Menü

2012.06.21.     Hozzászólás 0

Viaticum Természet és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány

A vakációt értelmesen is el lehet tölteni

A háromezer  diák megismerkedhettek a szabadidő környezettudatos eltöltési lehetőségeivel, az órákon megpróbálták népszerűsíteni az aktív pihenést.


25 iskola több mint 3200 diákja  vett részt abban a  programban, melyben  a vakáció értelmes eltöltéséhez kívántak tanácsokat adni. A 14,9 millió forintos uniós támogatással megvalósuló program keretén belül a résztvevőket megtanították  a gyors helyzetfelismerésre, tájékozódásra, térképolvasásra is.  A szervezők szerint az ilyen ismertek hiányoznak a vakációzni induló diákok ismeretanyagából, holott ezek segíthetnék a szabadidő értelmes eltöltését. – olvasható a Viaticum Természet és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány közleményében.

Igonda Zoltán, az alapítvány elnöke hozzátette: a diákok figyelmét arra próbálták ráirányítani, hogy a tévézés mellett, sok más értelmes szabadidős tevékenység létezik.  Az iskolai előadásokon, versenyeken megpróbáltak rávilágítani arra, hogy a barátokkal, rokonokkal közösen megtervezett programok kétségtelenül igényelnek ugyan némi szervezői munkát, de mindez megéri, mert a közös szabadidős tevékenységeknek köszönhetően életre szóló élményekkel lehetnek gazdagabbak.  

A háromezer  diák megismerkedhettek a szabadidő környezettudatos eltöltési lehetőségeivel, az órákon megpróbálták népszerűsíteni az aktív pihenést. Így például tájékozódási sportokat, (tájfutás, tájkerékpározás, trail-o), amelyek nagyobb költségráfordítás nélkül is bárki által végezhető szabadidős tevékenységek.  A gyerekeknek azt is megpróbálták megmagyarázni,  mit is jelent az alapítvány egyik mottója, amely szerint  „Mielőtt külföldre mennél előbb a saját országodat kell megismerned” – olvasható a közleményben.

 

Az akciósorozatra azért is szükség volt, mert kutatások szerint a magyar gyerekek – a négy és tizennégy év közötti korosztálybeliek – naponta átlagosan több mint három órát töltenek a képernyő előtt, vakáció idején ez az idő csak növekszik. – nyilatkozta az alapítvány szakértője.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok” című kiírás keretében beadott,  a „Szabadidő környezettudatos eltöltését népszerűsítő rendezvénysorozat Budapesten és Pest megyében” című pályázaton nyert támogatást.