Menü

2007.11.13.     Hozzászólás 0

Testnevelés, tornaóra, szabadidős sport

Az óvodai folyamatos nyüzsgés-mozgás és egésznapos mozgás után az iskolás évek hosszú, egyhelyben ülésre kényszerítik a gyermekeket. Ezért van nagy jelentősége a testnevelés óráknak.

A helyzetet tovább nehezíti a szülők aggodalma a testenevelés órák "túlzott megerőltetését" illetően, akik közül sokan elintézik gyermekük felmentését a tornaórák alól. Ezzel azonban súlyos hibát követnek el!

A megfelelő mozgásmennyiség és a fizikai terhelés szükséges a mozgatórendszer (csont, ízületi, izom és ín), a keringési- és légzőrendszeri fejlődéshez. Mindezeken felül elengedhetetlen az anyagcsereszabályozáshoz és a szellemi felfrissüléshez is. A testnevelési tantervre vonatkozó szabályok is a fentiek alapján és korántsem az élsportolóvá válás komolyabb elvárásai alapján kerülnek meghatározásra.

Az általános iskolai testvenelés órák akkor is szükségesek, ha a gyermek egyébként sportol valamit, hiszen míg az edzéseken jellemzően csak az adott sporthoz szükséges gyakorlatokat végeznek, addig a tornaórákon a helyes fejlődéshez szükséges feladatokat hatjanak végre.

Természetesen vannak esetek (veleszületett alkati adottságok, sérülsé, műtét utáni állapot, egyes szív, tüdöbetegségek, illetve fejlődési rendellenességek, stb.), amikor a részleges felmentés indokolt lehet. Alapelv azonban, hogy a fenti elváltozások esetében sem kizáró tényező tényező a mozgás, csupán az adott testrész terhelésmentességét kell megteremteni.


A szabadidõs sportolásról

Az iskolai testneveléshez szorosan kapcsolódik a gyermekek és serdülõk szabadidõsportja, mely azonban életszínvonal és kulturáltság kérdése is. Nagy áttörés rövid idõn belül nem várható, de törekedni kell rá. Futni nem csak a drága konditermek futógépein lehet. Menjünk ki a szabadba, hagyjuk magunk mögött a kipufogógázzal szennyezett várost. Személyes példamutatásunk, akaraterõnk gyermekünk elõtt is példa lehet, továbbá a családon belüli kapcsolatokra is kedvező hatással lehet.

 

Mozgásvilág.hu
(Felhasznált irodalom: Dr. Dobos József - Kedvencem a tornaóra / vital.hu)