Menü

2010.08.24.     Hozzászólás 0

Winddance.hu

Mobil vitorlajavító-műhely

Először lesz mobil vitorlajavító műhely magyar rendezésű tengeri vitorlás versenyen - North Sails Javítóműhely az V. Spirit Kupán

Interjú Rauschenberger Miklóssal, a North Sail értékesítési vezetőjével

A tengeri chater-versenyek régóta küzdenek azzal a sajátos problémával, hogy a versenyen „charter”, azaz bérhajókkal lehet rajthoz állni. A hajók közötti esetleges különbségeken felül sokakban csökkenti a verseny élvezetét és értékét, ha a hajók jellemzően túlhasznált felszerelései elromlanak, megsérülnek, amelyeket ráadásul gyakran a charter-bázistól távoli helyen nem is lehet kijavítani, aminek a további futamok látják kárát. A sérülések leggyakrabban jellemzően a vitorlázattal kapcsolatban fordulnak elő, a kisebb spinnaker-szakadások, vitorlaszegélyek elkopása, trimm-zsinór szakadása, mindennapos események akár már közepes szélben is. A bőszeles vásznakat ráadásul megfelelő felszerelés hiányában szinte biztosan nem is lehet menet közben javítani.

A 2010-es őszi szezon egyik fontos charter-versenyének, a Spirit Kupának rendezői ennek megelőzésére a North Sails Magyarországgal együtt magyar rendezésű tengeri versenyen első alkalommal helyszíni North Sails vitorlajavító szolgáltatást biztosítanak a versenyzőknek a tengeri verseny teljes ideje alatt.

A North Sails Magyarország egyik vitorlajavító munkatársa, a North Sails külön erre a célra fejlesztett, eddig csak a szárazföldön mozgó mobil javítóműhelyének részeit a rendezők a zsűri hajóra telepítik, így az folyamatosan kísérni fogja a mezőnyt (Murter-Piskera-Sali-Zadar-Zut) és minden este a vitorlaszakadás miatt esetleg bajba került versenyzők rendelkezésére áll majd a kikötőben. A javítóműhelyben a teljes vitorlaszakadásokon kívül majdnem minden apróbb vitorlasérülés a helyszínen gyorsan kijavítható. A North Sails munkatársa – ha ideje engedi – ezen felül a versenyzők rendelkezésére is áll a vitorlák szabásával és állítással kapcsolatos kérdésekben és bemutatja a North Sails legújabb fejlesztéseit, újításait.

Az újszerű és rendkívül praktikus szolgáltatás a Balatonon idén több versenyen is bemutatkozik, de tengeren és hajóra telepítve a Spirit Kupán találkozhatnak a vitorlázók először a North Sails ezen szolgáltatásával. Reméljük minél kevesebb dolguk lesz!

 

Rauschenberger Miklóssal, a North Sail értékesítési vezetőjével készítettünk interjút:
- Mit tud az NS mobil vitorlajavító szolgáltatás?

A nagy versenyekre kimegyünk a cég kisteherautójával, ami egyben a szervízpont is. Ott, a rendezőhajó partra érkezését követő egy óráig várjuk a megsérült vitorlákat, amiket ezután elszállítunk a North Sails műhelyébe, ahol azokat az este folyamán megjavítjuk, majd másnap a futamok előtt visszaadjuk a tulajdonosaiknak. Sajnos úgy néz ki, hogy a Spirit Kupán a teljes felszerelés hajóra telepítésére nem lesz mód, úgyhogy elsősorban a kisebb varrásokat, ragasztásokat tudjuk majd orvosloni.
- Milyen vitorlahibákat tudtok vele kijavítani és milyen tartóssággal?
Mindent, amihez nem kell ipari varrógép, ezek főleg kisebb vitorla szakadások. Egy keresztbe teljesen elszakadt vásznat, amiről mondjuk már az élek is leváltak, azt nem tudjuk a helyszínen orvosolni. Olyan hibákat mind kijavítunk, amikor még nem kell újraépíteni a vitorlát.
- Külföldön milyen tapasztalataitok vannak ezzel a szolgáltatással, elégedettek-e az ügyfelek, gyakran kerül sor nagyobb vitorlajavításra?
A mi külföldi karrierünk ebben a tekintetben még nem indult el, a Spirit Kupa az első regatta, amire elmegyünk a szerviz ponttal. Amúgy külföldön már ismerik és igénylik ezt a szolgáltatást, hiszen sokat segít, hogy nem kell kihagyni egy napot sem a versenyből.
- Magyarországon hol lesz idén elérhető ez a szolgáltatás?
Már voltunk a Nautic Bajnokságon és a Nagyhajós I-en. Megyünk a Nagyhajós II-re, a Füred Kupára és a Melges Bajnokságra.
- A North Sails a világ egyik legnagyobb vitorlakészítője és forgalmazója. Hogyan halad a magyarországi terjeszkedés, milyen eredményekről tudsz beszámolni?
A jelenlegi gazdasági környezet ellenére is jól haladunk, folyamatosan fejlődünk. Nagyobb lett a bázisunk is (Balatonfüredi Hajógyárban található a North Sails  varrodája), de azt hiszem az magáért beszél, hogy nincs olyan mezőny, amiben ne lenne NS vitorla a hazai regattákon. Ez is azt mutatja, hogy egyre többen ismerik meg itthon is a North Sails-t, aki pedig már eddig is ismerte, annak könnyebbséget jelent, hogy nem kell külföldre menni, ha új vitorlát akar vásárolni, hanem van helyben is egy képviselet, ami igazán akkor lesz fontos, ha a vitorlát javítani kell. Ugyanis mi ezeket a javításokat North Sails minőségben végezzük, erre utal a „Certified service”felirat a cég honlapján. Jelen vagyunk a nagy versenyeken, a fontos szaklapokban, és az interneten is, ez által az emberek figyelme is jobban ránk irányul.
- Idén elsősorban a Kékszalag kapcsán hallhattunk rólad, a Principessa projekten kívül mik a terveid idén?
Nagyhajós osztályokban indulok. A Nautic Bajnokságon nem jött ki jól a lépés, egy 4. helyen zártam a csapatommal. A J24-es osztályban pedig 2. helyen végeztünk.
- Sajnos a Spirit Kupára idén nem tudsz jönni, mivel a Principessa csapattal veszel részt a Centomiglia-n (
www.centomiglia.it) , mik a célok Olaszországban?
Még nem 100%, hogy megyünk, de van rá esély. A tavaly előtti 2. hely a minimális elvárás, de mindenképp győzni megyünk. Szeretnénk megnyerni ezt a versenyt, mint első magyar hajó, hogy vigyük a magyar vitorlázás hírét a világban.

 

Jó szelet, köszönjük a támogatást és reméljük, hogy jövőre velünk tudsz tartani a Spirit Kupán személyesen is!

Kakas Máté, Spirit Kupa szervező: Nagyon örülünk a North Sails megjelenésének a Spirit Kupán! Még a „one-design” flottákban is (amiket pedig kifejezetten a versenyzés céljával tartanak fenn) minden évben akad egy-két csapat, akik vitorla szakadás miatt kénytelenek egy vagy több futamot feladni vagy „csökkentett üzemmódban” vitorlázni. Biztosak vagyunk benne, hogy a North Sails segítségével a vitorlaszakadások könnyebben kezelhetőek lesznek és a csapatok valóban csak a versenyzésre koncentrálhatnak.

Bővebben a Spirit Kupáról: http://www.mediterranyacht.hu/news/news_361.html

 

Olvass többet a témáról: vitorlázás