Menü

2006.03.20.     Hozzászólás 0

Teljesítménytúra stílusok

Tapasztalataim szerint a teljesítménytúrák három stílusban teljesíthetőek: futóként, teljesítménytúrázóként és kirándulóként.

A futó stílusban minimális mennyiségű felszerelést viszünk magunkkal, legfeljebb egy kulacs italt és egy széldzsekit szerelünk a derekunkra. Az időjárástól függetlenül futócipőt hordunk. Ez a stílus vezet a leggyorsabb idők eléréséhez, de problémákat is hordoz. A két legfontosabb gond a frissítés megoldatlansága és a rossz időjárásra való felkészületlenség.

Rövid távoknál ezek a nehézségek nem számottevőek, kb. 50 kilométer felett azonban depóznunk kell, segítőt alkalmazni vagy a szervezők által biztosított frissítési lehetőségekben bízni. Másik probléma, hogy ha túlságosan a sebességre koncentrálunk, egy ismeretlen túrán szinte biztos az eltévedés. Ennél pedig kevés frusztrálóbb dolog létezik. Ismert túrán, ahol tudjuk az utat, tudjuk hol vannak boltok és kutak, a helyzet egyszerűbb lehet. Futó stílusban a legjobbak 10 km/óra feletti sebességre képesek.
A teljesítménytúrázó stílusban kis hátizsákot viszünk megfelelő ruházattal, étellel-itallal, térképpel és tájolóval, szükség szerint lámpával. Esetleg túrabotot is használhatunk. Ízlés szerint használhatunk bakancsot vagy futócipőt. Ezzel a felszereléssel a folyamatos futás nem nagyon lehetséges, de a jól futható részeken, különösen a lejtőkön érdemes kocogni. Az erőteljes gyaloglás-futás kombinációval 6-7 km/óra sebességet érhetünk el. Mivel a felszerelésünk megfelelő, erőtartalékaink kimerülése, sérülés vagy időjárásváltozás esetén is marad esélyünk a táv szintidőn belüli teljesítésére.
A kiránduló stílus inkább csak a 30 kilométer alatti távokra alkalmas. Szép időben kellemes lehet végigsétálni egy rövid túrát, megállni egy kicsit enni-inni, gyönyörködni a tájban és a környék nevezetességeiben, készíteni pár fényképet, majd szintidőn belül beérni és átvenni a kitűzőt.
Forrás: powerhiker.fw.hu