Föld kincsei Geotúra: Úrkúti-Őskarszt és Kab-hegy

2019/11/02

Figyelmeztetés! Ez az esemény már lezajlott!

Föld kincsei geotúra: 11+3 km a Föld nevében, a Földért!

Úrkút
2019-11-02
Hirdetés

Föld kincsei Geotúra: Úrkúti-Őskarszt és Kab-hegy - Kiírás

Helyszín: Úrkút
Találkozó időpontja: 9:00 óra
Találkozó helye: Úrkút, Május 1. tér

Táv: 16 km
Túra ideje: 7 óra
Nehézségi fok: közepes


Kincskereső geotúránk egyik küldetése, hogy megéljük, hogyan lehet a Föld kincseihez környezetszennyező járműveinket hátrahagyva, saját bioenergiáinkat használva, alázattal és tisztelettel közeledni. Utunk során nem tudunk kihagyni egy 45-50 perces (kb. 3 km hosszú) erdei, nyílegyenes aszfalt utat, ahová nem lehet kocsival behajtani. Kiváló alkalom, hogy képzeletben átalakítsuk idővonallá, és millió éveket sétáljunk rajta oda és vissza! Minden állomáson újabb fotók és kőzetek kerülnek elő a hátizsákjainkból, melyekkel egy újabb fejezetet lapozunk fel a Föld és a Bakony földtörténeti krónikájából. A geotúra másik küldetése, hogy az út során talált kincseket a szívünkben gyűjtsük: nem hozunk és nem viszünk el semmit, csak ennek a vidéknek a szeretetét a szívünkben.

1. kincs: a Tönkölyös-víznyelő, más néven Fortuna-barlang. Különlegessége, hogy a kréta tenger elöntéséről tanúskodó tengeri liliomok váztörmelékei olyan hatalmas mennyiségben halmozódtak fel itt, hogy ebben az anyagban található a barlang! Kikristályosodott kalcit-vázaik szikrázóan ragyognak a napfényben.

2. kincs: két barlang ritkaság – Halász Árpád lávaalagút-barlangjai. A barlangi tavacskák fölött függő láva-cseppköveket, és gázkitörési csatornák metszeteit csodálhatjuk meg.

3. kincs: Nyír-tó – „bazalt kőtálban” huménsavas feketés víz csillog; zsombékokkal, vadkacsákkal, virágokkal.

4. kincs: bazaltkarszt – az erdő hepe-hupás bazalt térszínén, eső után „Ezer Tó Országán” kelünk át.

5. kincs: a Torma-rét víznyelői – itt lépjük át a bazalt - mészkő kőzettani határát.

6. kincs: az Öreg-köves barlangja, amit az oldódás mellett „kavicsos smirgli” is tágít, és több kisebb barlang is található a környékén (Ezeket a barlangászokon kívül nem sok „civil” fedezi fel.)

7. kincs: a Kis- és Nagy Macskalik-barlang – hatalmas méreteiket látva szinte halljuk a hóolvadáskor dübörgő víz zubogását.

8. kincs: Úrkúti Mangániszap-tároló – Csillogó, fekete mangánporral kevert földjén jól érzik magukat az orchideákhoz tartozó kosborok. Szépséges jura-időszaki vöröses mészkőbe ágyazott ammoniteszek darabjai hevernek a tároló peremén. Aki meghallgatta a történetet a 180 millió éve itt hullámzó „éhező jura-időszaki óceánok” éjszakai vadászairól, az átballaghat a tározó túloldalára, és máris a kagylóktól, csigáktól és egyéb élőlényektől hemzsegő, sekélyvizű, langyos, felső-kréta korú zátonyokon találja magát, ami úgy nyüzsög az élettől, hogy az időutazó lába előtt úgy hevernek a vázmaradványok, mint máshol a kavicsok.

+ 1 kincs: geotúránk megkoronázásaként megérkezünk az Úrkúti-őskarszt világába, egyolyan különleges felszínre, amit leírni nem lehet, látni kell!

 

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék


A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni!

 

Geotúra-vezető: Sárdy Julianna Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető 

Föld kincsei Geotúra: Úrkúti-Őskarszt és Kab-hegy - Nevezés

Ár:
- felnőtt 850 Ft/fő
- gyerek: 400 Ft/fő

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16 óráig

Figyelmeztetés! Ez az esemény már lezajlott!

Hirdetés
Hirdetés