
WizzAir
Ryanair

Heritage Malta 
www.heritagemalta.org
info@heritagemalta.org
T: +356 2295 4000, +356 2295 4300

Aktív Lehetőségek:
Malta Outdoors
www.maltaoutdoors.com
 
Gozo Adventures
www.gozoadventures.com


MC Adventure - minden ami kalandsport!
www.mcadventure.com

Surfing Malta - SUP túrák, szörf oktatás, SUP jóga, SUP szörfözés
www.surfingmalta.com

MTB, E-bike kerékpárbérlés
www.ecobikesmalta.com

Rugged Coast Adventures
www.ruggedcoastadventures.com

HWPSC vízilabda táborok
www.hwpsc.com


Események:

Vodafone Malta Marathon - 2018. február 25.
www.maltamarathon.com
Érdekesség: 2017-ben 37 magyar vett részt a máltai maratonon!

Tour Ta’Malta - 2018. április 5-8.
www.tourtamalta.com

 

Nemzetközi BMX verseny - 2017. december 8-10.
www.maltabmx.com

 

Közlekedés Gozo-ba:
Gozo Channel Co. Ltd
www.gozochannel.com
admin@gozochannel.com
T: +356 21556016 Time Table Enquiries
 
Harbourair
www.harbourairmalta.com
T: +356 21228302

Címkék: Málta

Olvass többet a témáról: Málta

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.