Menü

2010.09.15.     Hozzászólás 0

Sport védőfelszerelés - Vállvédő

Sportolás közben a túlzott megterhelés sérüléshez vezethet. Kipróbáltunk egy vállvédőt, vajon tényleg működik-e.


13 év síkvízi kenuzással, de főleg a 3 év raftingozással a hátam mögött volt alkalmam megtapasztalni a különböző sportsérüléseket az egyszerű izomláztól kezdve a görcsökön át a húzódásokig, gyulladásokig. Egy-egy rossz mozdulattól, vagy túlzott terheléstől előfordultak kisebb-nagyobb sérülések, amiket különbőző módszerekkel (pihentetés, fásli, krémek, gyógypuszi, stb.) kezeltem, bár be kell valljam, nem vagyok jó beteg és hajlamos vagyok elhanyagolni magam ilyen téren.

Raftingozás közben a felső (esetemben a bal) vállamat erős terhelés éri, ezáltal hajlamos a begyulladásra, ami kellemetlen fájó érzéssel jelentkezik. A krémes és pihentető kezelés mellett a rehband webshopon keresztül rendeltem egy speciálisan erre a problémára ajánlott vállvédőt, hogy megelőzzem az újabb sérülést.

 

81020-03.jpg

 

Edzések alkalmával kezdtem el viselni a Core line vállvédőt, amiről a srácok a csapatból rögtön meg is állapították, hogy ilyet akár Ők is tudnának készíteni használt neoprén kabátból és némi tépőzárból. Ezt elsőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudtam, ezért erősen figyeltem, hogy mi fog történni.

Viselése kényelmes. A felhelyezésnél arra kell csak figyelni, hogy a tépőzárnál egymást pontosan fedjék a szalagok, mert ha kilóg a szalag sarka, az lehet zavaró. A 3mm-es vastagságnak köszönhetően nincs bumszli hatása, el lehet felejtkezni arról, hogy rajtam van. Nagyobb karmozgatásoknál - mint például az evezés - a rögzítő szalag el-elválik a testtől, ami érezhető, de nem zavaró.

 

81020-01.jpg

 

Első használatnál olyan kellemes égető érzésem volt, mintha melegítő krémet használtam volna, viszont ez a hatás a későbbiekben már nem ismétlődött meg. Ennek nem igazán értem az okát, lehet mert szokatlan volt, vagy mert akkor melegebb volt az idő, nem tudom pontosan (sanszos, hogy ez csak Mr. Placebo játékának volt köszönhető :) ).

Ami viszont általános tapasztalat, hogy erősen támasztja a vállat. Mintha egy masszőr folyamatosan a két kezét tartaná rajta, hogy megakadályozza a hirtelen izommozdulatokból származó sérüléseket.

Egy-egy rövidebb edzés alkalmával tehát bevált, ezért egy egész hétvégés versenyzés alkalmával is kipróbáltam. Jól tartja a vállat, anyagából kifolyólag bírja a nedvességet is, viszont a használati utasításban szereplő használati időt érdemes betartani. "Neoprén termékeket nem szabad 3-4 óránál hosszabb ideig megszakítás nélkül viselni. Más anyagból készült termékek sem hordhatók 8 óránál tovább, kivéve ha a felíró erről másképp
nem rendelkezik
" - szól a javaslat. Ennek egyik oka a bőrlégzés akadályoztatása, a másik - általam is tapasztalt - jelenség, hogy a hónaljamat a vállvédő és a rögzítő szalag is kidörzsölte a nap végére.

 

 

Tapasztalatok összegzése: Kényelmes és hasznos kellék edzésekre akár rehabilitációs, akár megelőző célra. A legjobb hatást én személy szerint a melegítő-krém és a vállvédő kombinálásával értem el, másoknak is ezt javaslom. Viselése akár utcai ruha alatt sem zavaró, sőt még meztelen felsőtesten is jól mutat - bár ütközhet a barnulási szándékkal :).

 

Fontosabb gyári infók - Core line vállvédő - 7726
Anyag: 3 mm-es SBR/neoprén, poliamid jersey

Funkció: Melegíti a váll-, mell- és nyakizmokat, serkenti a keringést az ízületekben és az ízületek környékén. Enyhíti a fájdalmat és oldja a merevséget. Optimalizálja az izomkontrollt a váll környékén.

Ajánlás: Fájdalomcsillapító támasz, serkenti a vérkeringést az ízületben és környékén. Csökkenti a merevséget íngyulladás és túlzott megterhelés esetén. Alkalmas vállsérülések utáni rehabilitációra.

Méret (cm): S (27-29), M (29-31), L (31-33), XL (33-35)

Méretvétel: A mérőszalagot vezesse a felkaron, a bicepszen keresztül. Majd a kerület értéke alapján válassza ki a megfelelő méretet.

Tipp a méretvételhez: A mérőszalagot a bicepszen átvezetve az derült ki hogy gigantikus karom van, amit azért kissé sokalltam volna. Végül felpróbálva az L-es méret lett számomra megfelelő. Kipróbáltam, hogy a felkar bicepsz és a váll közötti vékonyabb részét mértem le, ami megegyezett az L-es méret ajánlott értékeivel.

 

A Core Line Vállvédőt az Otto Bock Hungária Kft jóvoltából próbálhattuk ki.
További termékek és webshop: Klikk ide!

Olvass többet a témáról: rehabilitáció, vállvédő, sportsérülés