Menü

2009.12.04.     Hozzászólás 0

Kezdő kapitányok kedvtelése - Partközeli vizeken

Fényes napsütős tükröződik vissza az enyhén tarajos égszínkék tengeren, miközben a lágy mediterrán szellő simogatja arcodat, és te ott állsz kapitányként a hajódon, az  irányítás pedig a Te kezedben van…nyugi, mi is tudjuk, hogy tél van!

Barátokkal, családdal, a három új barátnőddel, vagy hét tenger magányos farkasaként akarod jövő nyáron szelni hajóskapitányként a partmenti habokat akkor nemárt - sőt, hasznos- , ha van egy érvényes hajóvezető jogosítványod. Igen, még a partközeli, szigetek közötti hajózás is engedélyhez kötött. Így ha nem akarsz magyarázkodni a vízirendőröknek, akkor szánjál rá néhány napot, és megúszhatod a kellemetlen perceket, plusz lehet, hogy az életed múlik az itt megszerzett tudáson.

Mire jó a 'B' kategóriás KEDVTELÉSI célú hajóvezetői engedély:

Sikeres vizsga esetén a B kategóriás horvát kapitányság által kiállított kedvtelési célú hajóvezetői engedélyt kapnak, mely VHF-es rádiós engedélyt is tartalmaz. Az engedély horvát felségvizeken, illetve egyes Földközi-tengeri országokban (Törökország, Görögország, Olaszország érdeklődj mielőtt ide indulsz) motoros és vitorlás hajó kölcsönzésére és vezetésére jogosít 30 bruttó tonnáig, 3 tengeri mérföldre a partoktól, és 12 fő szállítására ad lehetőséget.
Az engedély nem jogosít országhatárok átlépésére /vannak kivételek pl.: HR - Montenegró, Antiqua - Guadaloupe/
Az engedélynek nincs lejárata. Belvizekre nem érvényes.

 
80401-vitoelasjo2455.jpg
Fontos, ha tudod:

-    a tengeri országok nagy része nem veszi ketté a motoros és a vitorlás hajó vezetését főleg a kedvtelési célú hajózás terén. A horvát jogosítvány is érvényes mindkettőre
-    bérlés előtt mindenképp érdeklődj, hogy az adott ország elfogadja e fenti jogsit
-    vannak olyan országok, ahol a vitorlások vezetéséhez nem is kérnek jogsit: Karib térség nagy része, Csendes – óceán, Franciaország….de kérnek hajózási tapasztalatot igazoló dokumentumot (Tipp: megoldás)
-    az egy napos oktatást olyanoknak jó, akik már rendelkeznek előképzettséggel, pl. belvizi jogsijuk, vagy már sokat hajóztak kapitánnyal, van gyakorlatuk is. Az 1 napos csak elméleti oktatás, gyakorlat csak a térképes navigáció része. Vizsga: elmélet.
-    az egy heteset mindenkinek ajánljuk, aki kezdő itt gyakorlat+elmélet van egyben, de vizsga csak elmélet. Akinek van gyakorlata annak is jó, mert 1 hét alatt az elméletet gyakorlatban is tudja használni.
-    az egyhetesre jöhetnek gyakorlók is, ők nem vizsgáznak (vagy mert már van, vagy mert nem szeretnének saját jogsit, de mondjuk megtanulják az alapokat, hogy például tudjanak majd segíteni a férjüknek, mert bizony a nők is szoktak tanfolyamra jelentkezni)
-    az 1 hetes tanfolyam egy remek túra is, mert helyismeretet is szereznek a résztvevők, sokan egybekötik a nyaralással. Pl. 6-8 fős társaság bérel 1 hajót, 4 vizsgáznak is a többiek kísérők, nyaralnak 1 hetet az Adrián egy szép vitorláson és közben tanulnak (ez nem egy őrült teher:-) )  és a végén lehetőség szerint sikeresen levizsgáznak. És, ami meglepő lehet, hogy ez szórakozás nem drágább mint 1 hét panzióban töltött nyaralás a tengerparton.
-    az oktatást minden esetben képzett tapasztalattal rendelkező oktató-kapitányok tartják.
-    vizsgát követő napon már lehet i hajózni a jogsival (belvízen nem így van)
-    lehet ajándékba adni ilyen tanfolyamokat, végül is egész életre szóló élmény a jutalom

Tipp: A tanfolyamokról itt mindent megtudhatsz részletesen..
Olvass többet a témáról: jogosítvány