Geotúra a Koloska-völgyben + Geofoglakozás a Lóczy-barlangnál

2019/11/30

Figyelmeztetés! Ez az esemény már lezajlott!

Időpont: 2019. november 30.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága ez alkalommal kedvezményes kapcsolt programmal várja a látogatóit, melynek keretében az érdeklődők interaktív geotúrán ismerhetik meg a Koloska-völgyet, ezen felül ingyenes geofoglalkozáson vehetnek részt mindazok, akik belépőjegyet váltanak a Lóczy-barlangba.
Helyszín: Balatonfüred, Koloska-völgy, Lóczy-barlang.

Balatonfüred, Koloska-völgy, Lóczy-barlang
2019-11-30
Barlang
Geotúra a Koloska-völgyben + Geofoglakozás a Lóczy-barlangnál-1

Geotúra a Koloska-völgyben + Geofoglakozás a Lóczy-barlangnál - Kiírás

Találkozó időpontja: 10:00

Találkozó helye: Balatonfüred, Arácsi vasúti megálló

Távolság: 8 km

Túra ideje: 3-4 óra

Geotúránk alkalmával a Föld történetének középidejébe induló idővonatra válthatunk jegyet.
Az „alagút végén” elénk tárul a Tethys-óceán végtelen víztömege, zöldellő nyitvatermő erdőket, dinoszauruszokat, és ősmadarakat hátán hordó szigetvilágával, megidézzük élettől nyüzsgő zátonyait, képzeletben lemerülünk langyos, jól átvilágított vizeibe, és nem félünk leszállni mélységeibe, a sötétség birodalmába sem, ahol a tengeralatti vulkánosság bíbor színben izzó lávakígyói vezetnek minket.

Utunk során nemcsak közvetlen közelről vesszük szemügyre, hanem meg is másszuk, megtapintjuk, „megcsepegtetjük”, és madártávlatból is megnézzük ennek a csodálatos letűnt világnak kézzelfogható emlékeit: a Lóczy-barlang gigantikus ferde mennyezetén üldögélve a 220 millió éves Füredi Mészkő tűzkőgumókkal mintázott vastagpados megjelenését csodálhatjuk meg, amihez háttérképül a Balaton szolgál. (Megrendelhető kék, türkiz, és a zöld minden árnyalatában.) 
Kellemes, pihentető ösvényen a Sándor-hegy mellett kanyargó ösvényen érkezünk a festői szépségű Koloska-völgybe, ahol egy teljesen új világba csöppenünk.
Csillapíthatatlan kíváncsiságunk itt sem hagyhat cserben minket: választ kaphatunk arra, hogy miért szélesedik ki medenceszerűen, majd szűkül meredek szurdokká a völgy, amelyben haladunk, miért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol „össze-vissza tologatták” a bútorokat, és még egy sor más kérdésre. A tisztást elérve a karsztvizekkel kötünk ismeretséget a forrás visszaduzzasztott tavacskájánál, miközben a gyerekeknek egy hatalmas, mászásra kiválóan alkalmas fűzfa kínálja ágait. 
Rövid pihenő után a völgyet őrző Koloska-sziklaóriásoktól kérünk bebocsájtást. 
Egy néhány perces szerpentinen nem mindennapi sziklaorrok mellett elhaladva érünk fel a tetőszintre, ahol újra egy másik világba csöppenünk: a fehér köves karrmező ősszel cserszömörcétől pirosló karsztbokor erdejébe, amely különleges állat-és növényvilággal lepi meg az odalátogatót. 
A Tamás-hegy 315 m-es tetejéről emelkedő Jókai-kilátóból nyíló igéző panoráma feledteti velünk az oda vezető emelkedőt. 
Ezután egy kis ereszkedés következik, közben megpihenhetünk egy griffmadár-fészket idéző rejtélyes kőkoszorúban, ahol közösen lerántjuk a leplet a titokról. Szikrákat csalunk ki a hatalmas tűzkövekből, meg is szólaltatjuk őket, hogy elmesélhessék, hol és miként születtek, és hogyan kerültek fehér mészkőbörtönükbe. 
Ez után bebocsátást nyerünk a Lóczy-barlangba és megcsodálhatjuk a föld alatti világ rejtett titkait.
Visszatérve a felszínre a gyerekek geofoglalkozáson vehetnek részt és geomesét hallgathatnak.

Felhívjuk szives figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Részletes információ:
Sárdy Julianna
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
További információ a Bakony-Balaton Geopark Eseménynaptárában

http://www.geopark.hu/component/jevents/icalrepeat.detail/2017/05/28/1697/-/europai-geoparkok-hete-geotura-es-stand-a-koloska-volgyben-geofoglakozas-csaladoknak-a-loczy-barlangnal

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. 
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. 
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Geotúra a Koloska-völgyben + Geofoglakozás a Lóczy-barlangnál - Nevezés

Ár: térítésmentes; A geofoglalkozáson belépőjegy váltásával lehet részt venni!

Figyelmeztetés! Ez az esemény már lezajlott!