Menü

2009.07.07.     Hozzászólás 0

multisportinfo.hu

Magyar győzelem a X2S visegrádi terepversenyen – különösen nehéz körülmények között a terepen

Az 5. alkalommal megrendezett visegrádi X2S tereptriatlon verseny nemvárt nehézségekkel és meglepetésekkel szolgált a versenyzőknek és a nézőknek. A Duna áradása és a kiszámíthatatlan időjárás miatt az úszó szám helyett is egy nehéz futópályát kellett teljesíteni, de a java csak ezután következett!


Az idén 1000 éves Visegrád három napos terepfesztiválnak adott otthont a hétvégén: a 10. MVM Duna maratonnak, amely a régió legnagyobb hegyikerékpár versenye és az 5. X2S tereptriatlon versenynek, amely mindig is az egyik legkülönlegesebb versenynek számított Magyarországon, ahol számos nemzetközi és hazai sztár megfordult már. Idén a gyerekversenyen is 40 különböző korú fiatal teljesítette kijelölt játékos, de nehéz pályát. A fiatalabbak között a gyöngyösi sportolók aratták a legtöbb sikert (ők megnyerték a X2S által kiírt iskolák közötti futóverseny sorozatot is), a nagyobbak között pedig Brogli Réka aratta a legfényesebb sikert - hiszen a díjátadó Erdélyi Eszter (XTERRA Európa-bajnok, többszörös világkupa győztes), Réka idei eredményeire és születésnapjára való tekintettel egy különleges egyedi ajándékkal lepte meg.


X2S
forrás:Babka Szabolcs

 

A felnőttek versenye hatalmas kánikulában vette kezdetét, az úszás elmaradása miatt 4 km terepfutással az ártéren, mocsaras, lapályos részekkel nehezített pályán. A távot 15 percen belüli idővel teljesítették a leggyorsabbak – a váltók kerékpáros emberei óriási lendülettel rajtoltak (köztük több hazai hegyikerékpáros élversenyző: Szalay Péter, Bene Zoltán és Dobai Zoltán), a legjobb egyéniek megfontoltabban indultak, hiszen számukra még hosszú volt a verseny. Az élen hamar kialakult az esélyesek csoportja: a X2S-KONA TEAM élversenyzői (Medgyes Gábor, Sipiczki Csaba, Mester Bálint, Gombos Károly), a szlovák bajnok Peter Hertl és a kihívók: Pálfy Máté, Horváth Zsolt. Az pálya első részét gyilkos tempóban teljesítették, Visegrád macskaköves utcáin, a Salamon torony emelkedőjén és a Dunabogdány melletti Áprily völgyben.


A szeniorok között is komoly csata vett kezdetét, hiszen az első 10 között ott volt Dezső Sándor, Maróti Vilmos és Tóth Viktor, akik 40 felett is a legjobbak között vannak.


A nőknél az idén hihetetlen jó formában versenyző balassagyarmati Dósa Eszter magabiztosan vezette a versenyt, kihívója Poór Brigitta nem tudta felvenni vele a versenyt. Eszter a futószámban és a kerékpáros számban is a legjobb nőnek bizonyult, eddigi kimagasló kerékpáros eredményei segítették ezen a verseny is.


A pálya második felén már átrendeződött a mezőny, Medgyes és Sipiczki leszakították az üldözőket, csak a szlovák versenyző tudott velük lépést tartani. A 9 km-es pályán közel 400 m szintemelkedést megmászó versenyzők közül azonban Medgyes bírta legjobban beosztani az erejét, az utolsó szakaszon már egyedül futott és ért célba, megszerezve ezzel a győzelmet. Sipiczki óriási harcban, de maga mögé utasította a szlovák bajnokot. Dósa Esztert technikai problémák sem hátráltatták és nagy főlénnyel ért célba Poór Brigitta előtt.


A Hegyek Királya díjat 19 sportoló érdemelte ki. Ennek feltétele a Duna maraton 60 vagy 100 km-es és a X2S egyéni távjának teljesítése – egymást követő napokon! Ez kivételes sportteljesítmény, de jellemző a díjazottakra, hogy a szenior győztes Dezső Sándor és Dózsa Eszter valamint a női bronzérmes Farkasdi Edina is felállhatott az egyik legnehezebben megszerezhető magyar díj képzeletbeli dobogójára.

X2S
forrás: Babka Szabolcs

Eredmények:

1     Medgyes Gábor   HUN      X2S Kona Team  01:53:01
2     Sipiczki Csaba     HUN     X2S Kona Team   01:56:25
3     Peter Hertl     SK  H-SPORT, KOMPAVA     01:59:13

   
   
   
   
1     Dósa Eszter     HUN     Vitalitás SE      02:20:19
2     Poór Brigitta     HUN     X2S Kona Team02:31:42
3     Farkasdi Edina HUN                             02:37:35


Olvass többet a témáról: tereptriatlon, x2s